x
 

Οικονομία

ΥΠ.ΟΙΚ.: Θετική εικόνα δίνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

16 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Tην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα, καταδεικνύουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, έπειτα από την ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,1% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μετριαστεί στο 2,2% το 2023, εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξανόμενων επιτοκίων, αλλά σταδιακά θα ανακάμψει το 2024 και το 2025.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι κινητήριος άξονας για φέτος θα είναι κυρίως η εγχώρια ζήτηση, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει διευρυνθεί έντονα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δυναμικής αύξησης της απασχόλησης και των μισθών, ενώ η αυτόματη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών έχει μετριάσει κάπως τον αρνητικό αντίκτυπο των αυξημένων τιμών στην κατανάλωση.

Για τα έτη 2024-2025, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει σε 2,6% και 2,9%, αντίστοιχα.

Εκτιμώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για οικιστικά δάνεια, ενώ ο τουρισμός και άλλες εξαγωγικές υπηρεσίες αναμένεται να επιβραδυνθούν μετά τη δυναμική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, λόγω της εξασθένησης της αναπτυξιακής δυναμικής στους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023-2024 μόνο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις (σε 2,2% από 2,3% για το 2023 και σε 2,6% από 2,7% για το 2024), οι οποίες είναι σχετικά κοντά στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών (2,4% για το 2023 και 2,9% για το 2024).

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει, εξάλλου, πως η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τρία έτη 2023-2025.

«Επίσης, σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι υψηλότερος κατά περίπου 1,6 το 2023, 1,4/1,3 το 2024 και 1,3/1,2 το 2025 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, «γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ