x

Πολιτισμός

Ελληνική Αμερικανική Ακαδημία – Ιλινόις

Το όραμα της Ελληνικής Αμερικανικής Ακαδημίας στο Ιλινόις είναι η παροχή εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές θα επιτυγχάνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η Ελληνοαμερικανική Ακαδημία ακολουθεί την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ασκεί φιλανθρωπία, σέβεται τους συνανθρώπους της, αξιοποιεί τα θεόσταλτα δώρα της και αγκαλιάζει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Μιλήσαμε με την διευθύντρια Τάσση Μαρία για τις συνέπειες της πανδημίας στο σχολείο τους και στα παιδιά.

Κυρία Τάσση πώς προβλέπετε να είναι το σχολικό έτος 2021-2022 για την Ελληνική Αμερικανική Ακαδημία;

Στην Ελληνική Αμερικανική Ακαδημία, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Εχοντας περάσει έναν δύσκολο προηγούμενο χρόνο με περιορισμούς μέσα στις τάξεις και αρκετές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αισιοδοξούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη απ’ όλες τις απόψεις. 

Ποιες είναι οι ελπίδες και οι στόχοι σας για το προσεχές σχολικό έτος; Ποιες σημαντικές αλλαγές έχετε κάνει στο νέο σχολικό σας πρόγραμμα;

Η ελπίδα μας είναι ότι μέσα στη χρονιά τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν και οι οικογένειες των μαθητών μας θα ξαναβρεθούν μέσα στο σχολικό κτίριο. Μας έχουν λείψει οι ακαδημαϊκές και πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, οι γιορτές και οι συναθροίσεις. Ο στόχος μας είναι ο ίδιος κάθε χρόνο, να προσφέρουμε στους μαθητές μας ένα άριστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο στόχος μας δεν αλλάζει ποτέ, αυτό που οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί είναι να αλλάζουμε και να προσαρμόζουμε τον τρόπο επίτευξης του στόχου ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των μαθητών μας.

Η πανδημία σαφώς συνετέλεσε στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλα τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα της Ελληνικής Αμερικανικής Ακαδημίας. Αυτή τη χρονιά επενδύσαμε σε νέα προγράμματα σπουδών που συνοδεύονται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και διαθέσιμο διαδικτυακό υλικό. Ωστόσο, η πεποίθησή μας είναι ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία δεν αντικαθίσταται με ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα, γι αυτό άλλωστε, το σχολείο μας ήταν από τα λίγα σχολεία της περιοχής που λειτούργησε με φυσική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021.

Πώς είναι τα παιδιά τώρα που επέστρεψαν στο σχολείο από την υγειονομική κρίση που επηρεάζει τις ζωές μας;

Οπως προαναφέρθηκε, οι μαθητές μας είχαν την τύχη να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός των επισκεπτών στο κτίριο, η έλλειψη εκδηλώσεων και σχολικών εκδρομών, στέρησαν στα παιδιά τον αυθορμητισμό και τη ξεγνοιασιά. Σταδιακά και με προσοχή, τα μέτρα χαλαρώνουν και τα παιδιά που έχουν άψογη προσαρμοστικότητα, προσπαθούν να ξαναβρούν μια νέα χαρούμενη καθημερινότητα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους μαθητές να ξεπεράσουν την πανδημία;

Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Το σχολείο πρέπει να μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια. Ακόμα κι όταν έπρεπε να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν ήταν ευχάριστα για κανέναν, τα παιδιά έδειχναν κατανόηση. Οταν η επικοινωνία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με τις οικογένειες βασίζεται στην έγκυρη και ειλικρινή ενημέρωση δημιουργείται μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Οι μαθητές εμπιστεύονται το σχολείο τους, γνωρίζουν ότι πράττει το καλύτερο δυνατό γι’ αυτούς και με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται ασφάλεια μέσα στα πλαίσια του σχολείου.

Πόση διστακτικότητα βλέπετε από τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φέτος;

Οι γονείς έχουν πειστεί για την σοβαρότητα με την οποία έχει αντιμετωπίσει το σχολείο μας το θέμα της πανδημίας. Χωρίς καμία διστακτικότητα έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο γνωρίζοντας ότι δουλεύουμε σκληρά για την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε αυτό μάλιστα οφείλεται και η σημαντική αύξηση εγγραφών αυτή τη χρονιά. Το σχολείο μας μεγάλωσε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο επειδή λειτουργούσαμε με φυσική παρουσία, αλλά γιατί οι γονείς διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της δουλειάς και την άριστη εκπαίδευση που προσφέρουμε. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των μαθητών μας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το σχολικό έτος 2021-2022 παρ’ όλο που όλα τα σχολεία της πολιτείας μας έχουν πλήρως επαναλειτουργήσει.

Τι πιστεύετε ότι αφήνει πίσω της η πανδημία;

Αφήνει πίσω της ένα αίσθημα ενότητας και συσπείρωσης ανάμεσά μας καθώς και την επιβεβαίωση ότι με σκληρή δουλειά και θέληση, ξεπερνώνται ακόμη και τα πιο δύσκολα εμπόδια.

445 Pine St, Deerfield, IL 60015, Ηνωμένες Πολιτείες

Τηλέφωνο: +1 847-317-1063

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και η αναδρομή σε όλους τους αρχαίους και πρόσφατους θριάμβους των Ελλήνων μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, το προσφάτως δημοσιευμένο βιβλίο «Οι εξαιρετικοί Ελληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και η φιλοσοφία ζωής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα» («The Extraordinary Greek People: Their Remarkable Achievements and Philosophy for Living from Ancient Times to Today») του Αντριου Ε.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας