x

Πολιτική

ΥΠΕΞ: Τράβηξε τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

08 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκ των προτέρων ενημέρωση ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει τη συγκατάθεση της σε οτιδήποτε συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και τις κατοχικές αρχές για το επιχειρησιακό μοντέλο της ειρηνευτικής δύναμης στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ, στον οποίο μετέφερε τις θέσεις της Λευκωσίας για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του ψευδοκράτους με την ειρηνευτική δύναμη. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του «Αλφα» Κύπρου ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πως ήρθαν οδηγίες από τη Νέα Υόρκη για να δοθεί απάντηση στην τ/κ πλευρά για το αίτημα τους για χωριστή συμφωνία, το οποίο η Νέα Υόρκη αποκλείει, κάποιες άλλες κουβέντες γίνονται όμως για να υπάρξει κατανόηση για τον τρόπο που θα επιχειρεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις κατεχόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, στα κατεχόμενα υπήρχε η απειλή και εξακολουθεί να υπάρχει ότι αν δεν ικανοποιηθούν θα ζητήσουν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να σταματήσει να επιχειρεί από τη γραμμή αντιπαράταξης και βορείως όπως και στην Αμμόχωστο. «Τα Ηνωμένα Έθνη νιώθουν την απειλή αυτή σαν σοβαρή και υποχρεούνται να κάνουν κάποιες διαβουλεύσεις μαζί τους. Εμείς όμως ανησυχούμε πάρα πολύ για αυτό και έχουμε απαιτήσει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι συζητούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα είπε η Λευκωσία εξέφρασε τη διαφωνία της στην ιδέα περίφραξης του γηπέδου της Τσετίνκαγια στην νεκρή ζώνη λέγοντας πως οι Τ/κ το διεκδίκησαν «ώστε να μην φεύγει η μπάλα στη διάρκεια των προπονήσεων».

Καμιά αναγνώριση ψευδοκράτους

Αναφερόμενος στον τουρκικό στόχο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ανέφερε ότι το αφήγημα μας σε σχέση με την ένταξη των κατεχομένων ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκικών κρατών, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τους ομολόγους του από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι δύο αυτές χώρες εναντιώθηκαν στην αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή, πρόσθεσε και η Τουρκία επέστρεψε εισηγούμενη αλλαγή του καταστατικού ώστε να γίνονται αποδεκτά όχι μόνο κράτη ως παρατηρητές αλλά και οντότητες. Συνεπώς είπε, η ίδια η Τουρκία ήρθε και υποβάθμισε το ψευδοκράτος σε οντότητα για να γίνει αποδεκτό. Άρα, είπε. εκκρεμεί ακόμα η επικύρωση του καταστατικού που δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών, ουδέποτε διέψευσαν αυτή μας την αναφορά.

Εν κατακλείδι, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση πως επί του παρόντος οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ και το άνοιγμα της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στην Αμμόχωστο, αναχαιτίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αυλαία μιας μακράς και σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, αναμενόταν να πέσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και η Κύπρος ετοιμάζεται για να προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σε διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εγκαταλείπει μετά από μια δεκαετία το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ