x
 

Κοινωνία

Διάσημοι Ελληνες που απεβίωσαν το 2021

23 Ιανουαρίου 2022

Μίκης Θεοδωράκης – Μουσικοσυνθέτης

Τα λόγια είναι περιττά για τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της Ελλάδας που «έφυγε» τα τελευταία χρόνια. Ο Μίκης Θεοδωράκης (29 Ιουλίου 1925 – 2 Σεπτεμβρίου 2021), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες μουσικοσυνθέτες και ως μία από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. Μέχρι τον θάνατό του, θεωρούταν ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Ελληνας συνθέτης του 21ου αιώνα. Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι, για την κινηματογραφική ταινία «Ζορμπάς ο Ελληνας» (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι «Beatles», η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: «Φαίδρα» (1962), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ζ» (1969) και «Serpico» (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία «Ζ», του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία «State of Siege», και το 1975, για την ταινία «Serpico». Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών «Ζορμπάς» και «Serpico» αντίστοιχα. Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). Ηταν βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του.

Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών και τάφηκε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη.

Φώφη Γεννηματά – Πολιτικός

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά (Αμπελόκηποι Αθηνών, 17 Νοεμβρίου 1964 – Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2021) ήταν Ελληνίδα πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (2018-2021) και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (2015-2021).  Επιπλέον, είχε διατελέσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Το 2008, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Στις 12 Οκτωβρίου 2021, εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Λόγω αυτού, αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Η κατάσταση της υγείας επιδεινωνόταν μέρα με την ημέρα, και τελικά κατέληξε στις 12:04 το μεσημέρι, της 25ης Οκτωβρίου 2021.

Η είδηση του θανάτου της σχολιάστηκε από πολιτικούς όλων των κομμάτων, ενώ η Βουλή ανέστειλε για μια εβδομάδα, ως ένδειξη πένθους, τις εργασίες της. Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, μετά το σύντομο λαϊκό προσκύνημα που προηγήθηκε. Ενταφιάστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στον τάφο της οικογένειας Γεννηματά.

Γιώργος Τράγκας – Δημοσιογράφος

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ο Γιώργος Τράγκας (Μεταξουργείο Αθηνών, 30 Ιουλίου 1949 – Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2021) ήταν Ελληνας δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο καυστικός του λόγος και η -αρκετές φορές ακραία- κριτική του, τον είχαν αναγάγει σε έναν από τους κορυφαίους σχολιαστές της επικαιρότητας, με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο. Στα χρόνια του απόγειου της δόξας του, δεν έλειψαν τα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ από το 2020 είχε ταχθεί ανοικτά κατά της ύπαρξης του κορωνοϊού, από τον οποίο απεβίωσε, και στη συνέχεια κατά των εμβολίων. Τον Φεβρουάριο του 2021 είχε ανακοινώσει την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία «Ελεύθεροι Ανθρωποι».

Στέφαν Γέλοβατς – Αθλητής

Ο αδικοχαμένος Στέφαν Γέλοβατς. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ο Στέφαν Γέλοβατς (8 Ιουλίου 1989-5 Δεκεμβρίου 2021) με ύψος 2,08 μέτρα, επαγγελματίας αθλητής, έπεσε στο έδαφος και δεν σηκώθηκε ποτέ ξανά από τις 14 Νοεμβρίου. Στη διάρκεια ατομικής προπόνησης στο γυμναστήριο, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέρρευσε. Εμεινε σε Νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, για περισσότερες από 15 ημέρες ενώ η οικογένειά του ζήτησε τη μεταφορά στη γενέτειρά του, το Νόβι Σαντ. Εκεί, απεβίωσε και στις 7 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης. Η 10η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος αφιερώθηκε στη μνήμη του από τον ΕΣΑΚΕ, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η ΑΕΚ απέσυρε τη φανέλα με το Νο13 που φορούσε ο Γέλοβατς, σε μια συγκινητική βραδιά στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, στο περιθώριο του αγώνα με τη Φάλκο για τη Basketball Champions League.

Χρήστος Κυριαζής – Σχεδιαστής επίπλων

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά (2 Απριλίου 1953-10 Νοεμβρίου 2021) ο Χρήστος Κυριαζής ασχολήθηκε με το σχέδιο του επίπλου και έκανε σπουδές στην Ιταλία. Το πάθος του όμως ήταν η μουσική. Από τη δεκαετία του ’70 τραγουδούσε σε ροκ συγκροτήματα, είχε συνεργαστεί και με τον Βλάση Μπονάτσο και τους «Πελόμα Μποκιού», ενώ το 1992 ο δίσκος «Μου θυμίζεις τη μάνα μου», τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Με περισσότερα από 125.000 αντίτυπα έγινε γρήγορα «πλατινένιος», ενώ ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες. Εκανε δύο γάμους, με την πρώτη του σύζυγο την Μαρία Διαμαντή-Πατέρα απέκτησε ένα γιο, τον Αρη Ξυλά (Ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας του, ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, τον είχε μεγαλώσει και ο Αρης κράτησε το δικό του επίθετο). Τη δεύτερη σύζυγό του, την Σοφία, τη γνώρισε το 2000.

Σήφης Βαλυράκης (12 Μαρτίου 1943-24 Ιανουαρίου 2021)

Ο αείμνηστος Σήφης Βαλυράκης. (Φωτογραφία: Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Ο Σήφης Βαλυράκης. (Φωτογραφία: Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Υπήρξε κορυφαίος Ελληνας πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός στις κυβερνήσεις του. Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Χανίων), υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας, υφυπουργός Δημοσίας Τάξης,  υφυπουργός Συγκοινωνιών, υπήρξε αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, ενώ είχε έντονη αντιδικτατορική δράση. Εξαφανίσθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2021 και τελικά εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας του νομού Ευβοίας. Είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια της Εύβοιας όταν χάθηκαν τα ίχνη του και η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό. Η κηδεία του Σήφη Βαλυράκη ανεβλήθη, καθώς η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατήγγειλε εγκληματική ενέργεια και γι’ αυτό ξεκίνησε έρευνα από το Λιμενικό για τις συνθήκες θανάτου του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Γιώργος Καραϊβάζ – Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Καραϊβάζ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Ο Γιώργος Καραϊβάζ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η δολοφονία του επιτυχημένου δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ (16 Νοεμβρίου 1968-9 Απριλίου 2021) ήταν από τα περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα. Εξω από το σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ στον Αλιμο στήθηκε η ενέδρα θανάτου, με τους δολοφόνους να σκοτώνουν ακαριαία τον άτυχο δημοσιογράφο. Η υπόθεση ερευνάται ακόμα από την Ελληνική Αστυνομία.

Τόλης Βοσκόπουλος – Τραγουδιστής

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Τόλης Βοσκόπουλος. Φωτογραφία αρχείου, Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 (ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ / EUROKINISSI)
Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Τόλης Βοσκόπουλος. (ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλος (Κοκκινιά Πειραιάς 26 Ιουλίου 1940 – Αθήνα 19 Ιουλίου 2021), ήταν Ελληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός. Γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική αποδοχή, αποκτώντας το προσωνύμιο «Πρίγκιπας» ενώ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό τραγούδι και ως ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες σταρ όλων των εποχών. Παρουσίασε επίσης σημαντικό έργο ως συνθέτης και στιχουργός. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του (σε πρώτη εκτέλεση) είναι οι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Καίτη Γκρέυ, Στράτος Διονυσίου και Πάνος Τζανετής. Το 1970 συνέθεσε το τραγούδι «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά», το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε ο ίδιος στο φεστιβάλ τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976, όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές Αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο «Αποκοιμήθηκα», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος.

Mad Clip – Πέτρος Παναγιώτης Αναστασόπουλος – Τράπερ

Ενας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Ο Mad Clip 25 Μαΐου 1987-2 Σεπτεμβρίου 2021) ξεχώρισε στον χώρο της τραπ μουσικής, ενώ είχε αναπτύξει και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ηταν μέλος της Capital Music έχοντας κυκλοφορήσει πολλές επιτυχίες όπως το κομμάτι «Dealer», μετά από το οποίο ακολούθησαν πολλά ακόμα hits όπως το «Hustla», «Baby», «Χιλιόμετρα», «Areti», «Gucci», «Συνθήκες», «ΜΑΜΑ», «Κότερα», «Ελπίδα» και άλλα, τα οποία ξεπέρασαν τις 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Είχε συνεργαστεί με την Ελένη Φουρέιρα, τη Ζοζεφίν, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου της ραπ και της τραπ. Ο θάνατός του συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς προήλθε από φρικτό τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή της Βουλιαγμένης τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου.

Ακης Τσοχατζόπουλος – Πολιτικός

(Photo by Eurokinissi)
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΗΣ. (Photo by Eurokinissi)

Ακης Τσοχατζόπουλος (Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος) (31 Ιουλίου 1939-27 Αυγούστου 2021) ήταν Ελληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Στις 2 Ιουλίου 2018 αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 82 ετών, στις 27 Αυγούστου 2021 σε νοσοκομείο της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΡΑΜΑ. Η ιστορία της ακριτικής Δράμας μέσα στον χρόνο και η πλούσια πολιτιστική παράδοσή της, παρουσιάζονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Δράμα- Ένα Γεφύρι Φιλίας», που αυτές τις μέρες φιλοξενείται στην Σχολή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», με τη μέριμνα του ιδρυτή της και μεγάλου δωρητή της περιοχής, επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ