x
 

Οικονομία

Η συμφωνία με Αίγυπτο – Ισραήλ μπορεί να περιλάβει κι άλλους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η τριμερής συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ισραήλ – Αιγύπτου σχετικά με μεταφορά Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και υγροποίησή του για μεταφορά στην ΕΕ μπορεί να συμπεριλάβει και φυσικό αέριο από κράτη μέλη, διευκρίνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακφί.

Κληθείς να περιγράψει τον πιθανό ρόλο της Κύπρου στους σχεδιασμούς της Κομισιόν για την προμήθεια ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μακφί σημείωσε πως το μνημόνιο συναντίληψης «καλύπτει φυσικό αέριο από κάθε πηγή στην περιοχή, και μπορεί δυνητικά να συμπεριλάβει και φυσικό αέριο από κράτη μέλη της ΕΕ».

Όπως τόνισε, η αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση» των πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η τριμερής συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου – Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φυσικού αερίου που λαμβάνει η ΕΕ από την Αίγυπτο από τα 5 στα 7 bcm φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χρόνου και διπλασιασμό του όγκου τα επόμενα χρόνια.

Οσον αφορά τις δυνατότητες εισαγωγής της Κύπρου, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως το πλωτό τερματικό φύλαξης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό αναμένεται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, με δυνητική χωρητικότητα τα 2 bcm φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά του εκπροσώπου αφορά στον τερματικό σταθμό που κατασκευάζεται στον Βασιλικό, και όχι την υπό εξέταση πρόταση για κατασκευή ξεχωριστού πλωτού τερματικού για υγροποίηση ισραηλινού φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαδικασιών για τον αγωγό EastMed, ο κ. Μακφί υπενθύμισε πως η Κομισιόν χρηματοδοτεί μελέτη βιωσιμότητας ως ένα από τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) μέσω της διευκόλυνσης Connecting Europe.

«Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη από τους διαχειριστές του έργου, και σε αυτούς εναπόκειται να συνεχίσουν την εργασία και να αποφασίσουν κατά πόσο να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού, ανάλογα με την εμπορική του βιωσιμότητα και την ζήτηση στην περιοχή, και επίσης κοιτάζοντας τη συνεισφορά του στην Πράσινη Συμφωνία και τις ευρύτερες στρατηγικές μας» πρόσθεσε.

Δήλωση Μαυρογιάννη προκαλεί αντιδράσεις

Η πρόταση του υποψήφιου για την προεδρία, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού, άναψε τις δημόσιες συζητήσεις. Η αναφορά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, με τον υποψήφιο να δηλώνει ότι προκρίνει τη διοχέτευση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του Κυπριακού, για τις εσωτερικές της ανάγκες. Μία δήλωση η οποία ουσιαστικά πρώτη φορά τίθεται ως ιδέα προς συζήτηση και δεν αφορά φυσικά την μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού για διοχέτευση του από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά αφορά την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτείνει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με τρόπο που να γίνει καταλύτης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στρέφοντας ουσιαστικά και τη συζήτηση μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Πυρά από ΔΗΚΟ

Η πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΚΟ, το οποίο κάλεσε το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί κατά πόσο συμφωνεί με τον υποψήφιό του για διοχέτευση φυσικού αερίου πριν από τη λύση. «Αντίθετα, οι θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστολή ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2020 του τότε γγ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού, και με την οποία κοινοποιούσε στο ΔΗΚΟ την πρόταση του ΑΚΕΛ, μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία», αναφέρει το ΔΗΚΟ. Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και από τον υποψήφιο για την Προεδρία, Γιώργο Κολοκασίδη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους €369 εκατ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ