x
 

Οικονομία

Υποχώρησε και άλλο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Στο 7% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2023 o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023 (από 6,5% τον Φεβρουάριο), ενώ στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον προηγούμενο μήνα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Μικρή πτώση στον δομικό πληθωρισμό.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.

Η μικρή έκπληξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού έρχεται καθώς η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύει εξαιρετικά μεγάλη πτώση της ζήτησης πιστώσεων εν μέσω αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις της.

Η εικόνα σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, μετά τις οικονομικές δυσκολίες στις αρχές του 2023. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,6% σε ετήσια βάση και ήταν χαμηλότερα από το 7,8% του Μαρτίου, ποσοστό που οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί.

Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,9% τον Απρίλιο, λόγω του κόστους Ενέργειας και υπηρεσιών.

Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 6,7%, ενώ είναι περισσότερο από τη μέση εκτίμηση έρευνας του «Bloomberg» σε οικονομολόγους, η οποία ανέμενε να παραμένει σταθερός στη Γαλλία.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ