x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Η AHEPA ύψωσε τη γροθιά της

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να αναλάβει δήμαρχος της Νέας Υόρκης o Ερικ Ανταμς και αμέσως έσπευσε να γνωστοποιήσει σε όλους τα ακραία φιλοτουρκικά του αισθήματα. Μάταια ο «Εθνικός Κήρυκας» με άρθρα του πρώην υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού και εκδότη του, Αντώνη Διαματάρη, αναζητά αρμόδιους στην ελληνική πλευρά για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στον πρώην αστυνομικό.

Το ίδιο, ωστόσο, θλιβερό φαινόμενο της έλλειψης συντονισμένης παρουσίας της ελληνοαμερικανικής και παγκόσμιας Ομογένειας επικρατεί παντού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα κατά κανόνα οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας να απογοητεύονται, να αυτοαπομονώνονται και να απομακρύνονται από τις ρίζες τους.

Είμαστε δυστυχώς εμείς οι Ελληνες ακριβώς το αντίθετο από τους Εβραίους. Μπορεί κι αυτοί να σκοτώνονται σαν εμάς μεταξύ τους, αλλά όταν εμφανίζεται κοινός αντίπαλος ενώνονται και ορμούν καταπάνω του όλοι μαζί, με νύχια και με δόντια. Γι’ αυτό και κανείς πολιτικός της Ουάσιγκτον, κανείς δήμαρχος σαν τον Ερικ Ανταμς, ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν τολμά να τα βάλει με το Ισραήλ.

Γροθιά στο τραπέζι

Αρκετά όμως με τις θεωρίες. Αφού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν φαίνεται να έχει… όρεξη να αναλάβει τον παγκόσμιο συντονισμό για την πρόοδο της Ομογένειας, δεν μένει τίποτα άλλο από το να χτυπηθεί η γροθιά στο τραπέζι, έξω και πέρα από το «μαντρί» και τα «καθιερωμένα».

Αυτό έκανε ο ομογενής από το Σικάγο, Παναγιώτης Νικολόπουλος, του Συλλόγου Φιλελλήνων Αμερικής, που έστησε ολόκληρο μνημείο προς τιμήν των Αμερικανών φιλελλήνων της Επανάστασης του 1821 και τώρα σχεδιάζει να στήσει κιόσκια στο κέντρο του Σικάγου για να μαζέψει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, της αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κ.λπ.

Δεν θα υποδείξουμε εμείς τι πρέπει να γίνει για την περίπτωση του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς. Αρκεί μόνο η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας από τους «πρωτοκλασάτους» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις χριστουγεννιάτικες μαζικές συγκεντρώσεις τους και από τα μέλη των δεκάδων συλλόγων που απαρτίζουν την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, για να τον κάνουν να βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του.

Η γροθιά της AHEPA

Την πιο δυνατή όμως γροθιά στο τραπέζι σε ό,τι αφορά ομογενειακά και εθνικά θέματα την ετοιμάζει η παλαιότερη παναμερικανική ομογενειακή οργάνωση, με μέλη που ανήκουν σε όλες τις γενιές των ομογενών και με τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην αμερικανική κοινωνία, η AHEPA. Η οργάνωση ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα με στόχο να ενσωματώσει τους Ελληνοαμερικανούς στη δεύτερη πατρίδα τους, την Αμερική. Μεταξύ άλλων είχε επίτιμους προέδρους αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ. Σήμερα, μετά από «χειμερία νάρκη» δεκαετιών, με εξαίρεση τους μεγαλειώδεις ξεσηκωμούς της Ομογένειας για το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ορθώνει πάλι το ανάστημά της στην Αθήνα με σφιγμένη τη γροθιά.

Λίγο πριν κλείσει το 2021, πραγματοποιεί κάτι το εξαιρετικό και πρωτόγνωρο. Αμέσως μετά το επιτυχημένο συνέδριό της στην Αθήνα, δημιουργεί εκεί για πρώτη φορά το AHEPA Maritime Chapter HJ1 «St. Nicholas», που στελεχώνεται από Ελληνοαμερικανούς, Ελληνες, ομογενείς και φιλέλληνες από ολόκληρο τον Κόσμο, οι οποίοι προέρχονται από τον άριστα οργανωμένο και δυναμικό χώρο του ελληνικού και διεθνούς εφοπλισμού.

Πρόκειται για επιτυχημένους επαγγελματίες σε πολύ απαιτητικούς τομείς και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις τρικυμίες στους ωκεανούς και στα χρηματιστήρια με την ίδια άνεση. Πατριώτες που δεν έχουν μάθει, αλλά ούτε και έχουν ανάγκη να σκύβουν το κεφάλι, να συμβιβάζονται ή να φοβούνται οποιονδήποτε. Το διεθνές φάσμα των δυνάμεων που τους στηρίζουν και πιστεύουν στην ενδυνάμωση και αξιοποίηση της AHEPA για εθνικούς λόγους, είναι τεράστιο και καλύπτει όλους τους ζωτικούς χώρους της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κοντά στην πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και ο «Εθνικός Κήρυκας».

Πρόεδρος του εφοπλιστικού τμήματος της AHEPA στην Αθήνα είναι ο καταξιωμένος καπετάνιος Δημήτρης Ματθαίου, CEO της γνωστής εφοπλιστικής εταιρείας Arcadia Shipmanagement Co Ltd -Aegean Bulk Co Inc. Τον πλαισιώνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο οι συνάδελφοί του Λάμπρος Χαχάλης, Διονύσης Πολίτης, Γιώργος Τζανετής και Θεόδωρος Χουλιάρας. Ο Ματθαίου είναι επίσης πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Propeller Club, του Green Award Foundation, των διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών Intercargo και HELMEPA, καθώς και των ιδιωτικών πανεπιστημίων Alba Business School, New York College, Metropolitan College, Mediterranean College, Pireaus Maritime University κ.λπ.

Πράξεις, όχι λόγια

Ηδη το chapter του «Αγίου Νικολάου» κινείται με ταχύτητα. Νοίκιασε ευρύχωρα γραφεία στον Πειραιά με εσωτερικό εστιατόριο και αίθουσες για εκδηλώσεις και συνέδρια, που μοιάζει πολύ με το γνωστό «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο» στην καρδιά του Λονδίνου. Ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις οργανωτικές του λεπτομέρειες, έχει έτοιμα για δωρεά στη βόρειο Εύβοια 2 πυροσβεστικά οχήματα. Με τις αρχές της περιοχής Ναυπλίου συμφώνησε επίσης για την κατασκευή παιδικής χαράς και εγκαταστάσεων για αναπήρους και ηλικιωμένους.

Η ορκωμοσία των μελών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του ύπατου προέδρου της AHEPA Τζίμυ Κόκοτα, του προέδρου του ελληνικού chapter Κωνσταντίνου Βαρσάμη, του πρέσβη των ΗΠΑ και της ελληνικής και ξένης πολιτικής, ναυτιλιακής, ακαδημαϊκής, διπλωματικής κ.λπ. ελίτ της Αθήνας, του Λονδίνου και άλλων παγκόσμιων μεγαλουπόλεων. Ο καταγόμενος από τα Χανιά της Κρήτης, πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος, Γιώργος Χαιρετάκης, έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του τμήματος και φροντίζει για τις σχετικές λεπτομέρειες.

Στενή επίσης θα είναι η συνεργασία του ναυτιλιακού τμήματος της AHEPA με τις Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών της Αθήνας και του Λονδίνου, καθώς και με όλα τα διεθνή ναυτιλιακά κυκλώματα. Η πρωτοβουλία θυμίζει την ανάλογη πρωτοβουλία της ίδρυσης της «Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Νέας Υόρκης» τον Σεπτέμβριο του 1993, την εποχή της ομογενειακής κινητοποίησης για το Σκοπιανό. Την προσπάθεια εκείνη που είχε ληξιπρόθεσμους, συγκεκριμένους στόχους, πλαισίωναν μεταξύ άλλων οι εφοπλιστές Γιώργος Λιβανός, Μανώλης Κουλουκουντής, Σπύρος Μυλωνάς, ο ναυτιλιακός δικηγόρος Χρήστος Στρατάκης, καπετάνιοι όπως οι Νικόλας Σκαρβέλης, Νικόλας Μέλης και Τάκης Τσεβδός, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλας κ.λπ., ενώ τις δημόσιες σχέσεις είχε αναλάβει ο υπογράφων.

Από την Αθήνα λοιπόν, από «πρώτο χέρι» και με ικανά, ανεξάρτητα, στελέχη, η AHEPA θα χτυπάει τη γροθιά στο τραπέζι και θα μπορεί να σύρει μαζί της και τις υπόλοιπες δυνάμεις του Ελληνισμού, ούτως ώστε αυτοί που επιλέγουν το τουρκικό «μπαξίσι» και στις δύο ακτές του Ατλαντικού να μπαίνουν στη θέση τους και ταυτόχρονα να προβάλλονται με δυναμικό τρόπο τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.