x
 

Ελλάδα

Ασημένιο μετάλλιο η Κατερίνα Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο

17 Αυγούστου 2022

Η απίθανη Βίλμα Μούρτο από τη Φινλανδία στέρησε από την Κατερίνα Στεφανίδη το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, παρότι έκανε εξαιρετικό αγώνα στον τελικό του επί κοντώ στο Μόναχο και πέτυχε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 4,75μ., είδε την 24χρονη Μούρτο να κάνει τον αγώνα της ζωής της, να συντρίβει το ατομικό ρεκόρ της και ν’ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Στεφανίδη ξεπέρασε τη θεωρητικά βασική αντίπαλό της, τη Σλοβένα Τίνα Σούτεϊ (επίσης με 4,75μ.), ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση στο βάθρο και εξασφάλισε το 11ο μετάλλιό της σε μεγάλες διοργανώσεις (σε επίπεδο γυναικών), αλλά σίγουρα θα φύγει από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας με γλυκόπικρη γεύση.

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ήταν πολύ σταθερή από το ξεκίνημα του τελικού, περνώντας με την πρώτη τα 4,40μ., τα 4,55, τα 4,65μ., τα 4,70μ. και τα 4,75μ. και εξασφαλίζοντας το μετάλλιο. Οταν μάλιστα η Σούτεϊ έχασε μία προσπάθεια στα 4,70μ., το χρυσό φαινόταν σχεδόν «κλειδωμένο». Κανείς όμως δεν υπολόγιζε την 24χρονη Φινλανδή, η οποία, αφού έκανε ένα αποτυχημένο άλμα στα 4,70μ., άφησε τα δύο επόμενα, πέρασε με την πρώτη τα 4,75μ., αλλά και τα 4,80μ.! Η Στεφανίδη, που είχε ήδη κάνει μία αποτυχημένη στα 4,80μ., δοκίμασε δύο φορές στα 4,85μ. αλλά το πρώτο της άλμα δεν ήταν καλό και στο δεύτερο δεν ανέβηκε καν, αρκούμενη στο ασημένιο μετάλλιο.

Η Μούρτο μάλιστα συνέχισε και ξεπέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και τα 4,85μ., συνοδεύοντας τον απρόσμενο θρίαμβό της με ισοφάριση του ρεκόρ αγώνων που είχε κάνει η Στεφανίδη το 2018 στο Βερολίνο.

Στεφανίδη: Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα

Αρκετά χαρούμενη για την κατάκτηση του μεταλλίου του τέταρτου στη σειρά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δήλωσε η Κατερίνα Στεφανίδη στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης: «Είμαι πολύ χαρούμενη για το τέταρτο σερί μετάλλιο. Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Hρθαμε για να κάνουμε καλύτερη επίδοση στη σεζόν. Για ακόμα μια φορά οι συνθήκες δεν με ευνόησαν. Θεωρούσα αντίπαλο τη Σλοβένα (σ.σ. Τίνα Σούτεϊ), αλλά η Φινλανδή (Βίλμα Μούτο) δεν επηρεάστηκε από τις συνθήκες, αφού ήταν πιο μεγαλόσωμη. Νομίζω έκανε τον αγώνα της ζωής της, με 20 πόντους ατομικό ρεκόρ. Oταν έρχεσαι σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, στόχος είναι το βάθρο. Τα πήγαν καλά και τα παιδιά που δεν πήραν μετάλλιο. Η Σούτεϊ τραυματίστηκε στα δοκιμαστικά. Εκοψε το χέρι της βαθιά και τώρα πάει στο νοσοκομείο για ράμματα. Της είπα ‘πώς κατάφερες και αγωνίστηκες;’. Και στα χαμηλά ύψη ανέβηκε ο μέσος όρος. Σε σχέση με το πόσο κακές ήταν οι επιδόσεις φέτος, σήμερα έγινε… Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καταλαβαίνω τη Μούρτο, που είχε κάνει κι αυτή παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ, είχε δείξει καλά στοιχεία. Την είχα δει στο Γιουτζίν. Είναι πολύ ψηλή, μεγαλόσωμη, με μεγάλα κοντάρια, πολύ υπολογίσιμη για το μέλλον. Δεν ξέρω αν είναι απίστευτο. Νομίζω γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα στα τεχνικά αγωνίσματα. Ακόμα και στο βάδην, το οποίο είναι αντοχής, αλλά θεωρώ το πιο τεχνικό από τα αγωνίσματα αντοχής. Γι’ αυτό βγαίνουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην Stoiximan, την Toyota, εταιρίες που έμειναν μαζί μου έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Adidas που με υιοθέτησε φέτος. Εδειξαν ότι δεν είναι μαζί μου για να με υποστηρίξουν για το τι έκανα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με στήριξαν ως προσωπικότητα και τους ευχαριστώ πολύ. Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι στην κατανόηση του στίβου, έχουν εκτίμηση και ήθελαν να με ξαναδούν στην κορυφή. Οταν έχεις ένα μεγάλο πρωτάθλημα στη χώρα σου, θέλεις το καλύτερο. Είμαι λίγο κουρασμένη. Ισως η σωστή λέξη είναι συναισθηματικά. Το 2020 ήταν ολυμπιακή χρονιά, το 2021 επίσης, φέτος υπήρχαν δύο πρωταθλήματα, του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο και πάμε ξανά σε ολυμπιακή χρονιά. Οταν ξεκινήσαμε την προπόνηση, ο Μιτς με ρώτησε ‘ποιος είναι ο στόχος;’. Του είπα ‘να μην πονάω’. Ετσι ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Αυτή είναι μια σωστή χρονιά. Φαίνεται ίσως η λίγο λιγότερη προπόνηση, ίσως φαίνεται στο μυαλό και όχι σωματικά. Δεν θεωρώ ότι είμαστε πίσω στο σώμα. Πετύχαμε το στόχο μας, να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος και να μην έχω τραυματισμό. Ελπίζω να πάω στο Παγκόσμιο, να είμαι υγιής και να βγάλω την καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με αυτές που είχα τα τελευταία τρία χρόνια».

 

Ατυχος ο Μίλαν Τραΐκοβιτς

Την άσχημη πλευρά του πρωταθλητισμού έζησε το βράδυ της Τετάρτης, 17 Αυγούστου, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς. Ο Κύπριος πρωταθλητής έμεινε εκτός τελικού των 110μ. με εμπόδια, στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Τρέχοντας στη δεύτερη ημιτελική σειρά, ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη τερμάτισε στην 3η θέση σε 13.54, χρόνος που αμέσως τον έστελνε εκτός τελικού, αφού υπήρχαν ήδη δύο καλύτεροί του χρόνοι από την πρώτη σειρά. Στο τέλος των τριών ημιτελικών, ο Τραΐκοβιτς κατέλαβε την 9η θέση, αυτήν που πονά περισσότερο στους δρόμους ταχύτητας… Και δυστυχώς δεν υπάρχουν επιλαχόντες σε αυτές τις κούρσες.

Ο Μίλαν είχε αρκετά καλό πρώτο 60άρι και διεκδικούσε μία από τις δύο πρώτες θέσεις, που έδιναν απευθείας πρόκριση για τον τελικό. Ωστόσο, στα τελευταία μέτρα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των Μαρτινό – Λαγκάρντ και Τζόζεφ, με αποτέλεσμα να τερματίσει τρίτος. Προς απογοήτευσή του είδε ότι ο χρόνος του ήταν 13.54, πιστεύοντας πως έτρεξε πιο γρήγορα. «Είχα την εντύπωση ότι πέτυχα καλύτερο χρόνο και εκπλάγηκα με το 13.54. Τι να κάνουμε, αυτά έχουν οι αγώνες. Δυστυχώς σήμερα ήμουν εγώ που έμεινα στην 9η θέση και εκτός του βασικού μου στόχου στη διοργάνωση», ήταν η αρχική τοποθέτηση του πρωταθλητή στη μικτή ζώνη, βλέποντας και από την τηλεόραση την τρίτη ημιτελική σειρά. Εκεί ήρθε και τον αγκάλιασε και ο Πορτογάλος Ζοάου Βίτορ ντε Ολιβέιρα, που έλαβε μέρος και στο μίτινγκ, εκθειάζοντας τον χαρακτήρα του Μίλαν και τις ικανότητές του ως αθλητής, εκφράζοντας και τη λύπη του για τον αποκλεισμό του, λέγοντας πως άξιζε να βρίσκεται στον τελικό.

Επειτα από αυτήν την παρένθεση, ρωτήσαμε τον Τραΐκοβιτς, τι έφταιξε και έκανε αυτόν τον χρόνο και μας απάντησε εκτεταμένα: «Η κούραση. Εχω κάνει πολλούς αγώνες φέτος και συνεχόμενους το τελευταίο διάστημα, με μεγάλα ταξίδια και είναι λογικό κάποια στιγμή το σώμα να μην ανταποκρίνεται πλήρως. Κάποιες φορές είναι διαφορετικό το πώς αισθάνεσαι στην προπόνηση, την προετοιμασία και διαφορετικό το πώς είσαι μέσα στον αγώνα. Στην ένταση του αγώνα και με το οποιοδήποτε άγχος, το σώμα αντιδρά διαφορετικά. Ηταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για μένα, προερχόμενος από τους περσινούς τραυματισμούς και μπήκα δυναμικά από τον κλειστό στίβο, κατακτώντας την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον ανοικτό στίβο είχαμε πολλές διοργανώσεις, που ήταν όλες απαιτητικές. Πήρα το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς κι εκεί ένιωθα ότι θα ακολουθούσε και Παγκύπριο ρεκόρ, γιατί ένιωθα υπέροχα. Ομως, ακολούθησε το ταξίδι στην Αμερική για το Παγκόσμιο, αλλαγές στην καθημερινότητα, το ωράριο και σιγά – σιγά άρχισα να φορτώνω κούραση στο σώμα. Σήμερα, θα ήθελα κάτι καλύτερο, αλλά τι να κάνουμε. Αυτά έχει ο αθλητισμός και τα εμπόδια. Θα ήθελα τώρα να βγω έξω και να πάω να προετοιμαστώ για τον τελικό, όμως θα πρέπει να αποδεχθώ την 9η θέση και να συνεχίσω».

Asier Martinez, of Spain, right, crosses the finish line just ahead of Pascal Martinot-Lagarde, of France, center, in the Men’s 110 meters hurdles during the athletics competition in the Olympic Stadium at the European Championships in Munich, Germany, Wednesday, Aug. 17, 2022. (AP Photo/Martin Meissner)

Αλλαγή στην κορυφή των 110μ. με εμπόδια

Μετά από μία συγκλονιστική κούρσα στο τελικό των 110μ. εμπόδια, με τον Ασιερ Μαρτίνεθ και τον Πασκάλ Μαρτινό-Λαγκάρντ να πέφτουν μαζί στον τερματισμό, το φώτο-φίνις ανέδειξε νέο πρωταθλητή Ευρώπης τον νεαρό Ισπανό, ο οποίος με 13.14 σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη και «αποκαθήλωσε» τον Γάλλο νικητή του Βερολίνου το 2018, ο οποίος με τον ίδιο χρόνο έμεινε στη δεύτερη θέση, κατακτώντας συνολικά το τρίτο μετάλλιό του στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ο επίσης Γάλλος Ζιστ Κουάου-Μάτεϊ πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 13.33.

 

«Χρυσή» η Γκέλμπερ στη Σφυροβολία

Η 32χρονη Ρουμάνα Μπιάνκα Φλορεντίνα Γκέλμπερ με μία εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία γυναικών. Η Γκέλμπερ κρατούσε για το… τέλος την καλύτερη βολή της, αφού στην 6η προσπάθεια έπιασε την επίδοση (72.72μ.) που την ανέβασε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνο το 2018 είχε τερματίσει στην… 19η θέση, ενώ στο Τόκιο συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μόναχο, όμως αποδείχτηκε γούρικο για την Γκέλμπερ.

Το ασημένιο κατέκτησε η Πολωνή Εβα Ροζάνσκα (72.12), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος η Σάρα Φαντίνι από την Ιταλία (71.58).

Silver medalist Natalia Kaczmarek, of Poland, gold medalist Femke Bol, of the Netherlands, and bronze medalist Anna Kielbasinska, of Poland, from left to right, reacts as they cross the finish line in the Women’s 400 meters during the athletics competition in the Olympic Stadium at the European Championships in Munich, Germany, Wednesday, Aug. 17, 2022. (AP Photo/Martin Meissner)

400μ.: «Φουλάρει» για νταμπλ η Μπολ – «2 στα 2» ο Σμιθ

Το πρώτο -και θεωρητικά πιο δύσκολο- βήμα για την επίτευξη ενός ιστορικού νταμπλ, έκανε η Φέμκε Μπολ, κερδίζοντας τα 400μ. Η 22χρονη Ολλανδή, που ειδικεύεται στα 400μ. εμπόδια και εκεί είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δοκίμασε τις δυνάμεις της στα 400μ. (αγώνισμα που ως τώρα έκανε μόνο στον κλειστό στίβο) και δικαιώθηκε, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 49.44, που είναι η καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη. Την Μπολ πλαισίωσαν στο βάθρο δύο Πολωνές, με τη Ναταλία Κάτσμαρεκ να παίρνει τη δεύτερη θέση με 49.94 και την Αννα Κιελμπασίνσκα να τερματίζει τρίτη με 50.29.

Ο Μάθιου Χάντσον-Σμιθ διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα 400μ., καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο Μόναχο. Ο 28χρονος Βρετανός τερμάτισε σε 44.53 και επανέλαβε το θρίαμβο του 2018 στο Βερολίνο. Τη δεύτερη θέση πήρε ο 22χρονος Ελβετός Ρίκι Πετρουτσιάνι (πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους πέρυσι) με 45.03, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κρίθηκε στο φώτο-φίνις, με κερδισμένο τον Βρετανό Αλεξ Χέιντοκ-Γουίλσον (45.17) και «χαμένο» με την ίδια επίδοση τον Ολλανδό Λιεμάρβιν Μπονεβάτσια.

 

Το πήρε κι αυτό ο Πικάρντο

Τον τίτλο που έλειπε από τη συλλογή του κατέκτησε στο Μόναχο ο Πέδρο Πικάρντο, κερδίζοντας το τριπλούν. Ο -κουβανικής καταγωγής- Πορτογάλος, μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το Παγκόσμιο του Ορεγκον, πήρε πολύ εύκολα και το ηπειρωτικό «στέμμα», καθώς με άλμα 17,50μ. στη δεύτερη προσπάθειά του δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του.

Τα άλλα μετάλλια κρίθηκαν πολύ πιο χαμηλά, με τον Ιταλό Αντρέα Νταλαβάλε να είναι ο μόνος από τους υπόλοιπους που ξεπέρασε τα 17 μέτρα (17,04μ.), για να πάρει τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Γάλλο Ζαν-Μαρκ Πονβιάν (16,94μ., στη μοναδική του έγκυρη προσπάθεια).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «πράσινος» εγωισμός και το επιθετικό πείσμα του Κώστα Σλούκα (29π.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ