x

Υγεία

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιολογικών προβλημάτων στην πρόωρη εμμηνόπαυση

05 Αυγούστου 2022

ΣΕΟΥΛ. Η πρόωρη εμμηνόπαυση, ιδίως πριν την ηλικία των 40 ετών, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή), δείχνει μια νέα μελέτη επιστημόνων από τη Νότια Κορέα. Η έρευνα σε 1,4 εκατομμύρια γυναίκες άνω των 30 ετών, από τις οποίες το 2% με ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης (σε μέση ηλικία 37 ετών), διαπίστωσε ότι σε όσο μικρότερη ηλικία εμφανίζεται η εμμηνόπαυση, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη διάγνωση νέων καρδιακών παθήσεων.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στο 1% των γυναικών πριν τα 40 τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις συσχέτισης ανάμεσα στην πρόωρη εμμηνόπαυση και στην καρδιαγγειακή νόσο, αλλά για πρώτη φορά διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος ειδικά για καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.

«Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή από ό,τι οι συνομήλικες τους. Αυτό αποτελεί καλό κίνητρο για να βελτιώσουν τις καθημερινές συνήθειες της ζωής τους, αυτές που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την καρδιακή νόσο, όπως να κόψουν το τσιγάρο και να ασκούνται σωματικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Γκα Εούν Ναμ, του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ.

Η καρδιαγγειακή νόσος τυπικά εμφανίζεται στις γυναίκες έως δέκα χρόνια αργότερα από ό,τι στους άνδρες. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση πιστεύεται ότι ωφελούνται από την προστατευτική δράση των οιστρογόνων πάνω στο καρδιαγγειακό σύστημά τους. Ομως η εμμηνόπαυση, ιδίως η πρόωρη, μπορεί να καταστήσει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, 42.699 γυναίκες (3%) διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια και 44.834 (3,2%) με αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή). Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 9% καρδιακής αρρυθμίας, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φθάσει σε εμμηνόπαυση σε ηλικία άνω των 50 ετών, εκείνες που είχαν την τελευταία περίοδο τους (εμμηνόρροια) σε ηλικία 45-49 ετών, 40-44 ετών και κάτω των 40 ετών, είχαν αντίστοιχα 11%, 23% και 39% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς επίσης αντίστοιχα 4%, 10% και 11% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η Δρ Ναμ τόνισε ότι «η μελέτη μας δείχνει πως το αναπαραγωγικό ιστορικό πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, όταν αξιολογείται η μελλοντική πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες».

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας