x
 

Οικονομία

Υπάρχει ζήτηση στην αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, αλλά όχι προσφορά

18 Δεκεμβρίου 2023

NEA YOΡΚΗ. Τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων από το καλοκαίρι αρχίζουν να προσελκύουν τους απογοητευμένους αγοραστές κατοικιών πίσω στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν «κλειδώσει» σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια εμφανίζονται έτοιμοι να πουλήσουν.

Οι πωλήσεις κατοικιών φέτος κινδυνεύουν να είναι οι χαμηλότερες από τουλάχιστον το 2011. Αλλά καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν από σχεδόν 8% τον Οκτώβριο σε κάτω από 7% την περασμένη εβδομάδα, οι αγοραστές ανταποκρίνονται. Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν για έξι συνεχόμενες εβδομάδες σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αν και εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών Υποθηκών.

Οι κτηματομεσίτες λένε ότι αναμένουν περισσότερη αγοραστική δραστηριότητα το νέο έτος, αφού οι αγοραστές σπιτιού επιστρέψουν από ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση», είπε η Λίζα Στάρτεβαντ (Lisa Sturtevant), επικεφαλής οικονομολόγος στο Bright MLS, μια βάση δεδομένων με καταχωρίσεις ακινήτων που καλύπτει τμήματα έξι ανατολικών πολιτειών και της Ουάσιγκτον, DC. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι ακόμα περιμένουν να μπουν στην αγορά και το κάνουν να δουλέψει όσο μπορούν».

Η οικονομική προσιτότητα για την αγορά κατοικιών, η οποία έφτασε στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών αυτό το φθινόπωρο, βελτιώνεται. Η τυπική πληρωμή στέγασης για έναν αγοραστή που αγόραζε ένα σπίτι μέσης τιμής με προκαταβολή 20% ήταν $2.503 τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 10 Δεκεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κτηματομεσιτική εταιρεία Redfin.

Αυτή η αγοραστική όρεξη είναι έτοιμη να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πρόσφατης υποχώρησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τον Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο σε ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών μειώνεται για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, υποχωρώντας στο 6,95% στις 14 Δεκεμβρίου, αφού έφτασε στο υψηλό δύο δεκαετιών του 7,79% τον Οκτώβριο.

Ο σημαντικότερος περιορισμός είναι η έλλειψη κατοικιών στην αγορά. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού που «κλείδωσαν» με χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν αυτά τα δάνεια για να λάβουν μια διαφορετική υποθήκη με σημαντικά υψηλότερο κόστος.

Μετά από μια έκρηξη στις αγορές κατοικιών και στις αναχρηματοδοτήσεις, όταν τα επιτόκια πλησίαζαν στο χαμηλότερο σημείο, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν επιτόκια στεγαστικών δανείων κάτω του 4%, σύμφωνα με την «Intercontinental Exchange».

Νέες λίστες προς πώληση ανεβαίνουν, αλλά αργά. Τον Νοέμβριο, αυξήθηκαν 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά το ενεργό απόθεμα κατοικιών προς πώληση ήταν σχεδόν 38% κάτω από τα τυπικά προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με το Realtor.com (σ.σ. «News Corp, parent of The Wall Street Journal, operates Realtor.com.»).

Η απροθυμία των ιδιοκτητών σπιτιού να πουλήσουν τα σπίτια τους επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων τους κρατά τις τιμές των κατοικιών κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τις πρώτες αμερικανικές αποστολές εξελιγμένων όπλων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει ποτέ σε μια απαγόρευση: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπρεπε να συμφωνήσει να μην τα ρίξει ποτέ στο ρωσικό έδαφος, επιμένοντας ότι αυτό θα παραβίαζε την εντολή του Αμερικανού Προέδρου να «αποφευχθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ