x
 

Επιστήμη

Εκτός ελέγχου τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις ΗΠΑ

20 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 26% των νέων λοιμώξεων από σύφιλη που αναφέρθηκαν πέρυσι- ωθεί τους αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ να ζητήσουν νέες προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση, την καινοτομία και την επέκταση της πρόληψης Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Δρ Λεάντρο Μένα (Leandro Mena) των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σε μια ομιλία τη Δευτέρα σε μια ιατρική διάσκεψη για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα ποσοστά λοιμώξεων για ορισμένα ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας και της σύφιλης, αυξάνονται εδώ και χρόνια. Πέρυσι το ποσοστό των κρουσμάτων σύφιλης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948. Τα κρούσματα HIV αυξάνονται επίσης κατά 16% από πέρυσι.

Και ένα διεθνές ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, που εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, έχει υπογραμμίσει περαιτέρω το επιδεινούμενο πρόβλημα της χώρας με ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως μέσω του σεξ.

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ (David Harvey), εκτελεστικός διευθυντής του National Coalition of STD Directors, χαρακτήρισε την κατάσταση «εκτός ελέγχου».

Οι αξιωματούχοι εργάζονται σε νέες προσεγγίσεις για το πρόβλημα, όπως πακέτα δοκιμών στο σπίτι για ορισμένα ΣΜΝ που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να μάθουν ότι έχουν μολυνθεί και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τη διάδοσή του σε άλλους, είπε ο Μένα.

Ενας άλλος ειδικός είπε ότι ένα βασικό μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση της χρήσης προφυλακτικών.

«Είναι αρκετά απλό. Περισσότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ χωρίς προστασία», δήλωσε ο Δρ Μάικ Σάαγκ, (Mike Saag), ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή ασθένεια που εμφανίζεται ως πληγές των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα και θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Οι νέες λοιμώξεις από σύφιλη έπεσαν κατακόρυφα στις ΗΠΑ ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940, όταν τα αντιβιοτικά έγιναν ευρέως διαθέσιμα. Επεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι το 1998, όταν αναφέρθηκαν λιγότερα από 7.000 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο. Το CDC ενθαρρύνθηκε τόσο πολύ από την πρόοδο που ξεκίνησε ένα σχέδιο για την εξάλειψη της σύφιλης στις ΗΠΑ. Αλλά μέχρι το 2002 τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά, κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, και συνέχισαν. Στα τέλη του 2013, το CDC τερμάτισε την εκστρατεία εξάλειψης λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης και της κλιμάκωσης των υποθέσεων, οι οποίες εκείνο το έτος ξεπέρασαν τις 17.000. Μέχρι το 2020 τα κρούσματα είχαν φτάσει σχεδόν τα 41.700 και αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο πέρυσι, σε περισσότερα από 52.000. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί, φτάνοντας περίπου τα 16 ανά 100.000 άτομα πέρυσι. Αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, και στους μαύρους και ισπανόφωνους Αμερικανούς και τους ιθαγενείς της Αμερικής. Ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες είναι χαμηλότερο από ό,τι για τους άνδρες, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι έχει αυξηθεί πιο δραματικά — περίπου 50% πέρυσι. Αυτό συνδέεται με ένα άλλο πρόβλημα – την αύξηση της συγγενούς σύφιλης, κατά την οποία οι μολυσμένες μητέρες μεταδίδουν την ασθένεια στα μωρά τους, οδηγώντας δυνητικά σε θάνατο του παιδιού ή προβλήματα υγείας όπως η κώφωση και η τύφλωση.

Τα ετήσια κρούσματα συγγενούς σύφιλης αριθμούσαν μόνο 300 περίπου πριν από μια δεκαετία, αυξήθηκαν σε σχεδόν 2.700 πέρυσι. Από τον απολογισμό του περασμένου έτους, 211 ήταν θνησιγενείς γεννήσεις ή βρεφικοί θάνατοι, είπε ο Μένα.

Οι αυξήσεις στη σύφιλη και σε άλλα ΣΜΝ μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, λένε οι ειδικοί. Οι προσπάθειες δοκιμών και πρόληψης έχουν καθυστερήσει από χρόνια ανεπαρκούς χρηματοδότησης και η εξάπλωση μπορεί να έχει επιδεινωθεί -ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας- ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας. Η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να έχει συμβάλει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Η χρήση προφυλακτικού έχει μειωθεί. Και μπορεί να υπήρξε έξαρση στη σεξουαλική δραστηριότητα καθώς οι άνθρωποι έβγαιναν από τα lockdown για τον Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες Πέμπτη την «οξεία διάνοια» του Χένρι Κίσιντζερ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως συχνά διαπίστωνε πως είχε «βαθιές διαφωνίες» με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ