x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπράβο! Μπράβο;

19 Νοεμβρίου 2021

Σε μία πολύ καλή κίνηση προχώρησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης, Θεόδωρος Καρυπίδης. Θα πληρώσει το ποσό που χρωστούσε η «κιτρινόμαυρη» Εταιρεία στον αδικοχαμένο Νίκο Τσουμάνη, που πριν από -περίπου- ένα μήνα έδωσε τέλος στη ζωή του, μην μπορώντας να αντέξει το οικονομικό αδιέξοδο που είχε έρθει.
Ο Νίκος Τσουμάνης έπεσε «θύμα» των αμέτρητων «παράθυρων» του νόμου και «κόλπων» των νομικών να προστατεύουν τα συμφέροντα των «μεγάλων», των «ισχυρών» και των Εταιρειών που εκπροσωπούν. Στον Νίκο Τσουμάνη η ΠΑΕ Αρης χρωστούσε πάνω από 30.000 ευρώ και ο πρόεδρος της ομάδας Θεόδωρος Καρυπίδης τα δίνει από την τσέπη του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος! Περίεργο ε; Πως γίνεται να χρωστάει μία εταιρεία σε έναν υπάλληλο και το «αφεντικό» της εταιρείας να μην είναι υποχρεωμένος να τα δώσει και να το κάνει ως… χάρη; Και φαίνεται ο κ. Καρυπίδης ότι είναι ο… καλός της υπόθεσης και βοηθάει την οικογένεια Τσουμάνη. Και είναι έτσι, σ’ αυτήν την Ελλάδα. Αλλά… είναι έτσι; Ο Καρυπίδης δεν είναι υποχρεωμένος να τα δώσει και πραγματικά τα δίνει επειδή το θέλει. Κανείς από την οικογένεια δεν μπορεί να κάνει κάτι ή να απαιτήσει από τον Καρυπίδη γιατί δεν έχει καμία ευθύνη ο Καρυπίδης. Και αυτό γιατί αυτό το κράτος, αυτή η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στις Ποδοσφαιρικές -και όχι μόνο- Εταιρείες να «σβήνουν» τα χρέη τους προς υπαλλήλους και άλλους με διάφορους τρόπους. Μία ομάδα μπορεί να χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, αφρικανικά και αν υποβιβασθεί στην 3η κατηγορία να «σβήνει» όλα τα χρέη της και να είναι «καθαρή» σαν… διαμάντι. Οπως για παράδειγμα έκανε η ΑΕΚ…
Μπορεί επίσης να αλλάξει… ΑΦΜ και πάλι να σβηστούν όλα της τα χρέη. Οπως έκανε ο Ηρακλής. Ή μπορεί να υπαχθεί σε νόμους που… άνοιξαν για τέτοιες περιπτώσεις και αν οι πιστωτές που είχαν το 50+1% των οφειλών της εταιρίας το δεχθούν τότε σβήνουν τα χρέη της εταιρίας και προς τους άλλους 49%, που συνήθως είναι υπάλληλοι (παίκτες, προσωπικό κ.λπ.).
Κοινός παρονομαστής και στις τρεις περιπτώσεις; Ο ταλαίπωρος ο ποδοσφαιριστής που χάνει 100% τα λεφτά του. Την ίδια ώρα κερδισμένος βγαίνει ο μεγαλομέτοχος που έριξε την εταιρεία στα βράχια (ηθελημένα ή όχι) και φυσικά δεν τον κυνηγάει κανένας. Και δεν τον κυνηγάει γιατί έτσι είναι το σύστημα. Αλλωστε ποιος Ελληνας ιδιοκτήτης πλήρωσε; Κανείς. Πόσοι όμως υπάλληλοι ποδοσφαιρικών ομάδων «πλήρωσαν»; Πάρα πολλοί με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Νίκο Τσουμάνη που πλήρωσε με τη ζωή του.
Και τώρα, φαίνεται ο κ. Καρυπίδης να είναι ο καλός άνθρωπος, ο καλός παράγοντας. Και είναι γιατί του δίνει το δικαίωμα το άδικο -για τους υπαλλήλους- σύστημα που επικρατεί στις ποδοσφαιρικές -και όχι μόνο- εταιρείες. Αν δεν ήταν «καθαρός» από τόσα χρέη που είχε ο Αρης προφανώς και δεν θα έμπαινε ο Καρυπίδης, αλλά με έναν Αρη χωρίς «βάρη» φυσικά και μπήκε. Και καλά έκανε.
Ομως είναι για λέμε «μπράβο» στον κάθε Καρυπίδη; Με βάση τους νόμους και την σκληρή πραγματικότητα πρέπει να του πούμε μπράβο γιατί δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το κάνει. Ομως ηθικά δεν πρέπει να του πούμε «μπράβο». Ηθικά είναι υποχρεωμένος να πληρώσει όλους αυτούς στους οποίους ο Αρης χρωστάει και στη συνέχεια να κυνηγήσει με τη δύναμη που έχει τον μεγαλομέτοχο που δημιούργησε τα χρέη! Σίγουρα δεν συνηθίζεται. Σίγουρα ο κάθε Καρυπίδης θα πει «πήρα καθαρή την εταιρεία; Οι υπάλληλοι να κυνηγήσουν τους προηγούμενους, είμαι καθαρός». Και νομικά θα έχει δίκιο, αλλά ηθικά είναι σαν να πατάει ο κάθε Καρυπίδης στο άδικο σύστημα που δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη να ανοίγεται, να χρεώνει, να «φεσώνει» και να την… γλιτώνει.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μία αρχή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες που έχουν αποκτήσει «σβησμένες» με «κόλπα» εταιρείες. Να αρχίσουν να κυνηγάνε κι αυτοί, με την δύναμη που έχουν, τους ιδιοκτήτες που (ηθελημένα ή όχι) «φέσωσαν» την εταιρεία και οδήγησαν πολλούς υπαλλήλους στο αδιέξοδο.
Αλήθεια, εγώ αν χρωστάω σε φίλους, Δημόσιο, γείτονες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κ.λπ., μπορώ να αλλάξω… όνομα ή ΑΦΜ και να «καθαρίσω»; Μπορώ να κάνω μία συμφωνία με κάποιον από αυτούς και επίσης να «καθαρίσω»; Ακόμα και στη Γη του Πυρός να πάω, θα συνεχίσω να χρωστάω και θα με βρουν… Αλλά οι μεγαλομέτοχοι που «φέσωσαν» και οδήγησαν υπαλλήλους ακόμα και στο θάνατο είναι ανάμεσά μας και… προκαλούν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας