x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Ζω συμβατικά με τον άντρα μου για τα παιδιά μου

02 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι πενήντα χρονών, παντρεμένη, και έχω τρία παιδιά, από τα οποία το πιο μεγάλο είναι 12 χρονών. Με τον άντρα μου εδώ και 5 χρόνια ζούμε συμβατικά. Ξέρω ότι έχει μία μόνιμη σχέση με κάποια πιθανόν από τον εργασιακό του χώρο. Παρόλο που δεν έχει παραδεχτεί τη σχέση του ποτέ ανοιχτά, κάθε φορά που το συζητάμε, με παροτρύνει να κάνω τη ζωή μου, γιατί όπως μου λέει, μαζί μου μένει μόνο για τα παιδιά. Κι από τη στιγμή που μου το έχει δηλώσει, είναι ελεύθερος, όπως ισχυρίζεται, να κάνει ό,τι θέλει.

Θα μου πείτε, γιατί δεν φεύγω. Ο λόγος είναι πολύ απλός και πολύ σύνθετος ταυτόχρονα. Ο άντρας μου είναι πολύ ευκατάστατος, με δική του επιχείρηση και πολλά ακίνητα. Όταν παντρευτήκαμε άφησα τη δουλειά μου, γιατί ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Αφενός μου είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσω από την αρχή, ενώ αφετέρου φοβάμαι ότι αν χωρίσουμε μπορεί να περάσουν και τα παιδιά μας σε δεύτερη μοίρα. Κι επιπλέον δεν θέλω να τα αναστατώσω από τη ζωή που έχουν αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί, αν εκείνος παντρευτεί ξανά και κάνει κι άλλα παιδιά. Πνίγομαι όμως στη σχέση αυτή και νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο. Κάθε φορά όμως που βάζω στο μυαλό μου την προοπτική να χωρίσω, με πιάνει πανικός. Δεν ξέρω τι να κάνω…

Σέβη

Αγαπητή Σέβη,

Πολλοί γονείς αποφασίζουν να μείνουν σε έναν δυστυχισμένο γάμο για χάρη των παιδιών τους, επειδή δε θέλουν να τα πληγώσουν ή να τους αναστατώσουν τη ζωή. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά, όταν έρθουν αντιμέτωπα με το διαζύγιο των γονιών τους ακόμη κι αν αυτό είναι φιλικό, μπορεί να χάσουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους, να νιώσουν ανασφάλεια, ενοχές και το αίσθημα ότι δεν ξέρουν πια πού ανήκουν. Επιπλέον, δημιουργούνται και πολλά πρακτικά προβλήματα και στον γονιό που φεύγει και στον γονιό που συνεχίζει να ζει με τα παιδιά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα πράγματα για τον πατέρα που χωρίζει είναι δύσκολα και για αυτό πολλοί άνδρες επιλέγουν συμβατικούς γάμους πιο εύκολα από τις γυναίκες.

Ωστόσο, και τα παιδιά που οι γονείς τους βιώνουν έναν δυστυχισμένο γάμο, μπορεί να νιώσουν παρόμοια συναισθήματα. Τα παιδιά από μικρή ηλικία μπορούν να αντιληφθούν την παγωμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι, την έλλειψη σωματικής οικειότητας ανάμεσα στους γονείς τους, την απαξίωση του ενός προς τον άλλον, ακόμη κι όταν δεν βιώνουν πιο ακραίες καταστάσεις, όπως καυγάδες, φωνές ή εκρήξεις βίας.

Στην πραγματικότητα, στερούνται το πρότυπο μιας υγιούς σχέσης, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνοντας αρχίζουν να διακρίνουν «το ψέμα» στη σχέση των γονιών τους με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προτείνουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι γονείς με προβλήματα στη σχέση τους δεν χωρίζουν, δεν είναι καλό να παρουσιάζουν στα παιδιά τους μια ιδεατή εικόνα της σχέσης τους, αλλά να είναι ειλικρινείς μαζί τους στον βαθμό και με τον τρόπο βέβαια που επιτρέπει και η ηλικία τους.

Αυτό που θα ήταν ίσως καλό, είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε η κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική και τις δικές της συνθήκες. Ο ειδικός ίσως σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τη σκέψη σας και να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση, όποια απόφαση κι αν πάρετε. Ακόμη, πολλές φορές οι γονείς που ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και κατάθλιψη. Για αυτό και πολλές φορές μπορεί να τους είναι δύσκολο να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Παράλληλα, θα βοηθούσε πολύ να βρείτε κάποιες διεξόδους έξω από το σπίτι που να σας δίνουν χαρά ή ευχαρίστηση. Βρεθείτε πιο συχνά με φίλους, ξεκινήστε ένα άθλημα ή ένα χόμπι, γραφτείτε σε ένα σύλλογο, για να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους. Προσπαθήστε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Η προσωπική σας ευτυχία επηρεάζει άμεσα την ευτυχία των παιδιών σας

Αν αποφασίσετε να μείνετε στο γάμο σας ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα βοηθούσε να συζητήσετε με τον σύζυγό σας τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων και στρατηγικές «διαβίωσης στο ίδιο σπίτι», έτσι ώστε να νιώθετε και οι δυο καλύτερα. Το ίδιο προφανώς ισχύει και στην περίπτωση που αποφασίσετε να χωρίσετε. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να δουλέψετε μαζί με κάποιον ειδικό, για να σώσετε το γάμο σας, αν βέβαια το θέλετε και οι δύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη ζωή είναι η απώλεια του συντρόφου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.