x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς της πολιτείας Νέας Υόρκης

29 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους υπαλλήλους της Πολιτείας Νέας Υόρκης προχωράει ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που πρόκειται να ισχύσουν από την Labor Day και θέτουν την λειτουργία των υπηρεσιών σε νέο πλαίσιο, με φόντο τον εμβολιασμό για την Covid-19.

Αρχικά, το πιο αυστηρό κομμάτι των μέτρων αφορά τους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται σε μονάδες που υπάγονται στην Πολιτεία Νέας Υόρκης και έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κουόμο, οι εργαζόμενοι αυτοί, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, θα πρέπει, από εκείνο το σημείο κι έπειτα, να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς την εναλλακτική δυνατότητα εβδομαδιαίου τεστ, όπως ισχύει για τις αντίστοιχες μονάδες της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Οι πολίτες της Νέας Υόρκης έχουν επιδείξει πολύ μεγάλη αφοσίωση στην προσπάθεια να νικήσουν την πανδημία της Covid-19 ανά την Πολιτεία, αλλά τα επίπεδα του εμβολιασμού δεν ανεβαίνουν στον ίδιο ρυθμό με την μετάλλαξη Δέλτα και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε από όλους όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία που λειτουργούν υπό την Πολιτεία και έρχονται σε επαφή με ασθενείς να εμβολιαστούν», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κουόμο.

Σε αντίθεση με τους υγειονομικούς, η Πολιτεία θα δώσει -επί του παρόντος τουλάχιστον- την δυνατότητα του εβδομαδιαίου τεστ στους υπαλλήλους της που παραμένουν ανεμβολίαστοι και δραστηριοποιούνται σε άλλες υπηρεσίες.  Υπολογίζεται ότι η Πολιτεία απασχολεί περισσότερους από 130.000 υπαλλήλους, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πηγαίνει την εκστρατεία εμβολιασμού ένα βήμα πιο μπροστά και συνιστά σε όλους τους υπαλλήλους της να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε τεστ μια φορά την εβδομάδα», συμπλήρωσε ο Κουόμο, προαναγγέλλοντας πως, για την επιμέρους ρύθμιση των μέτρων, θα γίνουν επαφές με τα συνδικαλιστικά όργανα των πολιτειακών υπαλλήλων και θα καθορίσουν το πλαίσιο μέχρι την Labor Day, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο κ. Κουόμο άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Πολιτεία θα κινηθεί σε ακόμη πιο αυστηρά πλαίσια εφόσον τα εμβόλια λάβουν την πλήρη άδεια από την FDA, κάτι που αναμένεται, το αργότερο, εντός του φθινοπώρου.

«Η άδεια επείγουσας χρήσης περιορίζει τα περιθώρια υποχρεωτικότητας. Οταν τα εμβόλια πάρουν τη μόνιμη άδεια, τότε η Πολιτεία θα έχει μεγαλύτερες εξουσίες εκ του νόμου για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Σε εκκρεμότητα η εντολή για τις μάσκες

Παρά το γεγονός πως, βάσει του χάρτη κρουσμάτων του CDC, ένα μεγάλο κομμάτι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης -και σύσσωμη, σε μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό, η πόλη- θα μπορούσαν να υπαχθούν στην επικαιροποιημένη οδηγία για καθολική χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, τόσο από εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους, μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας δεν υπήρχε κάποια τροποποίηση στην σχετική πολιτειακή οδηγία.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανέφερε πως «βρισκόταν σε επαφή με στελέχη του CDC» και αρκέστηκε να συμβουλεύσει τους Δήμους και τις Κομητείες «να λάβουν σοβαρά υπόψη την οδηγία του CDC» μέχρι η Πολιτεία να επανέλθει.

Από την πλευρά του Δήμου Νέας Υόρκης τονίζεται πως δεν έχουν εξεταστεί ακόμη οι μελέτες που οδήγησαν στην σύσταση αυτή του CDC, ενώ ξεκαθαρίζεται πως εμμένει στην θέση ότι «κύριο όπλο αντιμετώπισης της Covid-19 είναι ο εμβολιασμός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ