x

Επιστήμη

Δεν βρέθηκαν δείγματα αρχαίας ζωής στον Αρη σε μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν δεκαετίες

17 Ιανουαρίου 2022

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ, ΦΛΟΡΙΔΑ («ΑΡ») – Ενας μετεωρίτης 4 δισ ετών από τον Αρη, που προκάλεσε έναν παφλασμό στη Γη πριν από δεκαετίες, δεν περιέχει στοιχεία για αρχαία, πρωτόγονη ζωή στον Αρη, ανέφεραν οι επιστήμονες την περασμένη Πέμπτη.

Το 1996, μια ομάδα υπό την ηγεσία της NASA ανακοίνωσε ότι οργανικές ενώσεις στο βράχο φαινόταν να έχουν αφεθεί από ζωντανά πλάσματα. Αλλοι επιστήμονες ήταν δύσπιστοι και οι ερευνητές απομάκρυναν αυτή την υπόθεση κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, πιο πρόσφατα από μια ομάδα με επικεφαλής τον Αντριου Στίλι (Andrew Steele) του Ινστιτούτου Carnegie για την Επιστήμη.

Μικροσκοπικά δείγματα από τον μετεωρίτη δείχνουν ότι οι πλούσιες σε άνθρακα ενώσεις είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα του νερού -πιθανότατα αλμυρού ή αλατούχου νερού- που ρέει πάνω από τον βράχο για παρατεταμένη περίοδο, είπε ο Στίλι. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Science».

Κατά τη διάρκεια του υγρού και πρώιμου παρελθόντος του αρη, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο κρούσεις κοντά στον βράχο, θερμαίνοντας την περιβάλλουσα επιφάνεια του Πλανήτη, προτού μια τρίτη πρόσκρουση τον αναπηδήσει από τον Κόκκινο Πλανήτη προς το Διάστημα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο βράχος των 4 λιβρών (2 κιλών) βρέθηκε στην Ανταρκτική το 1984.

Τα υπόγεια ύδατα που κινούνταν μέσα από τις ρωγμές του βράχου, ενώ ήταν ακόμα στον Αρη, σχημάτισαν τις μικροσκοπικές σφαίρες άνθρακα που υπάρχουν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί στη Γη και θα μπορούσε να εξηγήσει την παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Αρη, είπαν.

Ωστόσο, δύο επιστήμονες που συμμετείχαν στην αρχική μελέτη διαφώνησαν με αυτά τα τελευταία ευρήματα, αποκαλώντας τα «απογοητευτικά». Σε ένα κοινό e-mail, είπαν ότι εμμένουν στις παρατηρήσεις τους το 1996.

«Ενώ τα δεδομένα που παρουσιάζονται προσθέτουν σταδιακά τις γνώσεις μας για (τον μετεωρίτη), η ερμηνεία δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, ούτε υποστηρίζεται από την έρευνα», έγραψαν η Κάθι Τόμας-Κέπρτα (Kathie Thomas-Keprta) και ο Σάιμον Κλέμετ (Simon Clemett), ερευνητές αστροϋλικού στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. «Η αστήρικτη εικασία δεν κάνει τίποτα για να λύσει το αίνιγμα γύρω από την προέλευση της οργανικής ύλης» στον μετεωρίτη, πρόσθεσαν. Σύμφωνα με τον Στίλι, η πρόοδος στην τεχνολογία κατέστησε δυνατά τα νέα ευρήματα της ομάδας του.

Επαίνεσε τις μετρήσεις των αρχικών ερευνητών και σημείωσε ότι η υπόθεσή τους για τη ζωή «ήταν μια λογική ερμηνεία» εκείνη την εποχή. Είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του -η οποία περιλαμβάνει NASA, Γερμανούς και Βρετανούς επιστήμονες- φρόντισαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους «για τι είναι, η οποία είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη για τον Αρη και όχι μια μελέτη που να διαψεύδει».

Αυτό το εύρημα «είναι τεράστιο για την κατανόησή μας για το πώς ξεκίνησε η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και βοηθά να τελειοποιήσουμε τις τεχνικές που χρειαζόμαστε για να βρούμε ζωή αλλού στον Αρη ή στον Εγκέλαδο και στην Ευρώπη», είπε ο Στίλι σε ένα e-mail, αναφερόμενος στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία με τους ωκεανούς κάτω από την επιφάνεια.

Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί αν ο Αρης είχε ποτέ ή έχει ακόμα μικροβιακή ζωή, σύμφωνα με τον Στίλι, είναι να φέρει δείγματα στη Γη για ανάλυση. Το ρόβερ Perseverance Mars της NASA έχει ήδη συλλέξει έξι δείγματα για επιστροφή στη Γη σε μια δεκαετία περίπου. Πάντως η επιθυμία των επιστημόνων είναι να συλλεχθούν τρεις δωδεκάδες δείγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας