x
 

Ταξίδι

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

09 Οκτωβρίου 2022

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,

αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,

αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»

Αυτοί οι τέσσερις στίχοι από τη Ρωμιοσύνη του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, δεσπόζουν κυριολεκτικά στις ρίζες και στο αίμα των ανθρώπων και του τόπου που γνώρισε, μεγάλωσε και αγάπησε… το «λουλούδι από πέτρα»… τη Λακωνία.

Η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία γεωγραφικά ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, η «Ελευθερολακωνία των Μαυρομιχαλέων», η οποία το 1824 αναγνωρίζεται ως «country of Magna-Χώρα της Μάνης» παραπέμποντας στη Magna Graecia-την κυρίαρχη Ελλάδα και στο ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων που «ποτέ δε λησμονήθηκε και ποτέ δε θα λησμονηθεί», αποτελεί το ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μανιατών στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Η Αρεόπολη, η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, το σημείο όπου υψώθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 διατηρώντας την ανεξαρτησία της επί Τουρκοκρατίας… χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας του νομού Λακωνίας με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα ιστορικά μνημεία, ανήκει στους γραφικότερους και ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας!

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Ο υπεύθυνος του Σπηλαίου Διρού και κάτοικος της Αρεόπολης, Ηλίας Γουδής, μας ξεναγεί στην καρδιά της …στην πλατεία των Αθανάτων όπου βρίσκεται η πέτρα που χρησιμοποίησαν οι Μανιάτες για να στηρίξουν την Ελληνική σημαία στις 17 Μαρτίου του 1821 με όρκο την επιγραφή «Νίκη ή Θάνατος» αφού πρώτα εκκλησιάστηκαν στον ιστορικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τη μητρόπολη της Αρεόπολης, πριν αρχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα.

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού… η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία: κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα… Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού.

Η περιήγηση πραγματοποιείται μέσω «λιμναίας διαδρομής» μήκους 1.200 μέτρων με ξύλινες βάρκες και διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Δεν είναι τυχαίο πως εκεί, στην παραλία του Διρού, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση αναπαράστασης της επετείου της ηρωικής μάχης του Διρού (1826), όπου οι Μανιάτισσες, με όπλο τους το δρεπάνι του θερισμού, επέφεραν σοβαρό πλήγμα στον αήττητο μέχρι τότε, στρατό του περιβόητου Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού.

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Όλα όσα ζήσαμε εκεί μαζί με την πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, τον Συντονιστή και βασικό διοργανωτή κ. Δημήτρη Ροζάκη και τον γνωστό και εξαίρετο γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου του οποίου τα σπουδαία έργα τέχνης δεσπόζουν κατά μήκος και πλάτος της Λακωνικής Μάνης, θα έχετε τη δυνατότητα να τα απολαύστε αυτό το Σαββατοκύριακο στο www.ekirikas.com αλλά και στο www.thenationalherald.com

Παρ’ όλο που σήμερα η Μάνη παραμένει διοικητικά χωρισμένη στους δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης, διατηρεί το αδιαίρετο και την ακεραιότητά της.

Η εκπομπή μας «αγκυροβόλησε τη διαμονή της» στο EN PLO SUITES στο Καραβοστάσι της Μάνης και με αυτό τον τρόπο συνδιαλεχθήκαμε απευθείας με την θερμή φιλοξενία, την πολυτέλεια, την παράδοση και το απέραντο γαλάζιο!

Μάλιστα λίγο πιο πέρα, στην ψαροταβέρνα ενός σύγχρονου Μαύρου Πειρατή -του Νίκου Ντουβέα, ανάμεσα σε ολόφρεσκα ψάρια, μαγειρέψαμε Μανιάτικο Αστακό… την ονομαζόμενη Κολοχτύπα, όπως επίσης απολαύσαμε και τη θέα προς το Ταίναρο χαμένοι στις υπέροχες γεύσεις του «winebar Matapan», ένα αξιοθαύμαστο παλιό ελαιοτριβείο με …top προδιαγραφές!

Ο ευλογημένος τόπος του οποίου ιδιαιτερότητα αποτελεί «η συζυγία του βράχου με τη θάλασσα» δεν θεωρείται τυχαία «η Γη της Ελιάς» αφού φημίζεται για την υψηλής ποιότητας παραγωγή λαδιού.

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Είχαμε την τύχη να ενστερνιστούμε τις «πραγματικές διαστάσεις της ύψιστης ποιοτικής παραγωγής» μέσω της ΑΚΡΑ ΜΟΡΕΑ και του κου Χριστοφοράκη Κώστα, ιδιοκτήτη και Product Manager της εταιρείας αυτής που κοσμεί κυριολεκτικά με «χρυσά μετάλλια παγκοσμίως» την επιστήμη της Ελαιοπαραγωγής.

Η ΑΚΡΑ ΜΟΡΕΑ και το premium κατηγορίας λάδι «Akra Morea Olive Oil» βρίσκεται όχι τυχαία, στη Μονεμβασιά, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Το συγκεκριμένο λάδι εκχυλίζεται σε θερμοκρασία κάτω από 21° C και φιλτράρεται αμέσως. Με οξύτητα 0,21 και τιμή πολυφαινόλης 439 mg / kg, αυτό το μοναδικό λάδι θεωρείται ένα από τα πιο εξαιρετικά έλαια στην Ελλάδα!

Ο κος Χριστοφοράκης, μηχανικός με εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στην παραγωγή, μιλώντας για «φίλους και εχθρούς» του λαδιού (ανάμεσά τους το φως, το νερό κ.ά.) και των βασικών σταδίων της ποιοτικής παραγωγής, μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το premium κατηγορίας ελαιόλαδο!

Κάποτε η Μάνη ήταν πολύ δασωμένη, αλλά οι πολλές πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και το θερμό και ξερό κλίμα έχουν συντελέσει ώστε να δημιουργηθεί μια φυσική περιοχή γυμνή και φαινομενικά άγονη. Οι πεδιάδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές έχουν κατοικηθεί και καλλιεργούνται, ενώ τα λίγα ορεινά χωριά είναι χτισμένα σε πετρώδη, επίπεδα υψώματα, με τις απαραίτητες ελιές και τα αμπέλια. Στο νότιο τμήμα της Μάνης και ιδιαίτερα προς τη Μέσα Μάνη, το έδαφος γίνεται πιο πετρώδες και το κλίμα πιο τραχύ και οι καλλιέργειες συνεχώς λιγοστεύουν.

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Εντούτοις, η περιοχή είναι πλούσια σε φυτά, μερικά από τα οποία δεν φυτρώνουν πουθενά αλλού. Παρά το γεγονός ότι η απουσία δασών είναι ιδιαίτερα έντονη, η απώλεια αναπληρώνεται από την παρουσία των ελαιόδεντρων και την αφθονία των λουλουδιών.

Στις μικροσκοπικές ακροθαλασσιές, με τα διάφανα κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν από τη χάρη της φύσης, οι καλοκαιρινοί 600 κολυμβητές της OCEANMAN οι οποίοι μας επισκέφθηκαν από 34 χώρες του κόσμου, μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα υγρό, γαλαζοπράσινο υπερσύμπαν… «το υπερσύμπαν του Οιτίλου».

Ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του «ΕΥ ΖΗΝ» και ο κ. Αρμάνδος Λινάρδος race director της Oceanman Greece, μας καλωσόρισαν στη δημοφιλή διεθνούς φήμης διοργάνωση εμπλουτίζοντάς μας με γνώση, σεβασμό για τη θάλασσα, αγάπη για το σπορ της κολύμβησης αλλά και με αντίληψη για το πώς η αρχαιότερη ρήση «Ευ ζην» μπορεί να σταθεί επάξια στο πλευρό της σύγχρονης Ελλάδας και των τόπων της όταν γινόμαστε με απλές πράξεις ικανοί να συνδυάσουμε τουρισμό, σπορ, υγεία και… αλληλεπίδραση ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες των λαών!

Ανάμεσα στους «χρυσούς αθλητές συμμετέχοντες» ήταν ο Χρήστος Κορομηλάς, Πρόεδρος Ιωνά ΑΜΕΑ και μέλος Δ.Σ. του Φάρου των Τυφλών της Ελλάδας, των Σκύλων Οδηγών Τυφλών Ελλάδας και της ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ.

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο χαμογελαστός και δυναμικός Χρήστος Κορομηλάς, ένας σύγχρονος «Μαυρομιχάλης»… είναι άξιος πρεσβευτής του «ΕΥ ΖΗΝ» και της διδασκαλίας του γιατί μέσα από μία και μόνο συνέντευξη κατάφερε να «φιλτράρει στις σκέψεις μας» την αληθινή σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο υγρό στοιχείο της: το ανθρώπινο πάθος και συναίσθημα.

Η ασθένεια που του χτύπησε την πόρτα 14 χρόνια πριν αφαιρώντας του μία από τις βασικές αισθήσεις-την όραση, μετατράπηκε σε «όχημα μεταφοράς θετικής ενέργειας από τα ορυχεία της καρδιάς στα κοσμήματα των οραμάτων».

Σκληρή πέτρα-ζεστή καρδιά…!

Αυτή θα μπορούσε να είναι η χρόνια εξίσωση ανάμεσα στον τόπο και στην ψυχή των Μανιατών …τους βλέπεις, τους ακούς, τους βιώνεις… αγέρωχα να στέκονται στους βράχους της ηθικής αντιστεκόμενοι σε κάθε απειλή, σε οποιαδήποτε πειρατεία της ανθρώπινης συνείδησης!

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η ταξιδιωτική εκπομπή μας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ-MISSION» η οποία στοχεύει μέσα από την οδοιπορική μύηση στην αλληλεπίδραση της ομογένειας και των Ελλήνων με τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου αναδεικνύοντας τις «κοινές ρίζες» αλλά και τις «ενδιαφέρουσες διαφορές μας» με τιμόνι «το ταξίδι»… ανοίγει τη βεντάλια συνεργασίας με το «STAR» και θα προβάλλεται από εδώ και εμπρός και στο τηλεοπτικό ODYSSEY TV της Αμερικής, καθώς και στην Ελλάδα στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Θα μας βρείτε στο Instagram:

-@clelia_charissis,

-@apostoli_mission,

– @ethnikos_kirikas, @thenationalherald

Ευχαριστούμε:

-Το «ΕΝ ΠΛΩ suites» για τη φιλοξενία στο Καραβοστάσι της Λακωνίας και τον επιχειρηματία  Παναγιώτη Κολοκούρη

-την εταιρία «AKRA MOREA» και τον Κώστα Χριστοφοράκη, CEO και Product Manager

-την ψαροταβέρνα «Μαύρος Πειρατής» και τον Νίκο Ντουβέα

-τη διοργάνωση OCEANMAN

-τη NOVARENTACAR THESSALONIKI

-τη SEAJETS

-AutosMotion Car Rental

-opelautosynthesis

-τη Rentphotovideo

-την Peugeot Hellas

-τον κο Καλτσή, το Art Pythia Hotel και το Delphi Palace

-Earth grams

Την Κλέλια Χαρίση ντύνουν:

-Shopandtrade

-Saucony Greece

-Amarisso New York

Special Thanks to:

-Enplo Suites to the area of Karavostasi and to Kolokouris Peter, owner-businessman

-Mr Christoforakis Kostas , Ceo and Product Manager of “AKRA MOREA”

-Mavros Piratis reastaurant and Mr Nikos Douveas

-OCEANMAN

NOVARENTACAR THESSALONIKI

-SEAJETS

-AutosMotion Car Rental

-opelautosynthesis

-Rentphotovideo

-PEUGEOT Hellas

-Mr Kaltsis, Art Pythia Hotel and Delphi Palace

– Earth Grams

Clelia Charissis is dreased by:

-Shopandtrade

-Saucony Greece

-Amarisso New York

Αποστολή στην… Μάνη: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «ελληνική κουζίνα» κατατάσσεται σε υψηλή θέση ανάμεσα στους διεθνείς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ