x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ευεργετική απόφαση για ακουστικά βαρηκοΐας

Σπουδαία νέα.

Αν έχετε κι εσείς πρόβλημα ακοής, όπως δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών, η σημερινή μέρα είναι μέρα αισιοδοξίας, χαράς, ανακούφισης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε επιτέλους, μετά από μελέτη ετών, όπως απελευθερώσει την αγορά παραγωγής ακουστικών, ώστε να πωλούνται χωρίς ιατρική εξέταση και συνταγή, από τα φαρμακεία.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση με ευεργετικές επιπτώσεις σε γενιές Αμερικανών.

Χρειάστηκε, δυστυχώς, να περάσουν δεκαετίες για να ληφθεί η απόφαση αυτή. Προφανώς τόσο ισχυρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων εταιρειών που τα κατασκευάζουν.

Στο τέλος όμως η FDA ενέδωσε γιατί είναι τόσο φανερή η ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς και τόσο γελοίοι οι λόγοι που προβάλλουν οι εταιρείες για την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος που δεν είχαν άλλο περιθώριο κωλυσιεργίας.

Μετά από αυτό, η τιμή αγοράς ακουστικών θα πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να επιτρέψει και σε αυτούς που δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν, τώρα να το κάνουν.

Παράλληλα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, μερικές εκ των οποίων ούτε να φανταστούμε καν μπορούμε σήμερα.

Μέχρι τώρα τα ακουστικά είναι πανάκριβα.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την εφεύρεση της επαναστατικής τεχνολογίας που τα κάνουν τόσο χρήσιμα σήμερα. Οχι όμως -όσο απίστευτο κι αν ακούγεται- να φτάνουν μέχρι τουλάχιστον τις $6.000- με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να μην μπορούν να τα αγοράσουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 της Εθνικής Υπηρεσίας Δημοσκοπήσεων για θέματα Υγείας -The National Health Interview- μόνον το 28% των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω χρησιμοποιούν ακουστικά, ή 17 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου το 15% του συνόλου του πληθυσμού, ή 37,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ 20-69 ετών, δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα ακοής.

Γιατί είναι ακριβά και δεν καλύπτονται από το Μedicare.

Υπάρχει κι ένας άλλος, λιγότερο σημαντικός λόγος, νομίζω: Αρκετοί θεωρούν ότι συνδέεται με στίγμα η χρησιμοποίηση ακουστικών. Οτι αποτελεί απόδειξη πως ο άνθρωπος γερνάει.

Οπως τόσα άλλα στίγματα στο παρελθόν -π.χ. η χρήση γυαλιών- έτσι και η χρήση ακουστικών ξεπερνιέται.

Αν και θα έπρεπε να είχε ξεπεραστεί πριν δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον έφεραν οι γονείς του από την Νίσυρο στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 6 μηνών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας