x
 

Οικονομία

«FT»: Η Ελλάδα ένα από τα επτά «οικονομικά θαύματα» ενός ανήσυχου Κόσμου

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Αναφορά σε επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα σε μια περίοδο μάλιστα που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία λόγω της ύφεσης αλλά και του πληθωρισμού κάνει εφημερίδα «Financial Times» σε άρθρο γνώμης του Ρούτσιρ Σάρμα (Ρuchir Sarma), του προέδρου του Rochefeller International το οποίο φιλοξενεί.

Στον σχετικό κατάλογο υπάρχει και η Ελλάδα, ενώ οι άλλες έξι χώρες είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των «Financial Times», οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και υψηλές αποδόσεις, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρούτσιρ Σάρμα υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, κάτι που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ρούτσιρ Σάρμα σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία -που επίσης περιλαμβάνεται στον κατάλογο του με τα οικονομικά θαύματα- βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου, με τον συγγραφέα να διαπιστώνει πως, παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία, στην πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατούσε εφησυχασμός. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί νικητές εν μέσω μιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σε 424 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ