x

Πολιτισμός

H προσφορά του The Greek Online School στην ελληνική παιδεία

01 Οκτωβρίου 2022
Του Παύλου Ξύνα, διευθυντή Τεχνολογιών και συνιδρυτή του

«Οταν αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με τη διαδικτυακή εκπαίδευση το μακρινό τώρα 2005, οι περισσότεροι σημερινοί μαθητές μας φυσικά ήταν αγέννητοι. Εγώ τότε απόφοιτος του Μαθηματικού Πατρών και η συνέταιρός μου, Στέλλα Μπομποτσιάρη, τελειόφοιτη της Φιλολογίας Πατρών, γεμάτοι όνειρα και όρεξη ψάχναμε κάτι που θα έφερνε την επανάσταση στην εκπαίδευση, έναν κλάδο για τον οποίο νοιαζόμασταν από τότε ακόμα βαθιά.

Και η επανάσταση στην εκπαίδευση για εμάς δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι το φουτουριστικό. Δεν ονειρευόμασταν ρομπότ και περίπλοκες μηχανές που θα κάνουν τους μαθητές γνώστες των αντικειμένων με ένα μαγικό τρόπο. Η επανάσταση στην εκπαίδευση είναι συνήθως κάτι πολύ πιο απλό. Είναι η πρόσβαση για όλους. Είναι ένας δάσκαλος που νοιάζεται το μαθητή του. Είναι μία τάξη ετερόκλιτων παιδιών από 10 διαφορετικά μέρη του Κόσμου που μαθαίνουν μαζί, που γίνονται φίλοι και δημιουργούν δεσμούς που τους διδάσκουν περισσότερα από ότι θα μπορέσουν να τους μάθουν ποτέ όλα τα βιβλία του κόσμου. Είναι η δυνατότητα της επαφής με την ελληνική του ταυτότητα για έναν άνθρωπο που ζει χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Ετσι συλλάβαμε μαζί με τη Στέλλα την ιδέα του Ελληνικού Διαδικτυακού Σχολείου. Ενα σχολείο ελληνικών που βρίσκεται μέσα στο σπίτι όποιου αγαπάει τα ελληνικά και θέλει να τα μάθει. Ενα σχολείο που εκμηδενίζει τις αποστάσεις με αποτέλεσμα να δουλεύει με τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και να φτάνει σε κάθε γωνιά του κόσμου με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη πρόσβασης στο Ιντερνετ. Κάτι που το μακρινό 2005 δεν ήταν απλό.

Οι συνδέσεις στην Ελλάδα ήταν αργές και εμείς προσπαθούσαμε να πειραματιστούμε και να χτίσουμε κάτι μεγαλόπνοο υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα ήταν ψέματα να μην παραδεχτούμε πως η απογοήτευση πολλές φορές ήταν μεγάλη και το άγχος και η ένταση μάς έκανε να θέλουμε να τα παρατήσουμε. Ομως για κάθε δυσκολία θα υπήρχε ένα μάθημα που πήγαινε καλά. Θα υπήρχε ένας μαθητής που κατάφερε να συνδεθεί, μία νέα μέθοδος που θα δούλευε τέλεια, μία μαθήτρια που θα έφτιαχνε τις πρώτες τις προτάσεις στα ελληνικά. Θα υπήρχε μία οικογένεια που θα εμφανιζόταν κάθε εβδομάδα στο μάθημα ελληνικών τους γιατί θα ήθελαν το καλοκαίρι να έρθουν στην Ελλάδα και να μπορούν να μιλήσουν με τα ξαδέρφια τους. Αυτό φυσικά ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσουμε, να προσπαθήσουμε κι άλλο, να εκπαιδευτούμε περαιτέρω, να επενδύσουμε, να ονειρευτούμε, να ρισκάρουμε και τελικά να ανταμειφθούμε τώρα με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής οικογένειας ελληνικών που μετρά πάνω από 2500 μαθητές σε όλο τον Κόσμο.

Φυσικά η πρόοδος ήταν πιο σταδιακή αρχικά, αλλά η πανδημία έτρεξε τις εξελίξεις. Πολλοί μαθητές εμπιστεύτηκαν πολύ πιο γρήγορα τη διαδικτυακή εκπαίδευση γιατί ήταν η μόνη επιλογή και εμείς ήμασταν έτοιμοι να τους δεχτούμε. Να τους δεχτούμε σε ένα σχολείο με δομές, που μετρούσε πια μια δεκαετία στο χώρο του Διαδικτύου, ένα σχολείο με εκπαιδευμένους και πεπειραμένους εκπαιδευτικούς, με τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ποιότητα μαθήματος που μπορεί να βρει κάποιος στο χώρο. Φυσικά ήταν πολλοί και οι συνάδελφοι που στράφηκαν σε εμάς το 2020 για να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν τότε ήταν πολύ δύσκολο και η στήριξη που χρειάστηκαν ήταν μεγάλη. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως καταφέραμε να τους παρέχουμε αυτή τη στήριξη. Με δωρεάν σεμινάρια στη διαδικτυακή εκπαίδευση, με διαδικτυακές πολύωρες συναντήσεις με εκπροσώπους δημοτικών της χώρας προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε να διεξαγάγουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά. Και το κάναμε με χαρά, ενθυμούμενοι το φοιτητικό μας όνειρο για την προσπάθεια επανάστασης στην εκπαίδευση και πως μπορεί να έρθει μέσα από απλά αλλά σημαντικά πράγματα; τη συνεργασία, την πρόσβαση, την ισότητα, τη συνεχή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Εκείνη την περίοδο όμως η ανάγκη για λίγη χαρά ήταν ίσως μεγαλύτερη από την ανάγκη για εκπαίδευση στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά, οι μαθητές μας είχαν εσωτερικεύσει αρκετά μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης και ένιωθαν και πολύ μόνοι τους, κάτι που δεν θα έπρεπε να νιώσει ένα παιδί ποτέ. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δωρεάν πρωτάθλημα γνώσης στα ελληνικά. Φτιάξαμε ομάδες, σχεδιάσαμε παιχνίδια βασισμένα σε γνωστά τηλεπαιχνίδια, μετατρέψαμε τους δασκάλους μας σε προπονητές και αρχίσαμε να συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα διαδικτυακά για να διασκεδάζουμε ΜΑΖΙ. «Μαζί» ήταν τότε και το όνομα αυτής της προσπάθειας.

Το 2022 όμως, παρ’ ότι επανήλθαμε σε μια σχετική κανονικότητα, το πρωτάθλημα αυτό γιγαντώθηκε, πήρε μορφή κανονικού πρωταθλήματος με σταθερή αναμετάδοση για γονείς και συγγενείς, απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, μετονομάστηκε σε The Greek Language League, απέσπασε το βραβείο καινοτομίας στην εκπαίδευση από τα Venture Impact Awards του Hellenic Initiative, παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο μεγαλύτερο συνέδριο εταιρικής υπευθυνότητας και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα. Φυσικά εμείς καταφέραμε να συνοδεύσουμε το πρωτάθλημα αυτό με ένα μεγάλο έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα του τελικού.

Τα «Σπίρτα» μας μάζεψαν αρκετούς βαθμούς στη φάση των ομίλων, εκμεταλλεύτηκαν την «ευνοϊκή» κλήρωση του ημιτελικού και κέρδισαν τον τελικό μέσα σε κλίμα πανηγυρικό. Ετσι οι 5 παίκτες τους κέρδισαν τη συμμετοχή στην καλοκαιρινή κατασκήνωση ελληνικών του Σχολείου μας, που φιλοξενήθηκε το 2022 στο The Ranch της Κορίνθου. Στην ίδια κατασκήνωση ταξίδεψαν ακόμα άλλοι 80 μαθητές από όλο τον Κόσμο για να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικών και να συμμετάσχουν στο πιο διασκεδαστικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα! Η χαρά μας που υπήρξαμε το κίνητρο ώστε να φέρουμε 85 παιδιά ελληνικής καταγωγής πίσω στη χώρα των γονιών και παππούδων τους για 10 ημέρες είναι απερίγραπτη. Η σύνδεσή τους με τους διαδικτυακούς δασκάλους τους που είδαν τώρα από κοντά είναι το λιγότερο συγκινητική. Ενώ οι δεσμοί που ανέπτυξαν μεταξύ τους είναι κάτι που δεν αποδίδεται εύκολα με λόγια.

Η καλοκαιρινή κατασκήνωση ελληνικών είναι ένα από τα προγράμματά μας που έχουν ως στόχο την εκμάθηση «Ελληνικών στην Ελλάδα». Το άλλο μας πρόγραμμα είναι το Immersion Course ενηλίκων στην Αναργύρειο Σχολή Σπετσών που όπως και το Summer Camp στο Σοφικό Κορινθίας, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Το πρόγραμμα Ελληνικών για ενήλικες έλαβε χώρα με τεράστια επιτυχία για πρώτη φορά το 2022 στη Σχολή Σπετσών, όπου υποδεχτήκαμε περίπου 35 ενήλικες μαθητές. Το πρόγραμμα συνδυάζει την εντατική εκμάθηση Ελληνικών με πολιτιστικές επισκέψεις αλλά και βραδιές ψυχαγωγίας σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά στη χώρα και φιλοξενείται σε ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Οι μαθητές μας πέρασαν 9 ημέρες στις Σπέτσες κολυμπώντας στα νερά της, πηγαίνοντας στην τάξη τους κάθε πρωί για μάθημα, μαγειρεύοντας ελληνικές συνταγές και χορεύοντας ελληνικούς χορούς. Εκαναν φίλους, μοιράστηκαν στιγμές, δάκρυσαν, αγκαλιάστηκαν και υποσχέθηκαν να είναι πίσω του χρόνου για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και πιο δυνατά γέλια. Εμείς άλλωστε τους το υποσχεθήκαμε πως θα επανέλθουμε ακόμα καλύτεροι γι’ αυτούς και για την εκπαίδευση της ελληνικής ομογένειας όλου του Πλανήτη.

Αυτή είναι λοιπόν η σημασία της ελληνικής παιδείας για εμάς. Δεν έχει να κάνει τόσο με την εκμάθηση των πτώσεων ή των ρημάτων της γλώσσας μας τέλεια. Εχει να κάνει με την ευκαιρία και την πρόσβαση στο να έρθει όποιος θέλει κοντά στην ταυτότητά του, στις ρίζες του, στην κληρονομιά των ανθρώπων που υπήρξαν πριν από αυτόν. Στο Σχολείο μας μαθαίνουμε τους ανθρώπους να μιλάνε Ελληνικά, αλλά και τους θυμίζουμε κάτι που βαθιά μέσα τους ήδη γνωρίζουν: Πώς να είναι Ελληνες».

Πληροφορίες: greek-lol.com/ Τηλ: 0030 211 333 5347

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερα για να ικανοποιήσουν την απαίτηση της Αγκυρας να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας