x
 

Πολιτική

Yπόμνημα με την πρόταση της Λευκωσίας στα χέρια του Α. Μπλίνκεν

06 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων όσον αφορά την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ένεκα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Λάρνακα, το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά και η συνεχής επικοινωνία των Προέδρων της Κύπρου και της Γαλλίας είναι αποδεικτικά στοιχεία της σημασίας που αποδίδουν Ουάσιγκτον και Παρίσι στην κυπριακή πρωτοβουλία. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν το ρόλο που έχει να επιτελέσει η Κύπρος στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού αγωγού συνεχούς μεταφοράς βοήθειας προς τη Γάζα.

Στη συνάντησή του, που κράτησε 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο αεροσκάφος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε στον Άντονι Μπλίνκεν το έγγραφο με το κυπριακό σχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ανάλογη ενημέρωσε έγινε και προς το Παρίσι προς το οποίο επίσης παρουσιάστηκε η κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ως «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που αναφέρει βήμα προς βήμα πώς θα γίνει αυτό – το έχω μοιραστεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, όπως το έχω μοιραστεί και με κάποιους άλλους, όπως τη Γαλλία που επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα είμαι εκεί για τη Σύνοδο που θα διοργανώσει ο Γάλλος Πρόεδρος αυτή την εβδομάδα – όπως και με την Πρόεδρο της Ε. Επιτροπής η οποία επικοινώνησε μαζί μου για να ενημερωθεί με περισσότερη λεπτομέρεια, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό».

Όπως εκτιμάται στη Λευκωσία, ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να περιλάβει και την Κύπρο στο ταξίδι του στην περιοχή προκειμένου να δείξει και κατ’ αυτό τον τρόπο τη σημασία που δείχνει η Ουάσιγκτον στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Κατά τη συνομιλίες τους ο Α. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Ν. Χριστοδουλίδη για τον ενεργό ρόλο που παίζει η Κύπρος και την εμπλοκή της στην όλη προσπάθεια τόσο στο θέμα της μεταφοράς βοήθειας όσο και σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις εκκενώσεις πολιτών. Με ανάρτησή του στην «πλατφόρμα Χ» ο Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως με τον Α. Μπλίνκεν συζήτησαν και το Κυπριακό με αφορμή την επίσκεψη του στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις διμερείς σχέσεις. Όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την παρούσα κατάσταση και την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ΓΓ ΟΗΕ για το διορισμό απεσταλμένου.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και τη δική του ανάλυση σε σχέση με το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής, και συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, ειδικότερα για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα» ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό των κυπριακών Αρχών, σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή πρόταση θα βρεθεί στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουελ Μακρόν, για την Τετάρτη και αφορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

«Εμείς προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής «έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκληθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν για να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Τετάρτης. Εκεί θα του δοθεί και η ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για το πως η Κύπρος μπορεί να συνδράμει στην παροχή βοήθειας προς τη Γάζα.

Γέφυρα η Κύπρος

Στο μεταξύ, σε ομιλία του τη Δευτέρα προς νέους πρέσβεις και αντιπροσώπους χωρών οι οποίοι επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Εστία», περισσότεροι από χίλιοι πολίτες, 37 χωρών, έχουν απομακρυνθεί – μέχρι σήμερα – από την εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή, μέσω των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πρωτοβουλία διευκόλυνσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δια θαλάσσης, μέσω των κυπριακών λιμανιών.

Σημείωσε, επίσης, ότι συζήτησε την εφαρμογή της πρωτοβουλίας με αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι δήλωσαν ότι αντικρίζουν θετικά μία τέτοια εξέλιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο για νέο γύρο επαφών στις 11 ή 12 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ