x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπνοβατούμε προς μια νέα ανθρώπινη συμφορά

Ο κίνδυνος για μια γενικευμένη ρήξη αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Ωστόσο, ενεργούμε σαν να μην το προσέχουμε. Ακόμα και σαν να αδιαφορούμε.

Φοβάμαι ότι υπνοβατούμε προς μια νέα ανθρώπινη συμφορά, αν δεν ξυπνήσουμε εγκαίρως.

Η διαιώνιση εστιών πολέμου δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση.

Μόνο νέα μεγαλύτερα δεινά μπορεί να προκαλέσει, ηθελημένα ή όχι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, εισήγαγε ένα σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Ξάφνιασε. Φόβισε.

Ανοιξε το μέχρι τώρα κλειστό κουτί της Πανδώρας.

Εκανε αποδεκτούς τρόπους και μεθόδους πολέμου που θεωρούνταν στην εποχή μας αδιανόητοι.

Και πιθανόν να έκανε σαφή τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Πούτιν.

Χώρες του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνουν σε αυτά και πιθανή εισβολή του Πούτιν σε χώρα ή  χώρες-μέλη της Συμμαχίας αυτής, σύμφωνα με πρόσφατο, σοκαριστικό ρεπορτάζ στη «Νew Υork Τimes».

Η φιλοδοξία του Πούτιν, λένε, δεν περιορίζεται στην κατάληψη της Ουκρανίας ή έστω ενός μέρους της, αλλά φτάνει μέχρι στην εισβολή εναντίον χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ιδίως αν εκλεγεί ο Τραμπ.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα προκαλούσε απέραντη καταστροφή στην Ευρώπη και την Ρωσία. Θα έκανε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μοιάζει με πολεμική άσκηση.

Η δεύτερη ανοιχτή πληγή, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, βαδίζει ήδη προς τον τέταρτο μήνα. Η καταστροφή που προκαλεί, και στις δύο πλευρές, αλλά πολύ περισσότερο στους Παλαιστινίους, είναι ασύλληπτη. Πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Αυτό το μέγεθος της καταστροφής και γενικά η σθεναρή αντίσταση των Παλαιστινίων καθιστά πλέον αναπόφευκτη την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για όλες τις πλευρές.

Μετά τον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία από μη κρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Οσο και να θέλει ο Μπάιντεν να το αποφύγει αυτό, φοβούμενος την εξάπλωση του πολέμου, η πολιτική πίεση που δέχεται είναι τεράστια.

Ας ελπίσουμε ότι τα αντίποινα -κάποιου είδους θα πρέπει να ληφθούν- θα είναι ανάλογα και όχι για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Μέρα με την ημέρα αυτό που και οι δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ιράν, θέλουν να αποφύγουν, μια απευθείας σύγκρουσή τους, έρχεται όλο και πιο κοντά, και μάλιστα από τρίτους παράγοντες.

Ολα αυτά δείχνουν τον Κόσμο να σύρεται σε επικίνδυνες εξελίξεις, χωρίς την δύναμη ή την βούληση να τις αποτρέψει.

Οπως στο παρελθόν, το ίδιο και τώρα, η μόνη χώρα που μπορεί να επιβάλλει την τάξη είναι η Αμερική.

Είναι καιρός να αναλάβει τις ευθύνες της για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετριβα τα μάτια μου από τη συγκίνηση, διαβάζοντας σε παλαιά πρακτικά συλλόγου τι συζητούσαν, τι πρότειναν και ποιες ανησυχίες είχαν οι ομογενείς μας, πριν από ένα και περισσότερο αιώνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ