x

Πολιτισμός

H συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη κερνάει την «Τελευταία γουλίτσα» της σε όλες τις νέες μανούλες

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. «Η τελευταία γουλίτσα» της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sweet Serendipities, είναι ένα πολύ γλυκό βιβλίο που αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα του αποθηλασμού. Στόχος του βιβλίου, που έχει εικονογραφήσει η Ειρήνη Θάνου, είναι να βοηθήσει μανούλες και παιδιά να προχωρήσουν βήμα βήμα στον φυσικό αποθηλασμό με αγάπη και κατανόηση.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή και για ποιους λόγους σας κέρδισε το παιδικό βιβλίο;

Μιας και η φράση γράφω από τότε που με θυμάμαι είναι συνήθης μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με τη συγγραφή, θα το τοποθετήσω συγκεκριμένα στον χρόνο και σε στόχο. Η εντατική και με στόχο ενασχόλησή μου ξεκίνησε με αφορμή μια μετακόμιση σε άλλη πόλη πριν από περίπου εφτά χρόνια. Αναγκάστηκα να αφήσω τη δουλειά μου και να μείνω στο σπίτι όπου είχα τότε το πρώτο μου παιδί. Τότε λοιπόν είπα, ή τώρα ή ποτέ. Ετσι ξεκίνησα να φοιτώ εξ αποστάσεως στο τμήμα Λογοτεχνικής Γραφής της σχολής Tabula Rasa στην Αθήνα. Νοιώθω πως είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει για τον εαυτό μου.
Το παιδικό βιβλίο το αγαπώ πολύ, και με τη γέννηση των παιδιών μου ακόμα περισσότερο μιας και διαβάζουμε πολύ. Αυτό με τη σειρά του έφερε σκέψεις μου στο χαρτί και έτσι δειλά δειλά δημιούργησα τις πρώτες παιδικές ιστορίες. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Είναι οι πιο αφοπλιστικά ειλικρινείς και απαιτητικοί αναγνώστες. Για να τους κερδίσεις θα πρέπει να βουτήξεις μέσα στην ψυχή, στο μυαλό και στην καρδιά σου και να βγάλεις στην επιφάνεια θύμισες και το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Είναι μαγικό. Δεν μπορώ όμως να πω πως με έχει κερδίσει με τον τρόπο που ίσως εννοείτε ή που καταλαβαίνω εγώ, καθώς ασχολούμαι και με διαφορετικά είδη γραφής.

Το βιβλίο «Η τελευταία γουλίτσα» της Μαρίνας Πλούμπη.

«Η τελευταία γουλίτσα» είναι ένα βιβλίο που αφορά στο πολύ ιδιαίτερο θέμα του απογαλακτισμού. Πώς προέκυψε η συγγραφή του και ποιο κενό έρχεται να καλύψει στο χώρο του παιδικού βιβλίου;

Με την οικογένειά μου ζούσαμε κάποια χρόνια στο εξωτερικό και όταν επαναπατριστήκαμε επισκέφτηκα στην κυριολεξία όποιο βιβλιοπωλείο συνάντησα στο δρόμο μου. Οταν ζεις στο εξωτερικό δυστυχώς δεν έχεις εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό βιβλίο. Οταν εγκατασταθήκαμε στα Χανιά επισκέφτηκα το βιβλιοπωλείο «Koukoubook» και ζήτησα ένα παιδικό βιβλίο που να μιλάει για τον αποθηλασμό των νηπίων. Εκπληκτη άκουσα την ιδιοκτήτρια, που τότε την συναντούσα πρώτη φορά, να μου λέει πως δεν υπάρχει. Χρειάστηκαν στην κυριολεξία μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να πω πως θα το γράψω εγώ. Με την Ελένη πια, μας συνδέει μια ιδιαίτερη σχέση μιας και για μένα είναι από εκείνους τους ανθρώπους στη ζωή μου που μου άλλαξε πορεία. Ετσι απλά, γιατί μοιράστηκε μαζί μου μια πληροφορία. Οταν αυθόρμητα της είπα πως θα το γράψω εγώ, με παρότρυνε με μια απίστευτα θετική αύρα και φυσικότητα να το γράψω, και όλα αυτά ενώ με έβλεπε πρώτη φορά.

Για ποιους λόγους είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο απογαλακτισμός του παιδιού και πώς μπορεί «Η τελευταία γουλίτσα» να βοηθήσει τις νεαρές μητέρες;

Ο αποθηλασμός είναι μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη περίοδος τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα. Αναφέρεται στη δυάδα μητέρα-παιδί. Υπάρχουν μητέρες που θέλουν να αποθηλάσουν, υπάρχουν μητέρες που δεν θέλουν, όπως επίσης υπάρχουν μητέρες που θέλουν αλλά και δεν θέλουν. Ολες νοιώθουν το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι όταν συνειδητοποιούν πως ήταν η τελευταία γουλίτσα. Επομένως είναι μια πολύ φορτισμένη περίοδος και για τις μητέρες, όχι μόνο για το παιδί. Την πίεση αυτή την αυξάνει και το περιβάλλον γύρω της, η δουλειά, η καθημερινότητα. Από την άλλη το παιδί είναι ακριβώς στο μεταβατικό αυτό στάδιο όπου ξεκινάει μια νέα περίοδος αυτονομίας. Είναι ένας «αποχωρισμός» δύσκολος, που σηματοδοτεί, όμως, το ξεκίνημα μιας νέας, πιο αυτόνομης πορείας για εκείνο. «Η τελευταία γουλίτσα» έρχεται ως ένα παραμύθι, ένα βοήθημα, ένα «εργαλείο» (χαρακτηρισμός όχι δικός μου, μα ειδικών που την έχουν διαβάσει), που το παιδί ίσως να ταυτιστεί με την ηρωίδα, τη μικρή Σοφία και να βοηθηθεί στο νέο του ξεκίνημα με μια ομαλή μετάβαση. Φυσικά «Η τελευταία γουλίτσα» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το μέσο για την επίτευξη ενός ομαλού αποθηλασμού μιας και αυτό εξαρτάται μόνο από το πότε θα θελήσει η ίδια η δυάδα, η οποία και θα κινηθεί με βάση τους δικούς της κανόνες.

Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Ειρήνης Θάνου.

«Η τελευταία γουλίτσα» είναι γραμμένη με έμμετρο στίχο. Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτόν τον τρόπο;

Κατ’ αρχήν μου ήρθε φυσικά. Είχα ήδη σκεφτεί στο μυαλό μου τη δομή της ιστορίας και τα βασικά χαρακτηριστικά της και ένα βράδυ καθώς κοίμιζα την κόρη μου θηλάζοντάς τη, μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία σαν ποίημα. Οταν κοιμήθηκε η κόρη μου έτρεξα να σημειώσω τους στίχους γιατί είναι πολύ εύκολο να τους ξεχάσεις. Κατόπιν τους διαμόρφωσα, τους εμπλούτισα και τους επεξεργάστηκα. Χαίρομαι πολύ που η δημιουργία του ήρθε με αυτό τον τρόπο καθώς είναι πολύ αγαπητός στα παιδιά. Τους είναι εύκολο να αποστηθίσουν στίχους αλλά επίσης τους είναι και διασκεδαστικό.

Ποια είναι τα συγγραφικά σας σχέδια για το μέλλον;

Κάποια παιδικά βιβλία είναι ήδη στο συγγραφικό μου συρτάρι έτοιμα να βρουν μια εκδοτική στέγη και να γίνουν και εκείνα ολοκληρωμένες εικονογραφημένες ιστορίες. Αυτή τη στιγμή είμαι στη διαδικασία ολοκλήρωσης του δεύτερου βιβλίου της σειράς «Θηλασμός – Αποθηλασμός», ενώ στο μυαλό μου έχουν ήδη σχηματιστεί οι ήρωες ενός μυθιστορήματος του οποίου την πλοκή την είχα σκεφτεί ακριβώς πριν εμπνευστώ την «Τελευταία γουλίτσα», η οποία παραμέρισε τα πάντα και έκανε πρώτη την εμφάνισή της, δηλώνοντας εξ αρχής τη σημαντικότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συμφωνία συνεργασίας στο κρίσιμο πεδίο της επαλήθευσης γεγονότων (Fact Checking) στον χώρο της Υγείας συνήψαν το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας