x
 

Πολιτική

Ζητούν και τα ρέστα για τις προκλήσεις Αγκυρα και ψευδοκράτος

30 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την προκλητική στάση και ρητορική αμφισβητούν και απορρίπτουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2587 (2021) για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) με το οποίο το Σώμα, επιβεβαιώνει τη διζωνική ομοσπονδία ως τη μόνη εφικτή λύση και επικρίνει για μια ακόμη φορά τις μεθοδεύσεις Αγκυρας και ψευδοκράτους στα Βαρώσια.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το ψήφισμα είναι «γεμάτο ασυνέπειες και αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα» και «αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

Προσυπογράφοντας ανάλογη ανακοίνωση και του λεγόμενου «υπεξ» του ψευδοκράτους το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα είναι «αντίθετο προς τους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ καθώς δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ για επέκταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να διορθώσει αυτήν την κατάσταση και να συνάψει συμφωνία με τις αρχές της τδβκ το συντομότερο, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην επικράτεια της τδβκ», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει επίσης «παράξενο και μη ρεαλιστικό» το ότι το ψήφισμα «επιχειρεί να υπαγορεύσει στον τουρκοκυπριακό λαό τις παραμέτρους της λύσης, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κάνοντας αναφορά σε ψηφίσματα του Συμβουλίου που είναι τριάντα ετών».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν διασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, το οποίο, όπως λέει, κέρδισαν το 1960 και αν συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικότητες στο νησί αντιμετωπίζοντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» – όπως ονομάζει την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού «παρά το έγκλημα που διέπραξε το 1963» ανταμείβοντας τον δράστη και τιμωρώντας το θύμα, κατά την έκφρασή του.

Επομένως, λέει η Άγκυρα, τέτοια ψηφίσματα «δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς» και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων, αντί, όπως λέει, να εξυπηρετήσουν το στάτους κβο στο νησί.

Νωρίτερα το λεγόμενο «υπεξ» του ψευδοκράτους σε μια ανάλογου ύφους μακροσκελή ανακοίνωση υποστήριξε ότι δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση και της τ/κ πλευράς για τις επιχειρήσεις της UNFICYP στο νησί.

Αυτό, υποστηρίζει, έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η UNFICYP μπορεί να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της στην επικράτειά μας λόγω της καλής θέλησης και της εποικοδομητικής στάσης των αρχών μας», αναφέρεται.

«Έχουμε ένα νόμιμο αίτημα για πολύ καιρό», αναφέρει η ανακοίνωση, «ώστε να επιτευχθεί μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των αρχών μας και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις επιχειρήσεις της UNFICYP στη χώρα μας».

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι, εκτός εάν η απαίτησή μας ανταποκριθεί θετικά σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε την καλή θέληση μας σχετικά με τις επιχειρήσεις της UNFICYP στη χώρα μας», σημειώνει περαιτέρω το προκλητικό ανακοινωθέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Νικόλα Ιωαννίδη διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο αξίωμα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ