ΑΘΗΝΑ. Για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και το σημείο που βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την βρετανική πλευρά μίλησε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Εχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα των Γλυπτών, αλλά σε κάθε περίπτωση απέχουμε αρκετά ακόμη από την επίτευξη μίας συμφωνίας», είπε η κυρία Πελώνη στον «Σκάι 100,3».
Παράλληλα, επέκρινε την αντιπολίτευση για μικροψυχία στον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια στάση είναι εντελώς αχρείαστη για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο σοβαρότητα, σταθερότητα και ενότητα», πρόσθεσε.
Αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα έκανε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της στον εορτασμό και την τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης το βράδυ της Δευτέρας.
«Η Αθήνα συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, τις ανθρωπιστικές, τις ουμανιστικές αξίες του Δυτικού Κόσμου. Ολες αυτές οι αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, που απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωφόρο του Παρθενώνα, σε αυτά τα Γλυπτά που παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.
Εν τω μεταξύ, τη συζήτηση για ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα παρακολουθεί ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας ότι πιθανά να δημιουργηθεί «προηγούμενο».
Μάλιστα, η «Welt am Sonntag» αναφέρεται εκτενώς και στην διάσημη προτομή της Αιγύπτιας Βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Ακενατών, η οποία από τη δεκαετία του 1930 εκτίθεται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου.
Οπως επισημαίνει σε μακροσκελές δημοσίευμά της, «από όλα τα μουσεία στον Κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο είναι εκείνο που πιθανώς θα δημιουργήσει προηγούμενο» ως προς τον επαναπατρισμό σημαντικών πολιτιστικών αγαθών.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι «τα ‘Ελγίνεια’ από τη ζωφόρο του Παρθενώνα αποτελούν το κεντρικό έκθεμα του Μουσείου. Η Αθήνα τα διεκδικεί πίσω αλλά το Λονδίνο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί μια επιστροφή. Τα ‘Μάρμαρα’ αφηγούνται μια μοναδική ιστορία για τις κοινές καταβολές της ανθρωπότητας’. Τώρα γίνεται λόγος για ‘σύνθετες συνομιλίες’ και ότι μερικά εξ αυτών μπορούν να επιστραφούν με μόνιμο δανεισμό, ‘καλύτερα τώρα παρά αργότερα’. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει να δανείσει άλλα αρχαία έργα τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία. Η πολιτιστική ανταλλαγή μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια σύγχρονη μορφή ανταλλακτικής πρακτικής», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.