x
 

Πολιτική

Υποβλήθηκε η πρόταση της κοινοπραξίας για εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»

02 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η οποία αποτελείται από τις εταιρείες Chevron Cyprus Limited, NewMed Energy Limited Parthnership και BG Cyprus Limited, έχει υποβάλει την πρότασή της για βελτιστοποίηση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος εντός των χρονικών πλαισίων που είχε θέσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΒΒ).

«Το ΥΕΕΒ θα αξιολογήσει την υποβληθείσα πρόταση μαζί με τους συμβούλους του και θα ενημερώσει αναλόγως την Αδειούχο κοινοπραξία», σημειώνει και προσθέτει ότι «στο ενδιάμεσο, το Υπουργείο δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος».

Στο μεταξύ, μήνα εξελίξεων για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χαρακτήρισε τον Απρίλιο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι υπό μελέτη βρίσκεται η πρόταση για το «Αφροδίτη» αλλά και για τις τρεις ανακαλύψεις στο τεμάχιο 6.

Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε εξάλλου πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ότι η Λευκωσία ζητά από τον ΑΔΜΗΕ που ανέλαβε την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους αλλά και μελέτη για νέο καταμερισμό διασυνοριακής κατανομής του κόστους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για όλους», ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει η εξέταση των πρώτων αιτήσεων που εισήχθησαν με επιτυχία στο σύστημα. Όπως εκτιμά ο κ. Παπαναστασίου, σε δύο μήνες από την προέγκριση θα ολοκληρώνεται και η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ