x
 

Οικονομία

Οι μετοχές της ΝΥCB υποχωρούσαν στην Γουόλ Στριτ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ την Παρασκευή ήταν θετικό, εν τούτοις, η διάθεση ήταν πολύ πιο θλιβερή στον τραπεζικό κλάδο, όπου η μετοχή της New York Community Bancorp (ΝΥCB) υποχωρούσε στα μέσα της συνεδρίασης -23.50% με τάση προς περαιτέρω μείωση. Κι αυτό, επειδή είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές αργά την Πέμπτη ότι διαπίστωσε αδυναμία στον τρόπο εσωτερικών ελέγχων των δανείων, που οφείλεται σε αναποτελεσματικές δραστηριότητες εποπτείας, αξιολόγησης κινδύνου και παρακολούθησης.

Η εταιρεία είπε ότι δεν θα μπορέσει να υποβάλει έγκαιρα την ετήσια έκθεσή της, καθώς πρέπει να προσθέσει μια τροποποίηση στην αρχική της κατάθεση για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και ανέλαβε μια επιβάρυνση προσθέτοντας $2,4 δισ. σε ζημίες στα αποτελέσματά της για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Η NYCB είπε ότι αναμένει να υποβάλει την ετήσια έκθεσή της εντός της περιόδου χάριτος των 15 ημερών.

Επίσης, αργά την Πέμπτη, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Tόμας Καντζέμι (Thomas Cangemi) παραιτείται από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μετά από 27 χρόνια. Σε αυτούς τους ρόλους τον διαδέχεται ο Αλεσάντρο Ντινέλο (Alessandro DiNello), ο οποίος είναι επίσης εκτελεστικός πρόεδρος. Ο Καντζέμι παραμένει μέλος του ΔΣ.

Ο Ντινέλο δήλωσε ότι «η εταιρεία έχει ισχυρή ρευστότητα και σταθερή καταθετική βάση και είμαι βέβαιος ότι θα εκτελέσουμε το σχέδιο ανάκαμψης για να προσφέρουμε αυξημένη αξία για τους μετόχους».

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι ως επικεφαλής αξιωματούχος κινδύνου (chief risk officer) ανέλαβε ο Τζορτζ Μπουκάναν (George Buchanan) που είχε ρόλο σε διάφορες περιφερειακές τράπεζες. Επίσης η Κολίν Μακάλουμ (Colleen McCullum), η οποία διετέλεσε πρόσφατα ως διευθύνουσα σύμβουλος ελέγχου της United Community Bank, αναλαμβάνει διευθύνουσα σύμβουλος ελέγχου της NYCB.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, αφού η περσινή κρίση στον κλάδο έδωσε τη θέση της σε αρκετές καταρρεύσεις τραπεζών. Μία από αυτές, η Signature Bank, απορροφήθηκε από τη NYCB, γεγονός που έχει προκαλέσει την προκύπτουσα τράπεζα να αντιμετωπίσει αυστηρότερη εποπτεία εν μέσω αγώνων για δάνεια που συνδέονται με ακίνητα.

Ενώ η NYCB αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα που είναι ειδικά για αυτήν, η ανησυχία ήταν ότι οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κλάδο αντιμετωπίζουν προκλήσεις από δάνεια που χορηγούνται για έργα ακίνητης περιουσίας.

Η New York Community Bancorp, η οποία αναπτύχθηκε μαζικά μέσα σε μια νύχτα πέρυσι μετά την απορρόφηση της αποτυχημένης Signature Bank, ανέφερε σημαντικές απώλειες σε δάνεια εμπορικών ακινήτων νωρίτερα αυτό το μήνα. Η πιστοληπτική της ικανότητα υποβιβάστηκε σε «σκουπίδια» από τον οίκο Moody’s.

Ο νέος CEO εντάχθηκε στη New York Community Bancorp μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Flagstar Bank τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Ντινέλο είχε διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Flagstar.

«Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της διοίκησης για τους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας, η διοίκηση εντόπισε σημαντικές αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας που σχετίζονται με την εσωτερική αναθεώρηση δανείων, που προκύπτουν από αναποτελεσματικές δραστηριότητες εποπτείας, αξιολόγησης κινδύνου και παρακολούθησης», ανέφερε η τράπεζα στην κατάθεση.

Η New York Community Bancorp είπε ότι, παρόλο που η αξιολόγηση εσωτερικών ελέγχων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναμένει να αποκαλύψει στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες γνωστοποίησης και ο εσωτερικός έλεγχος επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς δεν ήταν αποτελεσματικοί.

Πηγές: «Associated Press», «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχεδόν διαγράψει το πρώιμο εκλογικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ενδείξεων ότι η βάση των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να συνενώνεται πίσω από τον Πρόεδρο παρά τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της χώρας, την οικονομία και την ηλικία του, σύμφωνα με νέα έρευνα των «New York Times» και «Siena College».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ