x
 

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Δεν θέλουμε υπηρέτες δύο αφεντάδων

Η τουρκική εισβολή στο Αιγαίο, λεκτική σε πρώτο στάδιο, μέσω κάποιου είδους «διαπραγμάτευσης» στη συνέχεια και τελικά στρατιωτική αν κριθεί σκόπιμη, έχει ξεκινήσει προ πολλού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Γάλλοι επανέλαβαν προχθές τη στήριξή τους προς την Ελλάδα, ως συνήθως, αλλά την εικόνα τη χαλάει η κατεχόμενη Κύπρος, η εγκατάλειψη των Κούρδων, η παράδοση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν κ.λπ. που μας θυμίζουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν φτάνουν αυτά που κάνουμε μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή.

Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο να ρωτάμε τους συμπατριώτες μας ομογενείς στην Αμερική και παντού στον κόσμο που κατάγονται από τα νησιά του Αιγαίου, να μας πουν αν το νησί τους συμπεριλαμβάνεται ή όχι σ’ αυτά που θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν ότι βρίσκονται υπό ελληνική «κατοχή» και απειλεί ότι θα τα πάρει πίσω με στρατιωτική εισβολή και μάλιστα κατά τη διάρκεια νύχτας.

Εχοντας κερδίσει το παιχνίδι των ισορροπιών στον ανταγωνισμό Αμερικής – Ρωσίας, τον οποίο πληρώνουν με το αίμα τους οι άμοιροι οι Ουκρανοί και με το πορτοφόλι τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ο Ερντογάν επικεντρώνεται τώρα στο Αιγαίο για να διασώσει την αλά Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ διακυβέρνησή του. Δεν αποκλείεται καθόλου να επαναλάβει αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί του εναντίον της Κύπρου, ή έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και στην Ουκρανία.

Ρωτήσαμε πολιτικούς στην Αθήνα να μας πουν ποια συγκεκριμένα ελληνικά νησιά θεωρεί ο Ερντογάν ότι «κατέχονται» παράνομα από τους Ελληνες, όπως δήλωσε πολύ πρόσφατα, αλλά αυτοί δεν βγάζουν μιλιά γιατί έμειναν κι αυτοί άναυδοι από την απύθμενη τουρκική προκλητικότητα. Εστειλαν τις πρέπουσες γραπτές διαμαρτυρίες τους στην Ευρώπη και στην Αμερική εναντίον της κολοσσιαίας νέας τουρκικής πρόκλησης, όπως κάνουν ρουτινιάρικα επί δεκαετίες, και συνέχισαν να ασχολούνται με τα εσωτερικά τους. Ρωτήσαμε τους εκκλησιαστικούς και ομογενειακούς ηγέτες αλλά πάλι δεν πήραμε απάντηση.

Τελικά φτάσαμε και σε εσάς αγαπητοί ομογενείς και σας ρωτάμε ξανά: Γνωρίζει κανείς σας ποια είναι τα «κατεχόμενα» από τους Ελληνες νησιά του Αιγαίου που δηλώνει ότι θέλει να πάρει πίσω η Τουρκία με πόλεμο;

Μήπως είναι η Χίος ή η Θάσος «κατεχόμενες» και δεν το γνωρίζουμε; ’Η μήπως είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, ή Κάρπαθος, η Κρήτη, η Σαμοθράκη και μας το κρύβουν; Ο παροξυσμός του Ερντογάν ξυπνάει στους Ελληνες της ξενητειάς μνήμες από τραυματικές συμφορές του παρελθόντος και φόβους ότι μπορούν να ξανασυμβούν στον 21ο αιώνα. Γιατί όχι αφού όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το 1974, οι σύμμαχοί μας δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν;

Σε όλους μας δημιουργείται ο φόβος ότι μπορεί στο μέλλον οι συγγενείς μας και οι περιουσίες μας στην Ελλάδα να έχουν την ίδια τύχη με τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, της ανατολικής Θράκης και των άλλων χαμένων πατρίδων του παρελθόντος. Πόσες φορές μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει οι ομογενείς και οι ξένοι να ξανασκεφτούν πριν επενδύσουν στην Ελλάδα ή αγοράσουν σπίτι σε νησί του Αιγαίου;

Πώς επίσης να θεωρήσουμε τυχαία την χρονική σύμπτωση των δηλώσεων Ερντογάν εναντίον των νησιών μας, με την προχθεσινή επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη; Εκδιώχτηκαν τότε μέσα σε μια νύχτα 100.000 Ελλήνες της Κωνσταντινούπολης, δολοφονήθηκαν 37, καταστράφηκαν 4.348 ελληνικά καταστήματα, 73 εκκλησίες, 23 σχολεία, 2.100 κατοικίες, 110 ξενοδοχεία και συνέβησαν πολλές άλλες τουρκικές βαρβαρότητες εναντίον των συμπατριωτών μας.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και σήμερα απειλούν δημόσια ότι θα κάνουν το ίδιο στα ελληνικά νησιά, στο ελληνικό Αιγαίο, στην Κύπρο ξανά και στις θάλασσές της και στην ελληνική Θράκη. Εμείς, ωστόσο, συνεχίζουμε να στέλνουμε τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα. Μας στηρίζουν βέβαια Κογκρέσο και Γερουσία στην Ουάσιγκτον, αλλά αν δεν υπήρχε η στροφή Ερντογάν προς τη Μόσχα και οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.

Οι Τούρκοι παίζουν μονότερμα γιατί εμείς οι Ελληνες σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για την «κουτάλα» της νομής της εξουσίας, για το ποιος θα «κλέψει» τη σύγχρονη «Ωραία Ελένη της Τροίας» Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών ή της αποκάλυψης αυτών και για τη δήλωση του προκλητικού φίλου του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ότι οι γυναίκες βιάζονται σεξουαλικά επειδή από μέσα τους το θέλουν οι ίδιες.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα να ενωθούμε για να φοβηθεί ο Τούρκος; Και βέβαια υπάρχει αν προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο. Δύο είναι πάλι σήμερα τα παραδείγματά μας:

  1. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν στη Θάσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Εκεί ένωσαν τις φωνές τους υπέρ του ουκρανικού λαού, υπέρ της βοήθειας που του προσφέρουν η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη και εναντίον της Ρωσίας. Καμμία κουβέντα για την τουρκική αναθεωρητική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι ίδια και απαράλλακτη με τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας. Κανένας παραλληλισμός του Ερντογάν με τον Πούτιν.
  2. Την εβδομάδα που μας πέρασε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στην (κατεχόμενη;) Χίο. Η ομιλία του στο ακριτικό νησί με τους πολλούς, επιτυχημένους και ισχυρούς ομογενείς στην Αμερική, στόχο είχε και αυτή τη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον καθοριστικό του ρόλο στην απομάκρυνση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Καμμία λέξη για το Κυπριακό που μοιάζει με το Ουκρανικό και τσιμουδιά για τον Ταγίπ Ερντογάν που θέλει τα νησιά μας…

Εν ονόματι λοιπόν των πρώτων ελληνικών εκκλησιών στην Αμερική, στη «Νέα Σμύρνη» της Φλόριδας το 1768, στο Γκάλβεστον του Τέξας το 1862 και στη Νέα Ορλεάνη το 1862, αλλά και όλων των πρωτοπόρων αγωνιστών ομογενών που προσέφεραν στην Εκκλησία από ένα δολάριο το χρόνο βάσει σχετικής απόφασης της  8ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Φιλαδέλφεια το 1942 και στη συνέχεια από 10 δολάρια το χρόνο βάσει απόφασης της 10ης Κληρικολαϊκής στο Σεντ Λούις το 1950, ζητούμε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και όλους τους θρησκευτικούς μας ηγέτες και πνευματικούς ανθρώπους του Ελληνισμού, να σταθούν και αυτοί απέναντι στον εισβολέα Ταγίπ Ερντογάν.

Μπήκαν μπροστά, ανοιχτά και δημόσια εναντίον του φασισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος για την Κύπρο και την Μακεδονία μας πιο πρόσφατα και τους καλούμε να τους μιμηθούν.

Ιδιαίτερα θέλουμε να επισημάνουμε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο τον κίνδυνο διχασμού της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και να του θυμίσουμε τις εμφυλιοπολεμικές διαμάχες της μεταξύ Βενιζελικών και Βασιλικών στις αρχές του 20ού αιώνα, που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε δύο Αρχιεπισκόπους Αμερικής ταυτόχρονα και την πολυετή διαμάχη για το αν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Αν οι θρησκευτικοί και πνευματικοί μας ηγέτες κάνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο αυτό που έκαναν την περασμένη εβδομάδα στη Θάσο και στη Χίο για την Ουκρανία και την Ουάσιγκτον, ναι, έχουμε ελπίδα επιβίωσης σαν Ελληνισμός.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την Αθήνα που ξύπνησε με ζέστη, αλλά και σύννεφα που φέρνουν ένα ευχάριστο αεράκι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ