x
 

Πολιτική

Υπουργός Οικονομικών: Το πιο σημαντικό ζήτημα η μείωση των ΜΕΔ

14 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία, όπως έχουν μειωθεί και στον τραπεζικό τομέα ώστε η οικονομία να λειτουργεί χωρίς εμπόδια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κυριακής.

Ο κ. Κεραυνός σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να μην διακινούν τα εμπορικά τους πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που αυξάνει το κόστος και τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων. «Όλα αυτά οδηγούν σε πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις τιμών», ανέφερε ο κ. Κεραυνός σημειώνοντας ότι πολύ πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι είμαστε ακόμα μακριά από την περίοδο μείωσης των επιτοκίων και προειδοποίησε για ύφεση.

Σε ερώτηση για το εάν δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα ίσως παραμείνουν εκεί που είναι, εν αναμονή των εξελίξεων, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωσή τους.

«Για εμάς στην Κύπρο, το πιο σημαντικό είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία, όπως έχουν μειωθεί και στον τραπεζικό τομέα, ώστε η οικονομία να λειτουργεί χωρίς εμπόδια. Γεγονός που θα βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί στις δανειστικές απαιτήσεις της οικονομίας είτε των επιχειρήσεων είτε των νοικοκυριών», είπε στη συνέντευξη ο κ. Κεραυνός. Σημείωσε ότι η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου για τις εκποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι μια πολύ καλή συγκυρία η οποία, όπως είπε, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Κεραυνός αναχώρησε την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα και την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά πολιτικές αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης. Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν, επίσης, απόψεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ σε σχέση με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ