GR US

Εορτή της Eνωσης Περίστης Αμερικής «Aγιος Αθανάσιος» (φωτογραφίες)

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της παράθεσης του γεύματος. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

ΜΠΡΟΝΞ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την τιμητική της είχε η Ενωση Περίστης Αμερικής «Αγιος Αθανάσιος» στις 19 Ιανουαρίου 2020 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (3573 Bruckner Blvd., Bronx, NY 10461).

Ειδικότερα, η Ενωση, παρουσία των εκλεκτών μελών της, τίμησε τη μνήμη του προστάτη του σωματείου και πολιούχου του ορεινού οικισμού Περίστας Ναυπακτίας, Αγίου Αθανασίου, με την τέλεση Αρτοκλασίας και επιμνημόσυνης δέησης υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των αποδημησάντων μελών του συλλόγου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε προσευχή από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, π. Συλβέστρο Μπερμπέρη, και τον ιεροψάλτη, Σταμάτη Γκίκα, η παράθεση γεύματος, η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας και η απονομή υποτροφιών του συλλόγου σε αριστούχους φοιτητές πανεπιστημίων με καταγωγή από την Περίστα.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Μαρίνα Τσουγκράνη Στόπλερ, Αλέκα Παπαθανασοπούλου Κάρμι, Φερνάντο Καμπρέρα, Ιωάννα Θανασούλη Ζμπράβου, Ελένη Καλτσά και Λούλα Κεφαλιακού. (Φωτογραφία: Αρχείο Ένωσης Περίστης Αμερικής «Άγιος Αθανάσιος»)

Ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της Ενωσης στη Νέα Υόρκη και της ανάγκης συνέχισης του έργου της στο μέλλον από τις επόμενες γενιές των Περιστιάνων, ο Δήμος της Νέας Υόρκης, εκπροσωπούμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Νέας Υόρκης, Φερνάντο Καμπρέρα (Fernando Cabrera), αναγνώρισε επίσημα το έργο του συλλόγου.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» η πρόεδρος της Ενωσης, Ιωάννα Θανασούλη-Ζμπράβου (Joanne Thanasoulis Zbravos), εξέφρασε εκ μέρους του σωματείου την ικανοποίησή της για την αναγνώριση του έργου του συλλόγου από τον Δήμο της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στο σύλλογο για να διατηρηθεί η γλώσσα, τα ήθη και η αγάπη για την πατρίδα».

Ο π. Συλβέστρος εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» τις ευχαριστίες του προς όλους τους Περιστιάνους, διότι όπως είπε, υπήρξαν πάντοτε αρωγοί και βοηθοί στο έργο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ για χρόνια και κάθε χρόνο έρχονται και εορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής: «Ευχαριστούμε, διότι πολλοί από τους Περιστιάνους υπήρξαν μέλη της εκκλησίας μας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργά βοηθοί του έργου της εκκλησίας, είναι πάμπολλες οι δωρεές τους, οι οικονομικές τους εισφορές και η συμπαράστασή τους και τους ευχόμεθα υγεία και κάθε ευλογία από το Θεό. (...) Είναι ένας πολύ αξιόλογος σύλλογος, με εξαιρετικούς ανθρώπους -επιτυχημένους ανθρώπους κοινωνικά και επιστημονικά- και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που τους έχουμε μαζί μας».

Μακρά η ιστορία της Ενωσης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της παράθεσης του γεύματος. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

Αναφερόμενες από κοινού στη μακρόχρονη ιστορία της Ενωσης, η πρόεδρός της, Ιωάννα Θανασούλη-Ζμπράβου, και η αντιπρόεδρος του σωματείου, Λούλα Κεφαλιακού (Loula Kefaliakos), είπαν στον «Ε.Κ.» ότι οι πρώτοι τρεις Περιστιάνοι ήρθαν στη Νέα Υόρκη το 1890 και στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλοι. Προσέθεσαν δε, ότι το 1918 ιδρύθηκε ο σύλλογος με έδρα τη Νέα Υόρκη, με κεντρικό σκοπό να βρίσκονται μαζί οι Περιστιάνοι και να βοηθάνε το χωριό τους. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι ο σύλλογος υλοποίησε σειρά έργων στην Περίστα, όπως το κτίσιμο του σχολείου, της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου και μεγάλων βρυσών, καθώς και διάνοιξη δρόμων.

Ωστόσο, όπως τόνισαν, οι δραστηριότητες του συλλόγου εκτείνονται και στη Νέα Υόρκη. Κάθε χρόνο, το σωματείο προσφέρει υποτροφίες συνολικού ύψους $2.000 σε δύο φοιτητές, με καταγωγή από την Περίστα, κάνει δωρεές στο Ελληνικό Τμήμα του Ronald McDonald House, διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του, πραγματοποιεί ετήσιες επισκέψεις στην Περίστα και γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης της νεότερης γενιάς, ώστε να συνεχιστεί το έργο του συλλόγου.

Ως σημαντικό σταθμό των δράσεων του συλλόγου ανέφεραν την προ διετίας διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυση του συλλόγου, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 350 άτομα.

Οπως ανέφεραν, σήμερα ο σύλλογος απαριθμεί 250 ενεργά μέλη, υπογραμμίζοντας ότι όλα τους είναι δραστήρια και σε ελληνικές κοινότητες. Για πρώτη φορά δε στην ιστορία της Ενωσης, το πενταμελές εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται από πέντε γυναίκες: την πρόεδρο, Ιωάννα Θανασούλη-Ζμπράβου, την αντιπρόεδρο, Λούλα Κεφαλιακού, την γραμματέα, Μαρίνα Τσουγκράνη-Στόπλερ (Marina Tsougranis Stopler), την ταμία Αλέκα Παπαθανασοπούλου-Κάρμι (Aleka Papathanasopoulos Carmi) και την ειδική γραμματέα, Ελένη Καλτσά (Eleni Kaltsas).

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της παράθεσης του γεύματος. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

Εθνικός Κήρυξ Archive

(Από αριστερά:) Μαρίνα Τσουγκράνη Στόπλερ, Αλέκα Παπαθανασοπούλου Κάρμι, Ιωάννα Θανασούλη Ζμπράβου, Ελένη Καλτσά και Λούλα Κεφαλιακού. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

Εθνικός Κήρυξ

(Από αριστερά:) Μαρίνα Τσουγκράνη Στόπλερ, Αλέκα Παπαθανασοπούλου Κάρμι, Ιωάννα Θανασούλη Ζμπράβου, Ελένη Καλτσά και Λούλα Κεφαλιακού. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)