x
 

Πολιτισμός

Αννα Ανδρεάδη, η γλύπτρια που δίνει ψυχή στο μέταλλο

Η Αννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στην Ζυρίχη και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα που είναι πλέον το κέντρο της δημιουργικής της δραστηριότητας. Στα έργα της χρησιμοποιεί κυρίως το μέταλλο, που αν και θεωρείται «ψυχρό» ως μέσο, στα χέρια της ζωντανεύει και αποκτά ψυχή. Τον τελευταίο καιρό, εστιάζει στα μικρά μεταλλικά αγάλματα χρησιμοποιώντας ως κύρια πρώτη ύλη τον χαλκό.

Η τέχνη της είναι κυρίως ανθρωποκεντρική και στόχος της είναι να αναδείξει την αρμονία και την ισορροπία ακόμη και των εκ φύσεως και πεποιθήσεως αντιθέτων.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον κόσμο της τέχνης και ιδιαίτερα της γλυπτικής και ποιοι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί της καλλιτεχνικής σας πορείας;

Αχαρτογράφητα ξεκίνησε αυτό το ταξίδι.
Απλωνόταν μπροστά μου όπως συχνά συμβαίνει στις νεότερες μας ηλικίες ένας κόσμος πολλών και ποικίλων επιλογών.
Είχαν όλως τυχαίως πάντα κοινό παρονομαστή την τέχνη. Καθώς περνούσαν τα χρόνια ξεκαθάρισαν και οι επιλογές. Αλλες έμειναν απλά σαν χόμπι για τον ελεύθερο χρόνο μου, όπως η μουσική και ο χορός και άλλες παραμένουν σταθερά και επαγγελματικά κοντά μου όπως κάθε μορφή εικαστικής έκφρασης. Ποτέ δεν θα μάθω πώς θα ήταν αν επέλεγα κάτι άλλο από όλα αυτά που αγαπώ, αλλά δεν έχει πια και νόημα. Εμπιστεύτηκα τις επιλογές μου και αποφάσισα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου πιστεύοντας πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

the proposal detail

Την επιβεβαίωση την πήρα στην πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετείχα όταν στα εγκαίνια αγοράστηκαν από την Athens Gallery όλα τα έργα μου. Δεν ήταν τα καθόλου ευκαταφρόνητα χρήματα, αλλά η χαρά μου επικεντρώθηκε στο ότι η επιλογή μου ήταν σε καλό δρόμο. Αυτός θα έλεγα πως ήταν ο πρώτος σταθμός της πορείας μου. Μετά ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις, καθώς και συνεργασίες με πολλούς χώρους η διαδρομή ήταν ανοδική χρόνο με τον χρόνο.
Πάντα υπό μορφή ανταπόδοσης αυτής της εύνοιας ήταν να είμαι συνεπής και εργατική στα ζητούμενα της καλλιτεχνικής μου πορείας. Είχα πάντα δίπλα μου την υποστήριξη, ενθάρρυνση και αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου μου Θέμη Ανδρεάδη.

Εχετε επιλέξει ως βασικό υλικό για τις δημιουργίες σας τον χαλκό, το αλουμίνιο και τον σίδηρο. Για ποιους λόγους έχετε προτιμήσει να δουλεύετε κυρίως με το μέταλλο και τι είναι αυτό που δίνει τελικά ψυχή σε ένα κατ’ εξοχήν «ψυχρό υλικό»;

Οσο και αν φαίνεται οξύμωρο το μέταλλο είναι ένα συνεργάσιμο υλικό. Υπάρχουν βέβαια οι περιορισμοί από τη φύση του υλικού αλλά με την φωτιά και τις κατάλληλες τεχνικές διαμορφώνεται αναλόγως και πάντα σε έναν μεταξύ μας παράξενο διάλογο. Διάλεξα τον μπρούτζο γιατί μπορεί η υφή του να είναι μεταλλική αλλά η αίσθηση και το χρώμα του είναι θερμό. Επίσης, ο τρόπος επεξεργασίας του και η χύτευση του, δεν έχει αλλάξει πολύ από τον τρόπο που δούλευαν οι τεχνίτες στην αρχαιότητα. Το προσέγγισα σαν μια ας πούμε ρομαντική σύνδεση με τους προγόνους μας.

Ποια είναι η κυρίαρχη θεματολογία στο έργο σας;

Swinging

Τα θέματά μου θα μπορούσα να πω ότι είναι ανθρωποκεντρικά με στόχο την αναφορά στις λεπτές ισορροπίες κάθε μορφής σχέσης, μεταξύ των ανθρώπων.
Είναι ένας τρόπος να αφηγούμαι κάθε τόσο μια ιστορία αγάπης και συντροφικότητας καθώς και η χαρά να την μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.
Συνήθως εμπλουτίζω τα θέματά μου με σύμβολα όπως δένδρα, σκάλες, κούνιες και ό,τι μπορεί να έχει μια αναφορά και να συνδέεται με την κάθε μικρή ιστορία.

Από την έμπνευση στη δημιουργία. Θα μας περιγράψετε τη δικιά σας μαγική στιγμή, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι εκείνη που η ιδέα παίρνει μορφή;

Η σύλληψη συνδέεται με τα συναισθήματα που αναδύονται από διάφορα ερεθίσματα εσωτερικά αλλά και κοινωνικά. Θέλω να πω πως είναι μια εσωτερική συναισθηματική διαδικασία με το βλέμμα στραμμένο ταυτόχρονα μέσα μου και γύρω μου.

Στη διαδρομή από τη σύλληψη μέχρι την τελική μορφή ο δρόμος μοιάζει με ένα ταξίδι όπου μαζί μας συνήθως παίρνουμε αυτά που θεωρούμε απαραίτητα. Θα έλεγα πως ένα μικρό αλλά ίσως και ένα μεγάλο ποσοστό της αρχικής έμπνευσης επιστρέφει πίσω, ίσως για να επιστρέψει κάποια άλλη φορά και αυτό που μένει είναι το απόσταγμα της σύλληψης. Για κάποια γλυπτά χρειάζεται ένας σχεδιασμός, για κάποια άλλα λειτουργώ αυθόρμητα καθώς και για κάποια χρειάζεται η αρχική επεξεργασία σε κάποιο υλικό όπως πηλό, γύψο ξύλο κ.τ.λ. ενώ για κάποια άλλα δημιουργώ τη φόρμα χρησιμοποιώντας μεταλλικά στοιχεία εξαρχής τα οποία αναπτύσσω μέχρι της τελική τους μορφή κολλώντας τα με ασήμι και φλόγα. Μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή περνούν από διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας, όπως συρματόβουρτσες, λίμες, τροχούς, ειδικούς καθαρισμούς και οξειδώσεις.

River and Flame

Στο έργο σας κυριαρχούν οι λεπτόλιγνες αέρινες φιγούρες άλλες φορές πάνω σε ψηλές σκάλες, άλλες να αιωρούνται, ακόμη και να ακροβατούν, πάντα όμως ενωμένες ακόμη και όταν δεν αγγίζονται, μορφές που ξεχειλίζουν από αγάπη και μάλιστα μια αγάπη που ανεβάζει ψηλά στον ουρανό. Ποιος είναι ο ρόλος της αγάπης στην ζωή και την τέχνη σας;

Η αγάπη για μένα είναι αξία βασική και αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορώ αλλά ούτε και θα ήθελα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς αγάπη. Θεωρώ πως είναι η κινητήρια δύναμη για ειρήνη, δημιουργικότητα και συμπόρευση. Επίσης, οι σχέσεις των ανθρώπων όπως μεταξύ φίλων, ζευγαριών, συγγενών, γενεών και οι μοναδικές διαφορετικές τους ιστορίες με συγκινούν βαθιά. Ο καθένας μας έχει μία μικρή βιογραφία για τον ίδιο ή για κάποιους άλλους να διηγηθεί, εγώ διάλεξα αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί ο παρατηρητής να δίνει τις προσωπικές του προεκτάσεις και αναφορές. Αυτό παρατήρησα μέσα στα χρόνια ότι δημιουργεί μία σύνδεση του δημιουργού και του αποδέκτη του εκάστοτε γλυπτού.

Ασχολείστε και με το κόσμημα;

Παρόλο που η δημιουργική διαδικασία έχει κοινά στοιχεία με το κόσμημα, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα, καμιά φορά μόνο για δική μου χρήση ή για κάποιον φίλο, το οποίο τις περισσότερες φορές συμβαίνει να είναι μια μικρή πειραματική φόρμα κάποιου μεγαλύτερου γλυπτού.

Πού μπορεί κανείς να θαυμάσει τις δημιουργίες σας;

let the wind blow

Ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας έχω συνεργασίες με πλατφόρμες προώθησης και πώλησης έργων τέχνης όπως την https://www.artfinder.com/artist/anna-andreadi/ την https://www.saatchiart.com/annaandreadi καθώς και στο προσωπικό μου e-shopannaandreadi.com Εκτός από τις πλατφόρμες συνεργάζομαι και με γκαλερί του εξωτερικού όπως την Forest Gallery στην Αγγλία, την Periple στις Βρυξέλλες, την Riviera gallery Saint Paul στην Γαλλία, την Rosegallery στην Φιλανδία, Στην Ελλάδα συνεργάζομαι με αίθουσες τέχνης και καταστήματα αντικειμένων τέχνης υψηλής αισθητικής στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά όπως στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και αλλού.

Βιογραφικό

Η Αννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Ιnternational School of Kilchberg της Ζυρίχης και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Η πρώτη της δουλειά αφορά πειραματικές καλλιτεχνικές εφαρμογές, μεικτές τεχνικές με πηλό, μέταλλο, γύψο και ξύλο. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στον τομέα της μικρογλυπτικής.
Είναι η περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργούν και διευθύνουν με τον σύζυγό της την Themis Art Gallery στην Αθήνα, καθώς και το διαδικτυακό τους κατάστημα: http://www.annaandreadi.com

Η Αννα Ανδρεάδη

Σήμερα, οι πρώτες ύλες των δημιουργιών της περιλαμβάνουν κυρίως τον μπρούτζο, το σίδερο και το αλουμίνιο. Οι φόρμες που χρησιμοποιεί είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ανθρωποκεντρικές, ενώ τα θέματα αφορούν μικρούς καθημερινούς στόχους ισορροπίας και αρμονίας των εκ φύσεως και πεποιθήσεως αντιθέτων.
Κάθε μικρογλυπτό που φέρει την υπογραφή της Αννας Ανδρεάδη είναι χειροποίητο και αποτελεί ένα αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας, σε φόρμες και υφές που διαμορφώνονται με παραδοσιακά μέσα, όπως λίμες, συρματόβουρτσες, κόφτες, ασημοκολλήσεις και ηλεκτροκολλήσεις.
Εργα της Αννας Ανδρεάδη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Εχει σχεδιάσει και κατασκευάσει βραβεία, τα οποία έχουν απονεμηθεί σε τιμητικές αθλητικές εκδηλώσεις, σε βραβεία θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες του τόπου.
Παράλληλα, συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες στον τομέα του επιχειρηματικού δώρου. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με αίθουσες τέχνης και καταστήματα αντικειμένων τέχνης υψηλής αισθητικής.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία, στέλνω από καρδιάς τους χαιρετισμούς μου στην ελληνική κοινότητα.

L-circle
It’s all about balance
Forward all the way
family time
Always by your side

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Οι ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και αφετέρου με την επιθετικότητα που εκδηλώνεται.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ