x
 

Κοινωνία

Υπόθεση έκδοσης πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού

08 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την επταήμερη προσωποκράτηση του γιατρού διέταξε του Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για διευκόλυνση των αστυνομικών εξετάσεων σε σχέση με υπόθεση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας παρουσιάστηκε 53 ετών γιατρός εναντίον του οποίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μαρτυρία που παρέχει εύλογη βάση για υποψία ότι ενέχεται σε υπόθεση που αφορά 6 αδικήματα αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίες επίσημου εγγράφου, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, άλλες αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη και παραβάσεις του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου. Τα αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν την περίοδο 26 Απριλίου με 6 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τις αστυνομικές αρχές, στις 6 Αυγούστου καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από πατέρα 41 ετών ασθενή από την Αραδίππου, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση λόγω της νόσου COVID-19, ότι πληροφορήθηκε πως ο γιος του εκμυστηρεύτηκε σε νοσηλευτικό προσωπικό στην ΜΕΘ του ΓΝ Αμμοχώστου ότι παρά το ότι είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού για την νόσο δεν είχε πραγματικά εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε ο πατέρας του ασθενή, ο προσωπικός ιατρός του γιού του και το πρόσωπο που του εξέδωσε το εν λόγω πιστοποιητικό είναι ο ύποπτος.

Διενεργήθηκαν εξετάσεις μέσω της Διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας όπου διαπιστώθηκε ότι ο 41 ετών ασθενής είναι καταχωρημένος στο σύστημα του ΟΑΥ ως εμβολιασμένος με το εμβόλιο AstraZeneca από τον ύποπτο, ο οποίος είναι καταχωρημένος ως προσωπικός του γιατρός στο ΓεΣΥ.

Έγιναν εξετάσεις και εντοπίστηκε νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου από την οποία λήφθηκε κατάθεση στην οποία αναφέρει ότι πριν την διασωλήνωση του ο ασθενής ερωτώμενος κατά πόσο είναι εμβολιασμένος αυτός απάντησε «μακάρι να ήμουν εμβολιασμένος», γεγονός για το οποίο ενημέρωσε το ιατρικό προσωπικό ώστε να ενημερωθούν και οι οικείοι του.

Εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη μαρτυρία από άλλο νοσηλευτή ο οποίος κατά την εισαγωγή του ασθενή στην ΜΕΘ στις 2 Αυγούστου τον ρώτησε κατά πόσο είχε εμβολιαστεί και ο ασθενής σε άσχημη κατάσταση του παραδέχθηκε ότι δεν είχε εμβολιαστει και του είπε ότι αν πάνε όλα καλά θα εμβολιαστεί με πέντε εμβόλια όταν εξέλθει του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετη μαρτυρία εξασφαλίστηκε και από πνευμονολόγο της ΜΕΘ του ΓΝ Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία κατά την εισαγωγή του ασθενή στην ΜΕΘ στις 2 Αυγούστου ερωτώμενος κατά πόσο είναι εμβολιασμένος του απάντησε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είχε εμβολιαστεί. Από έλεγχο στον φάκελο του διαπίστωσε ότι κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο στις 31 Ιουλίου δήλωσε ότι ήταν εμβολιασμένος και με τις δυο δόσεις. Μετά την δήλωση του ο Πνευμονολόγος διέγραψε την φράση AstraZeneca 2 δόσεις και ανέγραψε την φράση Δεν είναι εμβολιασμένος.

Περαιτέρω λήφθηκε κατάθεση από λειτουργό του ΟΑΥ όπου εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι στις 26 Απριλίου ο ύποπτος έλαβε κατόπιν αίτησης του εξουσιοδότηση από τον ΟΑΥ για διενέργεια εμβολιασμών με το σκεύασμα της  AstraZeneca. Από τις 26 Απριλίου μέχρι σήμερα ο ύποπτος παρήγγειλε συνολικά 170 δόσεις εμβολίου  AstraZeneca ενώ φαίνεται μέσω του συστήματος να εμβολιάστηκαν 102 ασθενείς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο 41 ετών ασθενής ενώ μέσω του αρχείου του ΟΑΥ φαίνεται ότι ο ύποπτος έχει στην κατοχή του ακόμα 68 σκευάσματα εμβολίου.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η σύζυγος του ασθενή ανέφερε σε μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας ότι κατά τον χρόνο της 1ης δόσης εμβολιασμού του συζύγου της μετέβηκαν μαζί στο ιατρείο του υπόπτου όπου κατά την διάρκεια του εμβολιασμού της ζητήθηκε από τον ύποπτο να παραμείνει εκτός του ιατρείου. Με το πέρας του εμβολιασμού ο σύζυγος της εξήλθε του ιατρείου με τον ύποπτο και της ανέφεραν ότι προχώρησαν στην πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και ο σύζυγος της, της υπόδειξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού που του χορήγησε ο ύποπτος.

Να σημειωθεί ότι από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δυο ακόμη ασθενείς που φαίνεται ότι είναι δηλωμένοι ως εμβολιασμένοι μέσω του υπόπτου βρίσκονται στο ΓΝ Αμμοχώστου ο ένας διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση και ο άλλος εισήχθη με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή.

Στις 6 Αυγούστου, το βράδυ, ο ύποπτος συνελήφθηκε από μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας στην οικία του στην Αραδίππου δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανακριτική ομάδα συνέστησε η Αστυνομία για να διερευνήσει προς δύο κατευθύνσεις τα αίτια της  έκρηξης σε οικία στη Μακεδονίτισσα, στην Εγκωμη Λευκωσίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, προσθέτοντας ότι ως σοβαρότερο ενδεχόμενο αίτιο πρόκλησης της έκρηξης εξετάζεται η διαρροή υγραερίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ