x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιτέλους μια διαδήλωση για την Κύπρο

Μία μικρή ομάδα ομογενών κυπριακής καταγωγής διαδήλωσαν απέναντι από τον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ενάντια στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν 38 χρόνια και την σταδιακή επιχείρηση απορρόφησης των Βαρωσίων από το ψευδοκράτος.

Οι διαδηλωτές ήταν λίγοι. Ηταν μία μικρή ομάδα ομογενών, κυρίως γνωστών από παλιούς αγώνες, με καλά δουλεμένα πλακάτ, πάνω στα οποία ήταν γραμμένα συνθήματα στην αγγλική γλώσσα, όπως: «Κάτω τα χέρια από το Βαρώσι», «Εξω τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο», «Εφαρμόστε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», «Ελεύθερη Κύπρος», και άλλα.

Είχαμε καιρό να δούμε μία διαδήλωση, έστω και μικρή, για την Κύπρο ή για άλλο εθνικό μας θέμα.

Ισως γιατί κουραστήκαμε μετά από τόσα χρόνια. Ισως γιατί τώρα πιστεύουμε πως οι διαδηλώσεις, και γενικά οι δραστηριότητες για τα εθνικά μας θέματα, δεν αποδίδουν. Ισως γιατί άλλα θέματα έχουν εν τω μεταξύ ανακύψει που μοιράζουν την προσοχή μας.

Ηταν για τους λόγους αυτούς που η προχθεσινή διαδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι διαδηλώσεις, αυτό που διαφορετικά λέγεται ακτιβισμός, δεν φέρνει αποτελέσματα. Είναι μεγάλο λάθος.

Η κοινή γνώμη ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στην εξουσία από ό,τι φαντάζεται κάποιος που βρίσκεται απέξω.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την κλιματική κρίση, ζήτησε από τους νέους του Κόσμου να συνεχίσουν να πιέζουν τους ηγέτες τους για το θέμα αυτό. «Η φωνή σας έχει μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι νομίζετε», είπε.

Βέβαια, για να έχει απήχηση πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια και σιγά-σιγά πρέπει να αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις για την Κύπρο δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, υπόθεση μόνο των Ελληνοκυπρίων. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό και θα ήθελα να έβλεπα τουλάχιστον και μία ελληνική σημαία στην προχθεσινή διαδήλωση.

Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν μπορεί να γίνονται, όσα γίνονται, σε βάρος του Εθνους μας από την Τουρκία και εμείς να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η προχθεσινή διαδήλωση θα είναι μία αρχή. Οτι θα ακολουθήσουν κι άλλες, μαζικές, που θα εκπέμπουν δυνατά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Κι αν συμβεί αυτό, τότε το παράδειγμά μας μπορεί να το ακολουθήσουν και στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων και διεργασιών ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ