x

Πολιτισμός

Η έκθεση του Νίκου Φλώρου που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο Σίδνεϊ

16 Απριλίου 2022

ΣΙΔΝΕΪ. Εγκαινιάστηκε με την δέουσα επισημότητα η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» δια χειρός Νίκου Φλώρου, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Τα εγκαίνια έγιναν στον ιστορικό χώρο του Δημαρχείου του Σίδνεϊ, όπου παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά που η ελληνική ορθόδοξη επισκοπή της Αυστραλίας και ο ναός του Μεγάλου Βασιλείου στη Νότια Ουαλία σε συνεργασία με τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο  παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ευλογημένο μας έθνος την Έκθεση «Αφιέρωμα στο 1821» πλαισιωμένη από τη συλλογή  αυθεντικών κειμήλιων της Ελληνικής Επανάστασης από το Πολεμικό Μουσείο της Ελλάδας. Γιορτάζουμε έτσι την μνήμη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η ελληνική μας κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι πραγματικά μοναδική και έχει προσφέρει ένα ακτινοβόλο φως σοφίας και γνώσης, καλλιτεχνικής διάνοιας και αρχιτεκτονικής ευφυΐας που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο».

Την έκθεση καλωσόρισε και η δήμαρχος Σίδνεϊ, κυρία Clover Moore, με μήνυμά της. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η επίσημη επίσκεψη της κυβερνήτου της Αυστραλίας Margaret Joan Beazley, AC, QC, η οποία ενθουσιάστηκε με τα εκθέματα και την εντυπωσίασε η ιδιαίτερη τεχνική του διεθνή καλλιτέχνη Νίκου Φλωρου, έργα του οποίου αντίκρισε πρώτη φορά από κοντά. Μήνυμα για την έκθεση απέστειλε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αλλά και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. George Papakostas (Γιώργος Παπακώστας).

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος

Ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος, απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω ζωντανής σύνδεσης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα επέλεξε την Αρκαδία και την Τρίπολη θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά που αποτέλεσε και τον πυρήνα της Ελληνικής Επανάστασης. Η σύνδεση έγινε από το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, το οποίο και συνέδραμε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό της έκθεσης, καθώς ο διευθυντής του κύριος Δημήτρης Φωτόπουλος ήταν εκείνος που φρόντισε μαζί με τη συλλογή του Νίκου Φλώρου, να ταξιδέψει στην Αυστραλία και το εκμαγείο του μεγάλου οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Την έκθεση συμπληρώνουν σπάνια εκθέματα – έγγραφα από την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.

Τα εγκαίνια διεξήχθησαν με τεράστια επιτυχία και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης αλλά και των επιχειρήσεων έσπευσαν να παραστούν, να περιηγηθούν στο χώρο, να θαυμάσουν όλα τα εκθέματα και να εκφράσουν το θαυμασμό τους για τον δημιουργό. Οι Ήρωες από Μέταλλο, έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του αυστραλιανού κοινού. Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη και οι εντυπώσεις άριστες, γεγονός που οφείλεται και στην άρτια διοργάνωση εκ μέρους της St.Basil’s NSW ACT και του κυρίου Γεώργιου Κορομβόκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά γλυπτών αναπαραστάσεων και πορτραίτων, σπουδαίων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης που διεκδίκησαν την ελευθερία τους. Αυτή την έννοια της ελευθερίας, μια έννοια οικουμενική, έρχεται να δοξάσει ο διάσημος γλύπτης με την εν λόγω συλλογή του. Την έκθεση συντελούν, η γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα έργο με ύψος κάτι παραπάνω από δυόμιση μέτρα, το ανάγλυφο πορτραίτο της Δέσπως Τζαβέλα, η εντυπωσιακή λόγω των φαντασμαγορικών χρωμάτων αλλά και του μεγέθους της (1,90 εκ. ύψος), γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψωροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί.

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος

Από τη συλλογή δεν λείπει η ελληνική σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, ένα χρώμα που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της, όπου κάθε ξέφτι συμβολίζει και ένα πλήγμα στη γαλανόλευκη θωριά της.

Τέλος, τρία ακόμη έργα που προκαλούν δέος: το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, έρχονται να σε διαπεράσουν «κοιτάζοντάς σε». Και το αποκορύφωμα: Η Ελευθερία. Η γλυπτή αναπαράσταση αυτής της έννοιας, την οποία διεκδίκησαν αδιαπραγμάτευτα οι πρόγονοί μας. Την ελευθερία που ο καλλιτέχνης, μάς προτρέπει να διεκδικήσουμε κι εμείς.., με κάθε τρόπο! Επιπλέον, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό ως μέρος της έκθεσης, το πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισάβετ II, ένα έργο που ξεχωρίζει με την τεχνοτροπία και το θέμα του.

Η έκθεση «Ηρωες από Μέταλλο», θα παραμείνει στο Σίδνεϊ και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και τον Απρίλιο. Το ταξίδι της συλλογής αναμένεται να συνεχιστεί εκτός ελληνικών συνόρων σε πολλά ακόμη σημαντικά μέρη ανά τον κόσμο ώστε να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα της ειρήνης και της ελευθερίας στα πέρατα της γης.

Όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος κλείνοντας το λόγο του: «The artists are here to build the peace!- Οι καλλιτέχνες είναι εδώ για να χτίσουν την ειρήνη!»

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος έχει χαρακτηριστεί ως πρεσβευτής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων για την προσφορά του στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του έχουν φιλοξενηθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων.

Εχει τιμηθεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Λισσαβώνας, από τη Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών, το Ιδρυμα Αλμπερτ Σβάιτσερ της Bιέννης, ενώ έχει λάβει και το «Αριστείο Global Thinkers Forum 2013». Επιπλέον, βραβεύτηκε από τον διευθυντή Harold Koda του Μητροπολιτικού Μουσείου Κοστουμιών στη Νέα Υόρκη για το κοστούμι «Red Queen Elizabeth», όπως και από τη Γαλλική Εταιρεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το κοστούμι «Silver Elizabeth 1».

Το έργο του έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση και έχει καλυφθεί από σημαντικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως τα: «Reuters», «Associated Press», «BBC», «New York Times», «Vogue», «Sky News», «ABC News», «Fashion TV», «La Repubblica», «International Wall Street Journal», «Getty Images», «Itar Tass», «International Art Forum» και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος
Ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γεννήθηκε στο Κομπουλέτι της σημερινής Γεωργίας και μεγάλωσε στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, «όταν όλα ήταν Σοβιετική Ενωση», με την πρώτη γλώσσα της, όπως λέει, να είναι τα ποντιακά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας