x
 

Ομογένεια

Ελλάς Μελβούρνης, ο «παγκόσμιος» ελληνικός σύλλογος

23 Οκτωβρίου 2022

Ηταν ο πρώτος μήνας της νέας χιλιετίας -Ιανουάριος του 2000-, όταν η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ) διοργάνωσε το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ομάδες και παίκτες θρύλοι όπως Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βάσκο ντα Γκάμα, Κορίνθιανς και Ρομάριο, Εντμούντο, Ρινκόν, Μπέκαμ, Ιέρο αντίστοιχα έδωσαν το παρών. Αλλά και ένα κλαμπ – έκπληξη, από την Ομοσπονδία της Ωκεανίας.

Η Ελλάς Μελβούρνης, αποτελεί την μόνη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια διασυλλογική διοργάνωση της ΦΙΦΑ και μάλιστα με έμβλημα το εθνόσημο! Αυτό άλλωστε ήταν το σήμα της το 1959, έτος ίδρυσης της στην αυστραλιανή μεγαλούπολη.

Ιδρύθηκε από Ελληνες μετανάστες με σκοπό να συσπειρώσει την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα γύρω από έναν ισχυρό αθλητικό σύλλογο με προφανή εθνικά χαρακτηριστικά: χρώματα και σήμα που παραπέμπουν στην Εθνική Ελλάδος. Ουσιαστικά προέκυψε από τη συγχώνευση τριών τοπικών ομάδων, Σάουθ Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ, Γιάρα Παρκ Αίας και Χελλένικ με βάση όμως την τελευταία. Γι’ αυτό και προτιμήθηκαν τα χρώματα της Χελλένικ (γαλάζιο και λευκό), ενώ ο πρόεδρός της, ο Τεό Μαρμαράς (Θησέας Μαρμαράς) από τη Λήμνο διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ελλάς Μελβούρνης.

Με έδρα τη συνοικία Αλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, στην πολιτεία της Βικτώρια, η Ελλάς κατέκτησε τα πολιτειακά πρωταθλήματα του 1962,1964, 1965, 1966, 1972, 1974, 1976, αλλά και το Hellenic Cup του 1984 πριν ανεβεί στο θρόνο του αυστραλιανού ποδοσφαίρου το 1984, το 1991, το 1998 και το 1999. Ο εθνικός τίτλος του 1999 ήταν αυτός που της έδωσε δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο πρωταθλητών Ωκεανίας την επόμενη σεζόν. Και εκείνη η ιστορική νίκη στα Φίτζι στις 29 Σεπτεμβρίου 1999, της έδωσε το εισιτήριο για το πρώτο παγκόσμιο της ΦΙΦΑ.

Είχαν έτσι ολοκληρωθεί στο τέλος του 20ού αιώνα, με τον καλύτερο τρόπο τέσσερις δεκαετίες λαμπρής ιστορίας με σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Κώστας Νεστορίδης, Αγγελος Ποστέκογλου, Τζων Αναστασιάδης, Πολ Τριμπόλι) αλλά και προπονητές (Φέρεντς Πούσκας, Τόμι Ντόχερτι). Γι’ αυτό και δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη το βραβείο του πιο επιτυχημένου συλλόγου του 20ού αιώνα στην Ωκεανία από την IFFHS, την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου.

Ιστορικός αγώνας για την Ελλάς Μελβούρνης. Πρέμιερα στο Παγκόσμιο Συλλόγων του 2000, στις 6 Ιανουαρίου με αντίπαλο την πανίσχυρη Βάσκο ντα Γκάμα των Ρομάριο, Εντμούντο, Μάουρο Γκαλβάο, Ζορζίνιο, Nτονιζέτε και Ζουνίνιο Περναμπουκάνο

H ώρα του «Μαρακανά»

Στις 6 Ιανουαρίου του 2000 η Ελλάς/Σάουθ Μέλμπουρν -ήδη έχει υποχρεωθεί από την Αυστραλιανή Ομοσπονδία να αλλάξει το όνομά της- μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του θρυλικού «Μαρακανά» στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπροστά σε 66.000 θεατές για να αντιμετωπίσει τη Βάσκο ντα Γκάμα του Ρομάριο, του Εντμούντο, του Μάουρο Γκαλβάο, του Ζορζίνιο, του Nτονιζέτε και του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Το τελικό 2-0 υπέρ των Βραζιλιάνων σφραγίστηκε μόλις στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, σε ένα αποτέλεσμα φυσιολογικό αλλά και μια θετικότατη εμφάνιση για την ομάδα του Αγγελου Ποστέκογλου, τωρινού προπονητή της Σέλτικ.

Ακολούθησε νέα ήττα δυο μέρες αργότερα κόντρα στην μεξικανική Νεκάξα του Αλεξ Aκινάγα και του Αγκουστίν Ντελγκάδο, όμως η ομογενειακή ομάδα κατάφερε να σημειώσει το πρώτο και μοναδικό γκολ της στη διοργάνωση. Σκόρερ ο έμπειρος Τζων Αναστασιάδης που είχε περάσει και από το ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (1988-1997). Στις 6 Ιανουαρίου και πάλι στο «Μαρακανά» η παρέα από την Μελβούρνη δυσκόλεψε και την πρωταθλήτρια Ευρώπης του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Aλλη μία αξιοπρεπής ήττα με 2-0 απέναντι στους Ροι Κιν, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ράιαν Γκιγκς και Πολ Σκόουλς.

Στο ρόστερ της ομάδας του 2000 ανήκαν πολύ σημαντικοί ποδοσφαιριστές με μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας όπως ο Νεοζηλανδός επιθετικός Boν Κοβένι ο οποίος αγωνίστηκε συνολικά 12 χρόνια στον ομογενειακό σύλλογο. Αλλά και ο ιταλικής καταγωγής σέντερ φορ ο Αυστραλός Πολ Τριμπόλι που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας επί 16 χρόνια (1988-2004) σημειώνοντας 115 γκολ σε 430 εμφανίσεις. Ασφαλώς όμως δεν έλειπε το ελληνικό στοιχείο από την 23άδα, αν και μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν 7 ποδοσφαιριστές με 100% ελληνική καταγωγή: οι αμυντικοί Στίβεν (Στέφανος) Ιωσηφίδης, Κoν (Κωνσταντίνος) Μπλάτσης, οι μέσοι Στιβ Πανόπουλος, Τζορτζ Γκουτζιούλης και Τας (Τάσος) Ψωνής και οι επιθετικοί Τζιμ Τσεκίνης και Τζων Αναστασιάδης.

Από το 2005 έως και σήμερα

Η ίδρυση της A-League το 2005 σήμανε την αντικατάσταση του εθνικού πρωταθλήματος από τη νέα κλειστή λίγκα τύπου MLS. Tα πολλά επεισόδια μεταξύ οπαδών ομάδων «εθνικού» χαρακτήρα που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια εκμηδένισαν τις πιθανότητες της Σάουθ Μέλμπουρν για συμμετοχή. Aλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι της είχαν συµπλακεί με αυτούς της Preston Makedonia (μετέπειτα Lions), σκοπιανής καταγωγής. Παρ’ όλα αυτά ο σύλλογος έχει προσπαθήσει να ενταχθεί στην A-League, πέντε φορές από το 2007 έως το 2018 χωρίς επιτυχία.

Με τους τίτλους του 2006, 2014, 2016 έφτασε τους 10 συνολικά στην πολιτεία της Βικτώρια και πρόσθεσε 3 ακόμη Hellenic Cups (2007, 2009, 2011). Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 προπονητής ανέλαβε ο Τζων Αναστασιάδης, με τον αδελφό του Ντιν (Κωνσταντίνο) να επιστρέφει στην ομάδα κάτω από τα γκολπόστ και μαζί με άλλους ομογενείς όπως ο o Κoν Μπλάτσης, o Μπιλ Νατσιούλας, o Μιχάλης Βαλκάνης, o Μιχάλης Πανόπουλος είχε δημιουργηθεί ένα αξιόμαχο σύνολο.

Πρόεδρος της σημερινής ομάδας είναι ο Μπιλ Παπαστεργιάδης, ενώ οι παρουσίες ομογενών στο ρόστερ είναι πλέον περιορισμένες: Πέρι Λαμπρόπουλος, Λουκ Παύλου, Γιάννι Πανάκος και Μάθιου Λουτράκης.

Πάντως η ιστορία του συλλόγου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγαλύτερη στιγμή του οικογενειακού ποδοσφαίρου στην Αυστραλία. Αυτή ήταν η ο τελικός του εθνικού πρωταθλήματος του 1984 ανάμεσα σε δύο ελληνικές ομάδες με τα ίδια χρώματα και ελληνικής καταγωγής φιλάθλους: στην Ελλάς Μελβούρνης και την Ολύμπικ Σίδνεϊ (έτος ίδρυσης το 1957).

Επιμέλεια: Μιχάλης Σπανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Ολυμπιακός επέστρεψε από το -13 (27-14 στο 10’), πάλεψε για το 2/2 στο «Palau Blaugrana», αλλά τα λάθη της τέταρτης περιόδου τον αποσυντόνισαν και τον έθεσαν εκτός «μάχης».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ