x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Υπεγράφη συμφωνία για το καθεστώς του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο

09 Αυγούστου 2022

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην Ποντγκόριτσα θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ρυθμίζει το νομικό καθεστώς και εγγυάται τα περιουσιακά και λοιπά δικαιώματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με το «romfea.gr», το έγγραφο υπεγράφη παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και ιεραρχών των επαρχιών του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο.

Επίσης στην τελετή υπογραφής παρευρίσκονταν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ντζούριτς και μέλη του ανώτατου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο.

Το έγγραφο υπεγράφη παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της. Φωτογραφία: «romfea.gr»

Στον λόγο του μετά την υπογραφή ο πρωθυπουργός Ντρίταν Αμπάζοβιτς χαρακτήρισε το γεγονός «μήνυμα ειρήνης και ανεξιθρησκίας», το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στο Μαυροβούνιο.

Ο Πατριάρχης Σερβίας ευχαρίστησε τον κ. Αμπάζοβιτς και τα υπό αυτόν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιδειχθείσα αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες, που κατέβαλαν, τονίζοντας ότι η σύναψη της συμφωνίας, που καθιερώνει το νομικό καθεστώς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος με ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στους κόπους του αοιδίμου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, εν πολλοίς τυγχάνει προσωπική του ιστορική προσφορά.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνθηκε με θερμά λόγια σε όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου ανεξαρτήτως κοσμοθεωρίας, θρησκεύματος ή εθνικής προέλευσης.

«Αποδείχθηκε ανά τους αιώνες ότι στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι χωρίς τους άλλους και ότι μπορούμε τα πάντα όταν είμαστε μαζί και όταν στην καρδιά μας ευρίσκεται χώρος για τον άλλον», είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος και συνέχισε: «Η ευλογία του Θεού ας κατέλθει στο Μαυροβούνιο, σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν εδώ και το επισκέπτονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών, θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία Γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας