x
 

Οικονομία

Η «United Airlines» επενδύει στα ιπτάμενα ταξί

11 Αυγούστου 2022

ΣΙΚΑΓΟ. («WSJ»). Η «United Airlines» κατέβαλε προκαταβολή ύψους 10 εκατ. δολαρίων για 100 ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, σε μία ένδειξη ότι η αεροπορική εταιρεία αυξάνει την εμπιστοσύνη της στην εκκολαπτόμενη τεχνολογία των αερομεταφορών.

Η «United» και μια περιφερειακή αεροπορική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται, επένδυσαν πέρυσι στην «Archer Aviation Inc» και σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά έως και 200 ιπτάμενων ταξί που κατασκευάζει η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Αλλες αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (εταιρείες leasing) έχουν ανακοινώσει τις δικές τους επενδύσεις σε νεοσύστατες εταιρείες ιπτάμενων ταξί και έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές παραγγελίες. Ωστόσο, τα αεροσκάφη δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για να μεταφέρουν επιβάτες και έτσι οι εταιρείες γενικά δεν χρειάστηκε να πληρώσουν κάποιο ποσό.

Τα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την «Archer» και άλλες εταιρείες απογειώνονται και προσγειώνονται ακριβώς όπως τα ελικόπτερα. Οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις πόλεις, να τους οδηγήσουν από και προς τα κεντρικά αεροδρόμια πάνω από τις πολυσύχναστες λεωφόρους, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις συγκεκριμένες μεταφορές.

Η «United» και η «Archer» δήλωσαν ότι η πρώτη θα είναι ο πρώτος πελάτης που θα χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος τεσσάρων επιβατών, πάνω στο οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή η «Archer» – μία ακόμη ένδειξη ότι οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία στις νέες τεχνολογίες, καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις για να βρουν τρόπους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Ιπτάμενο ταξί της εταιρείας Archer Aviation. Πηγή: Archer Aviation

Οι εταιρείες ηλεκτρικών ταξί αναπτύσσουν και δοκιμάζουν οχήματα, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών προτού οι ίδιες ή οι πελάτες που αγοράζουν τα αεροσκάφη ξεκινήσουν εμπορικές συναλλαγές. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA)εξετάζει τα αεροσκάφη, εργάζεται πάνω στις απαιτήσεις των πιλότων και μελετά το πώς θα ενσωματωθούν τα υπό κατασκευή οχήματα στον εναέριο χώρο.

Αξιωματούχοι της FAA δήλωσαν ότι η υπηρεσία έχει δεσμευτεί να τηρήσει χρονοδιαγράμματα που θα επιτρέψουν σε ορισμένες τουλάχιστον εταιρείες να αποκτήσουν πιστοποίηση για τα οχήματά τους ήδη από το 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ανταμ Γκόλντσταϊν ,δήλωσε ότι η «Archer» αναμένει να λάβει πιστοποίηση μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

Η τεχνολογία της εταιρείας, η χρηματοδότηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο έχουν ωριμάσει σε σημείο που πελάτες όπως η «United» είναι έτοιμοι να κλείσουν παραγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Γκόλντσταϊν.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για παραγγελίες, πολλές συζητήσεις που γίνονται στα χαρτιά, αλλά αυτή είναι η πρώτη πραγματική παραγγελία που γίνεται με καταβολή μετρητών», δήλωσε.

Η «American Airlines Group Inc.», η οποία πέρυσι επένδυσε 25 εκατ. δολάρια στην «Vertical Aerospace Ltd.», μια άλλη νεοσύστατη επιχείρηση ηλεκτρικών αεροσκαφών, δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να προβεί σε πληρωμές πριν από την παράδοση των 50 ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και επιβεβαίωσε τις κρατήσεις για χρονοθυρίδες παράδοσης, αν και τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη αλλάξει χέρια.

Η «Archer», η «Vertical» και πολλές άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις επεδίωξαν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές έριξαν δισεκατομμύρια δολάρια στο συγκεκριμένο τομέα. Πολλές εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο μέσω εταιρειών με λευκή επιταγή, γνωστών ως «SPACs», αλλά οι περισσότερες διαπραγματεύονται πολύ κάτω από την τιμή προσφοράς τους. Οι μετοχές της «Archer» έχουν υποχωρήσει κάτω από 50% από την εισαγωγή τους τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τραγωδία στην άσφαλτο στην κομητεία του Όραντζ, όπου ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μια μαθητική χορωδία από Λύκειο στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει την ζωή του και 46 να τραυματιστούν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ