x
 

Κοινωνία

Αναστάτωση στον Νέο Βουτζά από καθίζηση σπιτιών – Φορείς μιλούν στον «Ε.Κ.»

08 Φεβρουαρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Εντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα στους κατοίκους του Νέου Βουτζά η καθίζηση σπιτιών της περιοχής με την κατάσταση να παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως κρίσιμη. Για το μέγεθος του προβλήματος και τις προσπάθειες περιορισμού και αποκατάστασής του μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς και ο γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος», Λευτέρης Ελευθεράκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ελευθεράκης ανέφερε: «Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε τεχνικά τώρα. Δεν ήταν κάτι πολύ γρήγορο. Υπήρχαν ίχνη από πέρυσι την άνοιξη. Μετά τις βροχές οι κάτοικοι εκείνου του τμήματος της οδού Καρυωτάκη παρατήρησαν ότι υπήρχαν ίχνη ελαφράς καθίζησης, όχι στο σπίτι, αλλά στο δρόμο και ίσως στο τμήμα μεταξύ δρόμου και μάνδρας του σπιτιού αυτού».

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΒΟΥΤΖΑ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κατόπιν, όπως εξήγησε ο κ. Ελευθεράκης, οι κάτοικοι «ειδοποίησαν τον Δήμο Ραφήνας, την Περιφέρεια Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής με επιστολή, στην οποία γνωστοποιούσαν το πρόβλημα. Αυτό έγινε 30.04.2021.».

«Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε, μετά από κάποιους μήνες βέβαια, στο τέλος του Ιουλίου, σ’ αυτήν την επιστολή. Εστειλε ένα κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στα επιφανειακά όμβρια νερά, από τις βροχές δηλαδή. Και επειδή έπρεπε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που ήταν στην αρχή του, έστειλε επιστολή στον Δήμο στην οποία συνιστούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης της απορροής των ομβρίων υδάτων», είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ελευθεράκης, συμπληρώνοντας: «Ο Δήμος δυστυχώς αγνόησε αυτή την επιστολή, δεν έκανε κάτι και παρά τις οχλήσεις των κατοίκων δυστυχώς τα σπίτια αυτά μείνανε απροστάτευτα στα νερά, τα οποία μετά από κάθε βροχή πήγαιναν και μούλιαζαν -αν μπορώ να το πω έτσι- το έδαφος πάνω στο οποίο ήταν χτισμένα τα σπίτια».

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΒΟΥΤΖΑ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Τελικά, προς το τέλος του 2021, τον Δεκέμβρη, άρχισε να φαίνεται ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα καθίζησης, πιο έντονο. Τον Ιανουάριο και εμείς σαν Σύλλογος αλλά και οι κάτοικοι έβαλαν τις φωνές. Ο Δήμος επειδή προφανώς υποτίμησε το πρόβλημα, έφερε ένα σκαπτικό μηχάνημα το οποίο έκανε ένα μικρό χαντάκι μπροστά από το πρώτο σπίτι, το οποίο δεν λειτούργησε όπως θα επιθυμούσε ο Δήμος γιατί έγινε χωρίς μελέτη και χωρίς γνώση από εξειδικευμένους γεωτεχνικούς, και τελικά αυτό το χαντάκι επιτάχυνε, επιδείνωσε το πρόβλημα με αποτέλεσμα πριν από δύο εβδομάδες περίπου το σπίτι να αρχίζει να βουλιάζει», ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή το σπίτι έχει φτάσει σε βάθος περί των τριών μέτρων και έχει στραφεί προς το δρόμο, ενώ συνολικά απειλούνται πέντε οικίες.

Από την πλευρά του, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον «Ε.Κ.», ο δήμαρχος κ. Μπουρνούς τόνισε: «Ο Δήμος ήταν ενήμερος για μικρές τριχοειδείς ρηγματώσεις στο οδόστρωμα σε μήκος περίπου 40 μέτρων και όχι για τις οικίες ή τα οικόπεδα. Το μεγαλύτερο τμήμα της οδού Καρυωτάκη ήταν χωματόδρομος γιατί ο συνεταιρισμός των οικοπεδούχων που είχε την υποχρέωση δεν ανταποκρίθηκε και ο Δήμος από το 2020 ενέταξε την κατασκευή του δρόμου σε έργο που δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος τον Μάιο του 2021, ο οποίος ήταν η εταιρεία Intrakat. Σημειωτέον ότι ο Δήμος είχε στο τέλος της οδού κατασκευάσει πριν από χρόνια δίκτυα απορροής ομβρίων με σωληνωτό σύστημα που κατέβαινε μέχρι κάτω το ρέμα αφού τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται μέσα στο ρέμα με κλίσεις πάνω από 50%. Καμία ενημέρωση δεν είχαμε για καθιζήσεις των σπιτιών επισήμως ή ανεπισήμως, ούτε η αυτοψία της Περιφέρειας Αττικής μάς γνωστοποίησε κάτι τέτοιο σε μεταγενέστερο έλεγχο».

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΒΟΥΤΖΑ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Οι κάτοικοι είναι σοκαρισμένοι. Επισημαίνουν τις επιστολές που στείλανε και επισημαίνουν ότι εάν είχε γίνει κάτι, έστω και πρόχειρο, για την διευθέτηση των επιφανειακών ομβρίων υδάτων, το φαινόμενο αυτό, η καθίζηση αυτή, θα είχε αποφευχθεί», σημείωσε ο κ. Ελευθεράκης, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και σχετική αυτοψία που διενεργήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του Συλλόγου.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, τα μέτρα που έχουν συναφώς ληφθεί στην παρούσα φάση προς περιορισμό του προβλήματος και, κατά το μέτρο του δυνατού, αποκατάσταση της ζημίας, ο κ. Μπουρνούς είπε στον «Ε.Κ.»: «Η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Εχει γνωστοποιηθεί στους κατοίκους η πραγματικότητα. Εχουν διακοπεί τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης για προστασία. Εχει ανατεθεί η γεωλογική και η γεωτεχνική μελέτη με έκτακτη χρηματοδότηση που ζητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Εχει κληθεί το υπουργείο υποδομών με την αρμόδια διεύθυνση για να κρίνει αν πρέπει να κατεδαφιστεί ένα σπίτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στα γειτονικά. Το πρόβλημα ξεπερνά και την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες του Δήμου και αποτελεί αντικείμενο της κεντρικής κυβέρνησης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έδραση του σπιτιού σε σαθρό υπέδαφος και η οικοπεδοποίηση των πρανών των ρεμάτων που μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι βροχές έχουν επιταχύνει την εμφάνιση αυτού του γεωλογικού φαινομένου. Εξετάζονται διάφορες λύσεις αλλά μάλλον η κατεδάφιση δεν μπορεί να αποφευχθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ