x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζεύ… Δωδωναίε Πελασγικέ

«Ηπειρώτες την Πάτριον, υπέρ μεν των φίλων συν αγωνίζεσθαι και συγκινδυνεύειν, υπέρ δε της πατρίδας αποθνήσκειν».

«Αρχέγονος Ελλάς Ηπειρος» είπε ο Πτολεμαίος.

«Ω Ζευ Ανα Δωδωναίε, Πελασγικέ, τηλόθι ναίων Δωδώνης μεδέων δευσχειμέρου». Είναι η επίκληση του Αχιλλέα, προς τον Δία τον Δωδωναίο, Πελασγικό. Τον άνακτα Δία του οικοδομικού Πελασγικού συμπλέγματος, που αποτελούσε την ιερή Δωδώνη κι από την οποία ξεπήδησε η ηλιόλουστη ημέρα του ελληνικού θαύματος που λέγεται ελληνικός πολιτισμός. Ο αρχαίος εκείνος ελληνικός πολιτισμός, που έγινε το θεμέλιο και η βάση του σημερινού παγκόσμιου πολιτισμού. Εκεί πέρα, υπήρξε το λίκνο του πρώτου ωραίου Θεού, του πελασγικού Θεού της Ηπείρου.

Η Δωδώνη μας υπήρξε η μήτρα, που διαμόρφωσε την ιστορική ανθρωπότητα, η αφετηρία των ρευμάτων, που ξεχύθηκαν στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Μικρασία, στη μεσημβρινή Ευρώπη κι έφεραν μαζί τους και μεταφύτεψαν κάθε λογιών λουλούδια. Θρησκευτικά, κοινωνικά, ηθικά, πνευματικά και κάθε λογιών γνώσεις, πανανθρώπινες, πολιτισμένες.

Μας το βροντοφώνησεν κι ο Αριστοτέλης ο μεγάλος Ελληνας πανεπιστήμων, πως «η Ελλάς η αρχαία έστω η περί την Δωδώνην και του Αχελώου ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί, νυν δε Ελληνες».

Οι αρχαίοι ιστορικοί και γεωγράφοι όπως ο Ομηρος, ο Ηρόδοτος, ο Παυσανίας, ο Πλάτων, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, καθώς και οι Βυζαντινοί και νεότεροι συγγραφείς, όταν μιλάνε για την Ηπειρο, την ορίζουν από τον ποταμό Σκούμπι ως τον Αμβρακικό κόλπο και διακήρυξαν ότι η Ηπειρος είναι η Πρωτελληνική χώρα, από την οποία γεννήθηκε η Αρχαία Ελλάδα και από την οποία προήλθε παν το ελληνικόν. Πολλά έγραψαν και πολλά υποστήριξαν για τις πιο αρχαίες φυλές της Ηπείρου, για την προέλευσή των, για την ανάπτυξή των. Για τους Θεσπρωτούς, τους Κασσωπαίους, Αμβρακιώτες, Ορέστες, Μολοσσούς, Ελλοπείς, Παροραίους και τους Περεβούς και άλλες φυλές. Το ότι οι Ηπειρώτες είναι Ελληνες και μόνο Ελληνες με εθνική συνείδηση, μαρτυρούν τα μέχρι σήμερον σωζόμενα μνημεία, ήτοι οι επιγραφές, τα νομίσματα, τα ερείπια όλων και ναών και προ πάντων η ελληνική γλώσσα που διαφυλάχθηκε αλώβητη μέχρι των ημερών μας.

Μας αρκεί ότι όλοι οι ιστορικοί παραδέχονται ότι οι φυλές που έζησαν κι έδρασαν στην Ηπειρο, ήταν πελασγικές ήτοι από την αρχαιότητα της Ελλάδας φύλα και ότι τα αρχαιότατα αυτά φύλα είχαν εθνική ελληνική συνείδηση.

Το Μαντείον της Δωδώνης ακτινοβολούσε και ο Ηπειρώτης Ζεύς ο Πελασγικός, ελατρεύετο απ’ όλους τους Ελληνες.

Αυτή είναι η εθνική συνείδηση της κοιτίδος του Ελληνισμού της πατρίδος των Σελλών, του Ομήρου και του Αριστοτέλη και της Μάνας, της αθάνατης Ελλάδος μας, που την απεκάλεσαν «Ελλάδα της Ελλάδας».

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης είχε την «τιμητική» του σε θέμα που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της χθεσινής έντυπης έκδοσης της «New York Times».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ