x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Η «κερκόπορτα» παραμένει ορθάνοιχτη

Μας υποστηρίζουν στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με πρόσφατες αποφάσεις τους και η Ουνέσκο (UNESCO) και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα υποστηρίζει το αίτημά μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή τους από το Λονδίνο στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, χωρίς να ντρέπεται για το βάναυσο αποικιοκρατικό παρελθόν της, η Αγγλία αντεπιτίθεται διορίζοντας πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου τον πλέον εμβληματικό πολιτικό εκπρόσωπο των νοσταλγών του παρελθόντος, που μιλάει για απλό δανεισμό των κλεμμένων Γλυπτών στην Αθήνα, με εγγυημένη επιστροφή τους στο Λονδίνο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν πρότεινε να μας δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα αν εγγυηθούμε ότι θα τα επιστρέψουμε στο Λονδίνο. Πρόκειται για το παλιό δοκιμασμένο κόλπο που χρησιμοποιεί το Λονδίνο όταν αισθάνεται παγιδευμένο στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάρτιο του 2015, όταν ο τότε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Sir Richard Lambert είχε προτείνει εγγράφως στην Ουνέσκο τον δανεισμό τους στην Ελλάδα, επειδή είχε στριμωχτεί από τους διεθνείς δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Αυστραλό Τζέφρι Ρόμπινσον και την Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγο του διάσημου ηθοποιού.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η Ομογένεια της μακρινής Αυστραλίας ξεμπρόστιασε για πολλοστή φορά την αδιαφορία και διπλοπροσωπία των υποτιθέμενων «αγωνιστών» της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών στο Λονδίνο. Η τράπεζα Delphi Bank που εξυπηρετεί τους ομογενείς της Αυστραλίας, άρχισε να μαζεύει μαζικά υπογραφές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Στο Λονδίνο, με όλες τις ελληνικές τράπεζες να έχουν παραρτήματα εκεί επί δεκαετίες και το Σίτυ γεμάτο από Ελληνες χρηματιστές και τραπεζίτες, δεν θυμόμαστε να έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο ή παραπλήσιο πράγμα.

Ο νέος, από τις 4 Οκτωβρίου 2021, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν διετέλεσε από το 2010 μέχρι το 2016 υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Στην ουσία υπήρξε συγκυβερνήτης της χώρας του, μαζί με τον στενό του φίλο πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η αδιαφορία του για τον Πολιτισμό είχε εκδηλωθεί έμπρακτα με τη δραματική μείωση που επέβαλε στον προϋπολογισμό του Βρετανικού Μουσείου.

Τον Οσμπορν εμείς οι Έλληνες τον συναντήσαμε το 2008 να φιλοξενείται στη βίλα των διεθνών τραπεζιτών με στενές σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις, των περίφημων Ρόθτσαϊλντ, στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας. Εκεί ο απόγονος των Ρόθτσαϊλντ τον ενημέρωσε για την αντίθεσή του σε προετοιμαζόμενη επένδυση αλβανικών τραπεζικών κεφαλαίων μέσω Νέας Υόρκης και φορολογικών παραδείσων στην Κασσιόπη, αλλά αργότερα τον «κάρφωσε» ότι προσπάθησε παράνομα να αποσπάσει δωρεά υπέρ του κόμματος των Τόρις, ύψους 50 χιλιάδων λιρών, εκ μέρους του επίσης φιλοξενούμενου Ρώσου ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα, στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Κάμερον και το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, ο Οσμπορν έπιασε 9 δουλειές ταυτόχρονα σε πολυεθνικές εταιρείες και ιδιωτικά οικονομικά ιδρύματα, όπως η Black Rock. Παράλληλα, ανέλαβε την αρχισυνταξία της απογευματινής ημερήσιας εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας του Λονδίνου «London Evening Standard», που στο μεταξύ είχε αγοραστεί από έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη, τον Ευγένι Λεμπέντεφ.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Οσμπορν παραιτήθηκε από την εφημερίδα και την Black Rock και έγινε ο τέταρτος εταίρος του μεγάλου τραπεζικού οργανισμού Robey Warshaw, που ίδρυσαν οι Φίλιππος Αποστολίδης, Simon Warshaw και Simon Robey. Πολύ πρόσφατα τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έκλεισε την πρώτη μεγάλη δουλειά του για λογαριασμό της νέας εταιρείας του με τον (τι σύμπτωση αλήθεια!)… Ρώσο ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα που είναι ανεπιθύμητος στη Δύση.

Τα δύσκολα

Τα δύσκολα όμως αρχίζουν από εδώ και πέρα. Τον Οσμπορν στη θέση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου τον επέλεξε ουσιαστικά η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Minouche Shafik, πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και από το 2017 πρόεδρος του Πανεπιστημίου London School of Economics (LSE) στο Λονδίνο.

Νωρίτερα και πολύ πριν από την πρόσφατη απόφαση της Ουνέσκο που προσδιορίζει σαφώς ως υπεύθυνη για τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα τη βρετανική κυβέρνηση και όχι το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε διατάξει το Μουσείο να μην κάνει αποδεκτή στο Διοικητικό του Συμβούλιο την καταξιωμένη καθηγήτρια, ιστορικό και αρχαιολόγο Mary Beard, η οποία έγραψε το 2002 το βιβλίο «Ο Παρθενώνας» που διατίθεται προς πώληση στο Βρετανικό Μουσείο.

Την πρόεδρο του Πανεπιστημίου LSE και αντιπρόεδρο του British Museum κα Shafik έφερε στις 27 Φεβρουαρίου 2021 στην Ελλάδα, για να μιλήσει μαζί με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη, ο διευθυντής του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου» (Hellenic Observatory) του LSE, Κέβιν Φέδερστοουν. Οπως έκανε σε ανάλογες περιπτώσεις, συνεργάστηκε γι’ αυτό με την Εθνική Τράπεζα και τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων του LSE, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Athens Lecture Series του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο» και το αντίστοιχό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης SEESOX, χρηματοδοτούνται από δωρεές ελληνικής προέλευσης.

Ο κ. Φέδερστοουν, μέλος παλιά των πέντε «σοφών» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει μεγάλη διεισδυτικότητα σε ολόκληρο το πλέγμα των ελληνοβρετανικών δημοσίων σχέσεων. Πριν τοποθετηθεί ως υπεύθυνος στο «Ελληνικό Παρατηρητήριο», μετά την αποχώρηση από εκεί του μετέπειτα προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, τον θυμόμαστε νεαρό βοηθό καθηγητή του Πανεπιστημίου Bradford της βόρειας Αγγλίας να προσπαθεί να ευχαριστήσει με άρθρα και βιβλία του την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, επί δεκαετίες, ο κ. Φέδερστοουν έχει οργανώσει πολλές ομιλίες, συνέδρια και παρουσιάσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα, σε συνεργασία με Ελληνες πολιτικούς και κόμματα, καθώς και με τα μεγαλύτερα οικονομικά ιδρύματα της Ελλάδας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, την Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών του Λονδίνου, τα εφοπλιστικά κυκλώματα, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες.

Δεν θυμόμαστε, ωστόσο, να έχει οργανώσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες κάποια εκδήλωση ελληνικού εθνικού, θρησκευτικού, ή ηθικού περιεχομένου, όπως π.χ. για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο λόρδος Ελγιν από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για τη Γενοκτονία των Ποντίων κ.λπ.

Η ελληνική διπλωματία και οι Επιτροπές Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στις διάφορες χώρες θα έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους αν μελετούσαν σε βάθος και αν διδάσκονταν από το παράδειγμα της Ομογένειας της Αυστραλίας και της τράπεζας Delphi που την εξυπηρετεί.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ποδοσφαιρική παράσταση που έδωσε η ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής στην «OPAP Arena» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό αποτελεί ένα συνολικό αποτύπωμα της δουλειάς που κάνει στην ομάδα των «κιτρινόμαυρων» την τελευταία διετία ο Ματίας Αλμέιδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ