x
 

Πολιτική

Yπουργός Αμυνας: Αναγκαία η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί

07 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους και οι συνεχείς προκλήσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, καθιστούν αναγκαία την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις στην Ακρα της Γκάνα, ο Υπουργός Αμυνας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, άνδρες και γυναίκες που έχουν υπηρετήσει ως ειρηνευτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ενώπιον σύνθετων και πολύπλοκων προκλήσεων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε.

Στις τρέχουσες συνθήκες γεωπολιτικής αναταραχής και αστάθειας, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, είπε ο κ. Γιωργάλλας, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την ανεκτίμητη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης μέσω ειρηνευτικών αποστολών».

Ως μία από τις παλιότερες ειρηνευτικές αποστολές, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο νησί, στην αποτροπή της κλιμάκωσης και εντάσεων καθώς και στην προστασία αμάχων, είπε ο Υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους και οι συνεχείς προκλήσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, καθιστούν αναγκαία την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως συμφωνήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσκοπούν στον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός Αμυνας.

«Πέραν της φιλοξενίας της ειρηνευτικής δύναμης, η Κύπρος παρέχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υποδομές για την υποστήριξη εκπαίδευσης των ειρηνευτών πριν την ανάπτυξη αποστολών, καθώς και για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε ότι η Κύπρος στηρίζει την εφαρμογή της Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Women, Peace and Security Agenda) και καλωσόρισε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και διαδικασίες.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Άμυνας, αποτέλεσε την πρώτη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών η οποία διόρισε γυναίκα Διοικητή και είχε γυναίκες επικεφαλής των τριών τμημάτων της, του πολιτικού τμήματος και των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, και ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση αυτής της Υπουργικής Συνόδου για ενίσχυση των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος δεσμεύεται να διοργανώσει και να φιλοξενήσει τη βασική εκπαίδευση αποναρκοθέτησης, σεμινάρια για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο πλαίσιο της Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, και εκπαιδεύσεις στην έρευνα και διάσωση, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων MEDEVAC».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ