GR US

H Αρχιεπισκοπή Καναδά τιμά αξιομνημόνευτους Ελληνοκαναδούς

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδά

ΤΟΡΟΝΤΟ. Την 1η Μαρτίου 2021, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά προέβη σε δήλωση αναγνώρισης και εορτασμού του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Η σημαντική ετήσια πρωτοβουλία, που οφείλεται στον κόπο και την αφοσίωση της βουλευτού κας Εφης Τριανταφυλλοπούλου, δίνει την ευκαιρία στους ελληνικής καταγωγής Καναδούς να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μητέρα Ελλάδα και να τιμήσουν τους Ελληνοκαναδούς ευεργέτες της Εκκλησίας στον Καναδά, μαζί με αυτούς που άφησαν κληρονομιά στην Ομογένεια του Καναδά.

Χιλιάδες άνθρωποι στην ιστορία των Ελλήνων του Καναδά είναι άξιοι αναφοράς. Παρ’ ότι η δημιουργία μιας σύντομης λίστας έχει τον κίνδυνο να παραληφθούν άτομα που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν, η Αρχιεπισκοπή επέλεξε τους ανθρώπους αυτούς, ως δείγμα τιμής για την προσωπική τους προσφορά και ταυτόχρονα ως αντιπροσώπους όλων των διακεκριμένων Ελληνοκαναδών της ιστορίας.

Αλέξανδρος Ανθόπουλος: Ο Αλέξανδρος Ανθόπουλος είναι εκτελεστικό στέλεχος του μπέιζμπολ και είναι γενικός διευθυντής και πρόεδρος της ομάδας μπέιζμπολ Atlanta Braves.

Ανδρέας Αποστολόπουλος: Ο Ανδρέας Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα της Ελλάδας και μετανάστευσε στον Καναδά το 1969. Ξεκίνησε ως εργάτης θυρωρός-επιστάτης και προχώρησε στην κατοχή μικρών εταιρειών, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για εμπορικές επενδύσεις σε ακίνητα και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ερνι Αφαγκάνης: Ο Ερνι Αφαγκάνης, γνωστός ως «ο Ελληνας», ξεκίνησε μεταδίδοντας τα νέα για την ομάδα Eskimos του Edmonton το 1953. Εντάχθηκε στο CBC-TV το 1963 και μέχρι το 1980 εκφωνούσε τα αθλητικά νέα.

Κωνσταντίνος Γεωργανάς: Ο Κ. Γεωργανάς μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1968, όπου και σπούδασε Οικονομικά και αργότερα έγινε Μέλος του Ινστιτούτου Καναδών Τραπεζιτών.

Δημήτρης Δημακόπουλος: Γεννημένος στην Αθήνα, ο κ. Δημακόπουλος ήρθε στον Καναδά στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και έγινε ένας επιφανής Καναδός αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα.

Νταϊάνα (Αφροδίτη) Δρομπόλη: Η Αφροδίτη Δρομπόλη ήταν δασκάλα που αφιέρωσε την ζωή της στην Ορθόδοξη πίστη και τις χριστιανικές αρχές.

Bασιλική Καπέλου: Η Βασιλική Καπέλου είναι μια εξέχουσα Καναδή πολιτική δημοσιογράφος. Φιλοξενεί την εκπομπή «Power & Politics» στο κανάλι «CBC News», και πριν ενταχθεί στο CBC ήταν επικεφαλής του γραφείου Global News στην Ottawa όπου διηύθυνε την εκπομπή «The West Block».

Ανδρομάχη Καρακατσάνη: Η δικαστής Ανδρομάχη Καρακατσάνη διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά τον Οκτώβριο του 2011.

Μητροπολίτης Αθηναγόρας (Κοκκινάκης): Ο Μητροπολίτης Ελαίας Αθηναγόρας ήταν ο πρώτος Ορθόδοξος χριστιανός επίσκοπος στον Καναδά, υπηρετώντας στη θέση αυτή από το 1960 ως το 1963.

Σωτήρης Κόλιας: Ο Σωτήρης Κόλιας είναι συνιδρυτής της κτηματομεσιτικής εταιρίας Boardwalk REIT όπου υπηρετεί ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Νίκος και Σοφία Κώγου: Ο κύριος και η κυρία Κόγκου ήταν κάτοικοι του Βανκούβερ, που κατασκεύασαν το αντίγραφο του Παρθενώνα στο Δυτικό Βανκούβερ και το αφιέρωσαν στον τοπικό Δήμο.

Σπύρος Δημοσθένη Λουκιδέλης: Ο Σπύρος Λουκιδέλης ήταν πρώτης γενιάς Ελληνοκαναδός. Το 1973, ο Σ. Λουκιδέλης διορίστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο του Οντάριο στο Sudbury και το 1990 έγινε Ανώτερος Περιφερειακός Δικαστής, βορειοανατολικής περιοχής του Δικαστηρίου του Οντάριο.

Γεώργιος Μανιάτης: Ο Γ. Μανιάτης ήταν δικηγόρος που μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά και εγκαταστάθηκε στον St. John, New Brunswick. Είχε ασυναγώνιστο επιχειρηματικό πνεύμα.

Ιούλιος Μητράκος: Ο Δρ. Μητράκος ήταν καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο McGill και διαπρεπής επιστημονικός ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ, όπου μέσω της τριακονταετούς σταδιοδρομίας του απέκτησε διεθνή αναγνώριση για τη δουλειά του στον τομέα της Νευρογενετικής.

Κλεάνθης Μίσσιος: Ο κ. Μίσσιος γεννήθηκε στη Ρουμανία, όπου και σπούδασε Νομική πριν μετακομίσει στην Γαλλία για περαιτέρω σπουδές.

Κωνσταντίνος Γεωργίου Μίτσης: Ο Κωνσταντίνος Γ. Μίτσης ήταν ο πρώτος Ελληνοκαναδός βουλευτής. Κτηνίατρος στο επάγγελμα, μπήκε στην πολιτική όταν ακόμα ήταν μέλος του σχολικού συμβουλίου.

Φρίξος Παπαχρηστίδης: Ο κ. Παπαχρηστίδης, εκ ταπεινής καταγωγής, έγινε εφοπλιστής και μέγας φιλάνθρωπος.

Γιώργος Πέτροβας: Ο Γιώργος Πέτροβας από τη Βρετανική Κολομβία έχει μια διακεκριμένη επαγγελματική πορεία τριάντα ετών στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Μιχάλης και Μπέρθα Πολίτη: Ο Μιχάλης και η Μπέρθα Πολίτη είναι μεγάλοι ευεργέτες της Εκκλησίας στον Καναδά.

Τούλα Ρέππα: Η κα Ρέππα είναι μεγάλη φιλάνθρωπος, υποστηρίκτρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ιδρύτρια του επιτυχημένου και συνεχώς αναπτυσσόμενου Ελληνορθόδοξου Ημερησίου Σχολείου «Μεταμόρφωση» στο Οντάριο.

π. Νικόλαος Σαλάμης: Ο μακαριστός π. Νικόλαος, ορφανό, ήλθε από την Ελλάδα στον Καναδά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill και εν συνεχεία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1938.

Σταύρος Σταύρου: Ο Σ. Σταύρου ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του μεγάλου σούπερ μάρκετ «Knob Hill Farms». Είχε και διέτρεφε άλογα για ιπποδρομίες.

Γαβριήλ Τσαμπαλιέρος: Ο Γαβριήλ Τσαμπαλιάρος ήταν μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας στον Καναδά και διακεκριμένος επιχειρηματίας.

Νικόλαος Τσατάς: Ο Νικόλαος Τσατάς, ορφανός ήρθε από την Ελλάδα στον Καναδά και έγινε σπουδαίος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

Δανάη (Νταϊάν) Στράτα: Η Δανάη Στράτα γεννήθηκε στο Σασκατούν και ήταν η πρώτη Ελληνοκαναδή γυναίκα που εξελέγη βουλευτής στη Βουλή του Καναδά.

Τερέζα Στράτα: Η Τερέζα Στράτα τραγούδησε μεγάλους ρόλους σοπράνο σε κορυφαίες παραγωγές των μεγαλύτερων εταιρειών όπερας στις πιο διάσημες λυρικές σκηνές του κόσμου στην πάνω από τριάντα χρόνια καριέρα της.

Πέτρος Φουστανελλάς: Ο Π. Φουστανελλάς ήταν εξαίρετος οικογενειάρχης, κάτοχος επιχείρησης, φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Ιωάννης Φωκάς: Ο Ιωάννης Φωκάς γεννήθηκε το 1536 στη νήσο Κεφαλονιά της Ελλάδας. Ήταν κυβερνήτης πλοίου στην υπηρεσία του Βασιλιά της Ισπανίας.

Λεωνίδας Χουσάκος: Ο γερουσιαστής Λεωνίδας Χουσάκος διορίστηκε στη Γερουσία του Καναδά από τον Πρωθυπουργό Stephen Harper το 2008.

Ιωάννης Μιχαήλ Χριστοδούλου: Ο Ιωάννης Χριστοδούλου ήταν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά. Είναι ο ιδρυτής της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο και εκείνος ο οποίος αγόρασε το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Ι. Αρχιεπισκοπική Καναδά και όλες οι υπηρεσίες της.

Δημήτριος Ωραιόπουλος: Ο Δρ. Ωραιόπουλος ήταν πραγματικός πρωτοπόρος της Ιατρικής και μεταξύ των αναρίθμητων επιτευγμάτων του, ίδρυσε τον Διεθνή Όμιλο Γηριατρικής Νεφρολογίας και Ουρολογίας.