x

Υγεία

Η Pfizer θα επιτρέψει γενόσημες εκδοχές του χαπιού της κατά της Covid-19 σε 95 χώρες

16 Νοεμβρίου 2021

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer υπέγραψε μια συμφωνία εθελοντικής άδειας που αναμένεται να επιτρέψει τη διανομή του χαπιού της εταιρίας κατά της Covid-19 –εφόσον εγκριθεί– και εκτός των πλούσιων χωρών, καθώς και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ανακοίνωση έκαναν από κοινού η Pfizer και η Κοινότητα για τις πατέντες των φαρμάκων (MPP), που έχει δημιουργηθεί από τη Unitaid, και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει ένα ακόμα μέσο στη μάχη κατά της Covid -19 σε μια φαρέτρα που είναι ακόμη περιορισμένη.

Οι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων “που θα λάβουν υποάδειες θα μπορούν να χορηγούν το νέο φάρμακο σε συνδυασμό με το ritonavir (σ.σ. ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά του AIDS) σε 95 χώρες, καλύπτοντας έως περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού”, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Unitaid, ο Ερβέ Βερχούσελ, στη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Pfizer, που εμπορεύεται ήδη μαζί με τη γερμανική BioNTech ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid, αποκάλυψε πως για τους ενήλικες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου, το αντιιικό φάρμακό της που λαμβάνεται από το στόμα PF-07321332 ήταν αποτελεσματικό 89% για την πρόληψη του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.

Με τη συμφωνία αυτή, η Pfizer βαδίζει στα βήματα της ανταγωνίστριάς της, της Merck, η οποία κατέληξε σε μια παρόμοια συμφωνία με την MPP για το δικό της αντιιικό κατά της Covid που λαμβάνεται επίσης από το στόμα, το molnupiravir. Το τελευταίο δείχνει επίσης ισχυρό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν, δήλωσε ο Εστεμπάν Μπουρόν, υπεύθυνος επεξεργασίας πολιτικών της MPP, σε συνέντευξη στο AFP. Όμως εφόσον αυτό επιτευχθεί, η διαθεσιμότητα “θα είναι ένα θέμα μηνών, όχι ετών αλλά ούτε και εβδομάδων”, υπογράμμισε.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα περιλαμβάνει όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλού μέσου εισοδήματος και τις χώρες μέσου ανώτερου εισοδήματος της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και τις χώρες ανώτερου μέσου εισοδήματος που έφθασαν στο σημείο αυτό στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, διευκρίνισε ο Ερβέ Βερχούσελ.

Η Pfizer δεν θα λάβει τέλη άδειας για τις πωλήσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα αποποιηθεί τα τέλη για τις πωλήσεις σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία όσο η Covid-19 εξακολουθεί να θεωρείται ως μια επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Πιστεύουμε πως τα αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται από στόμα μπορούν να παίξουν έναν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των μολύνσεων από Covid-19, κάτι που μειώνει το βάρος στα συστήματά μας παροχής φροντίδας και μπορεί να σώσει ζωές”, ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Η Pfizer και άλλοι φαρμακευτικοί όμιλοι που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19 κατηγορούνται ότι αποκόμισαν κέρδη, πουλώντας στις χώρες που είχαν τα μέσα και συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ανισότητα των εμβολίων ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Προς το παρόν η τιμή του σκευάσματος δεν είναι γνωστή, δήλωσε ο Μπουρόν, αλλά σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), θα είναι γύρω στα 700 δολάρια για τις πλούσιες χώρες, όπως και για το molnupiravir, και η τιμή του θα προσαρμοστεί για τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τον Μπουρόν, “σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον (…) οι τιμές έχουν την τάση να μειώνονται σε ένα ανεκτό επίπεδο”.

Οι MSF δήλωσαν “ενθαρρυμένοι” από αυτή τη μερική συμφωνία, που αποκλείει την Αργεντινή, τη Βραζιλία ή ακόμη την Κίνα, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, που διαθέτουν σημαντικές ικανότητες παραγωγής γενόσημων.

Η Βρετανία έγινε στις 4 Νοεμβρίου η πρώτη χώρα που έδωσε άδεια στο molnupiravir.

Αυτά τα δύο αντιιικά δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, αναχαιτίζοντας έτσι τη νόσο. Καθώς η χορήγησή τους είναι εύκολη και ο ασθενής μπορεί να τα λάβει στο σπίτι του, τα φάρμακα αυτά είναι συμπληρωματικά των εμβολίων.

Όπως και το molnupiravir, το σκεύασμα της Pfizer, που θα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Paxlovid, θα πρέπει να λαμβάνεται τρεις με πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα αυτά είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν σε σχέση με τα εμβόλια. Δεν απαιτούν ψυχρή αλυσίδα και ο ασθενής μπορεί να τα λάβει στο σπίτι του εφόσον διαγνωστικά τεστ είναι διαθέσιμα και η διάγνωση επιβεβαιωθεί από γιατρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μάσκες και το υγειονομικό πάσο δεν είναι πλέον απαραίτητα στην Αγγλία, η οποία εγκατέλειψε σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που είχαν υιοθετηθεί μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Ομικρον του κορωνοϊού, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι πλέον οι πολίτες θα ζουν με την Covid-19 όπως με τη γρίπη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.