x
 

Οικονομία

Υψηλά στις επενδυτικές επιλογές των διεθνών οίκων και το 2024 η Ελλάδα

14 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. «Η Ελλάδα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων ετών», σημείωνε ο Μάρσαλ Στόκερ (Marshall Stocker), επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, στους τελευταίους μήνες του 2023 να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets και να τα τοποθετούν υψηλά στις επενδυτικές τους επιλογές και για το 2024.

Οι προοπτικές για το νέο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ευοίωνες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τροφοδοτούνται από τις θετικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας, τα μεγέθη των Εισηγμένων Εταιρειών, αλλά και την προοπτική επιστροφής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι εξωτερικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία όμως το 2023, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, παρουσιάστηκε ανθεκτική συνεχίζοντας τον ενάρετο κύκλο της οικονομικής μεγέθυνσης για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Μετά το +8,4% του 2021, το +5,6% του 2022 και το πιθανολογούμενο +2,4% για το 2023, η εκτιμώμενη ανάπτυξη για το 2024 είναι τουλάχιστον 2,4% σύμφωνα με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και επενδυτικούς οίκους και αποτελεί έναν από τους υψηλότερους της Ευρωζώνης.

Η σημαντική βελτίωση των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών και των τραπεζών δικαιολογούν τις υψηλές επιδόσεις του 2023 στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία όμως δεν αποτιμάται σε υπερβολικά επίπεδα, καθώς οι τιμές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με προσδοκώμενο p/e 2024 στο 7 με 8.

Τεχνικά το πέρασμα του Γενικού Δείκτη μέσα στην περιοχή των υψηλών 10ετίας ανάμεσα δίνει ως στόχο στο επόμενο τρίμηνο το επίπεδο ορόσημο των 1400 μονάδων. Ενα επίπεδο που μόλις προσπεραστεί μας βγάζει σχεδόν 12 χρόνια πίσω, στον Μάιο του 2011 λίγο πριν κάνουμε το μεγάλο ιστορική «βουτιά» ένα χρόνο μετά προς τις 471 μονάδες. Τεχνικά, σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά στοχεύει, αρχικά, στο υψηλό του 2014 στις 1.379 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΙΣΙ. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ