GR US

«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν θα υποδυθεί την επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων Ανζέλ Κουρτιάν./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση στον «Ε.Κ» του Δημήτρη Καλογερή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εναν μονόλογο - μαρτυρία της επιζήσασας στη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ανζέλ Κουρτιάν, θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν.

Η Ελληνίδα ηθοποιός μιλάει στον «Ε.Κ.» για την παράσταση, ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» και την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ίδια λόγω της αρμένικης καταγωγής της».

«Ε.Κ.»: Πώς νιώθετε που θα βρεθείτε στη Νέα Υόρκη και θα παίξετε για μια τόσο σημαντική μαρτυρία όπως αυτή της Ανζέλ Κουρτιάν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων;

Χριστίνα Αλεξανιάν: Οταν η «Generation Y Productions» επικοινώνησε μαζί μου για να φέρουμε την παράσταση στη Νέα Υόρκη, δέχτηκα αμέσως αφού θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόσκληση. Η επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων Ανζέλ Κουρτιάν, ερχόμενη στην Ελλάδα κατέγραψε τις σκληρές εμπειρίες που έζησε οι οποίες και εκδόθηκαν στο ομότιτλο βιβλίο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» από τις εκδόσεις Πλέθρον. Η κόρη της Κουρτιάν, Νέλλη Χανικιάν, δωρίζοντάς μου αυτό το βιβλίο, με ενέπνευσε να το μεταφέρω στη σκηνή με τη μορφή μονολόγου, ‘ντυμένου’ με αρμένικα και Μικρασιάτικα τραγούδια και ταυτόχρονη προβολή αρχειακού υλικού της εποχής. Η τέχνη οφείλει να επισημαίνει τα σφάλματα του παρελθόντος και να τα υπενθυμίζει στο παρόν με την ελπίδα να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μεταφέροντας αυτό το μήνυμα της Ανζέλ Κουρτιάν η συγκίνησή μου είναι μεγάλη και γίνεται μεγαλύτερη, όταν βλέπω πόσο βαθιά μες στην καρδιά του θεατή «ταξιδεύει» η παράσταση. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο βήμα και χαίρομαι που συγκυριακά θα βρίσκομαι κι εγώ εκεί με αυτήν την παράσταση και που θα παρουσιαστεί στον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής, που ούτως ή άλλως είναι πάντα μια μεγάλη αγκαλιά σε παραστάσεις ιστορικού περιεχομένου. Η χαρά μου ωστόσο είναι διπλή που θα επισκεφθώ και πάλι τη Νέα Υόρκη με παράσταση, κι ας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έζησα για δύο μήνες στην πόλη αυτή δίνοντας παραστάσεις στο θέατρο «La MaMa» με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις «Ιωνικές Γιορτές» του Δήμου Νέας Σμύρνης με την υποστήριξη του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης και ιδίως του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βαγγέλη Χατζατουριάν. Ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήμερα της επετείου στο Παρίσι, στο Theatre Municipal Berthelot του Montreuil στις 24.04.2019 και στο Auditorium Niedermeyer του Issy Les Moulinaux στις 25.04.2019 και κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην Λευκωσία.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν θα υποδυθεί την επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων Ανζέλ Κουρτιάν./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση στον «Ε.Κ» του Δημήτρη Καλογερή.

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς θα δούμε σε αυτή την παράσταση;

Χ. Αλεξανιάν: Είναι ένα οδοιπορικό θανάτου μιας μάνας με τρία κοριτσάκια από την Προύσα έως τη Σμύρνη. Εκεί μάλιστα, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η ηρωίδα μου γίνεται αυτόπτης μάρτυρας και της Καταστροφής της Σμύρνης. Η οικογένεια χωρίζεται για να ξαναβρεθεί στην Ελλάδα και να ζήσει τα πρώτα ελεύθερα χρόνια της μέχρι να την βρει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η παράσταση είναι ένας ύμνος στην αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που έχοντας τα πάντα στον τόπο τους, τα χάνουν εν μία νυκτί όλα και διασκορπίζονται ανά την υφήλιο ρακένδυτοι, για να ξαναστήσουν την ζωή τους έχοντας πάντα όμως ως εφόδιο την πίστη τους στον Θεό. «Δόξα τω Θεώ» λέει η ηρωίδα μου και είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνει σε όλο το έργο. Αυτή η πίστη στον Θεό είναι που τους κράτησε ζωντανούς.

«Ε.Κ.»: Τι σημαίνει αυτό το έργο για σας λόγω και της αρμενικής καταγωγής σας;

Χ. Αλεξανιάν: Για μένα αυτή η παράσταση είναι ένα προσωπικό ζήτημα, καθότι ο ένας μου παππούς ήταν Αρμένιος και ο άλλος από τη Σινασό της Καππαδοκίας. Ανθρωποι με αισθητική και κουλτούρα που ήρθαν στην Ελλάδα, στάθηκαν στα πόδια τους και παρ’ όλες τις δυσκολίες κράτησαν την ακεραιότητα της ψυχής τους και μπόλιασαν την τότε Ελλάδα με γνώση και καλοσύνη. Μιλώντας για την Ανζέλ, κατά την διάρκεια της παράστασης είναι σαν να συνομιλώ με τους προγόνους μου με έναν τρόπο μεταφυσικό και καθαγιασμένο.

Cameras

Η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν θα υποδυθεί την επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων Ανζέλ Κουρτιάν./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση στον «Ε.Κ» του Δημήτρη Καλογερή.

«Ε.Κ.»: Πώς πιστεύετε ότι βιώνει ένα παιδί τον πόλεμο;

Χ. Αλεξανιάν: Κάτι που δεν το είχα σκεφτεί και μου το επισήμαναν στο Παρίσι είναι ότι η συγκινησιακή φόρτιση της παράστασης έγκειται στο ότι πρόκειται για μια μαρτυρία ενός παιδιού που διανύει τον πόλεμο σε ενεστώτα χρόνο. Συνήθως υπάρχουν μαρτυρίες από μια γιαγιά που αφηγείται. Εδώ όμως έχουμε την μικρή Ανζέλ με το ένα κόκκινο παπουτσάκι στο πόδι της, σαστισμένη, μέσα στις φωτιές να λέει: «Προχωρούσαμε. Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να προχωράμε. Ούτε που ξέραμε κατά πού τρέχαμε». Πρόκειται για έναν σπαρακτικό μονόλογο. Στο πρόσωπο της Ανζέλ, βλέπω το πρόσωπο της γιαγιάς μου της Ελισσώς που ως παιδάκι βίωσε την αγριότητα του πολέμου και τον ξεριζωμό. Οταν πριν δέκα χρόνια πήγα και βρήκα το σπίτι της στην Καππαδοκία, αντίκρυσα το μεγαλείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τότε κατάλαβα γιατί αρνιόταν τόσο πεισματικά να μου μιλήσει γι’ αυτήν την μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, γιατί ο πόνος τους είχε σφραγίσει την καρδιά. Η παράσταση δεν απευθύνεται μόνο σε Αρμένιους, Ελληνες, Μικρασιάτες, Πόντιους, που έχουν κάθε λόγο να ταυτιστούν, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που οι ευαισθησίες του δεν του επιτρέπουν να μην αισθανθεί αποτροπιασμό για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ και την Κυριακή στις 4 το απόγευμα. Στις 14 Δεκεμβρίου θα παιχτεί στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη.

Η ταυτότητα της παράστασης: 

Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Χριστίνα Αλεξανιάν

Μετάφραση στα Αγγλικά: Αιμιλία-Αλεξάνδρα Κρητικού 
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης
Υπέρτιτλοι: supertitles.gr
Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης ακούγεται η Μαρία Σπυριδωνίδου