x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κοινωνία

Ιδομενέας Ν. Γκίκας: Δικηγόρος εξειδικευμένος στις εργασιακές σχέσεις

Ο Ιδομενέας Γκίκας ασκεί μάχιμη δικηγορία με αντικείμενο κυρίως το Εργατικό Δίκαιο αλλά και την οικονομική εγκληματικότητα, ενώ παράλληλα είναι νομικός σύμβουλος τόσο σε εργατικά σωματεία όσο και σε εργοδοτικές επιχειρήσεις.

«Εθνικός Κήρυκας»: Μιλήστε μας για σας.

Ιδομενέας Γκίκας: Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Γλυφάδα τη δεκαετία του ΄80, σε μια πόλη με έντονη τότε αμερικανική επιρροή λόγω της αμερικανικής αεροπορικής βάσης που λειτουργούσε στη γειτονική περιοχή του Ελληνικού.

Αποφοίτησα μετ’ επαίνου από το 1ο Λύκειο Γλυφάδας και μετά από επιτυχείς εξετάσεις εισήλθα στη Νομική Σχολή Αθηνών, ασκώντας, μετά το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών και την εν συνεχεία εγγραφή μου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το επάγγελμα του δικηγόρου με λειτουργία δικηγορικού γραφείου στο κέντρο των Αθηνών από το έτος 1995 και μέχρι σήμερα και με εξειδίκευση στις εργασιακές σχέσεις.

Με την σύζυγο του Χριστίνα Χατζηϊωάννου κατά την τελετή αποφοίτησης (Commencement) της κόρης τους από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών τον Ιούλιο του 2021.

Είμαι παντρεμένος με τη Χριστίνα Χατζηϊωάννου – Γκίκα, απόφοιτο Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στη γαλλική Τράπεζα Société Générale, και πατέρας της Αικατερίνης Γκίκα, απόφοιτης του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και φοιτήτριας.

«Ε.Κ.»: Τι σας ώθησε στο επάγγελμά σας;

Ιδ. Γκίκας: Στο επάγγελμά μου ωθήθηκα αφενός μεν από την οικογενειακή παράδοση, λόγω της ιδιότητας του πατέρα μου ως Δικαστικού, αφετέρου δε από την αγάπη μου προς τη νομική επιστήμη, η οποία ανέκαθεν με γοήτευε λόγω της σπουδαιότητας και της τεράστιας σημασίας που έχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Θεωρώ κορυφαία τη δυνατότητα που προσφέρει να συγκρούεται με κάθε μορφής αυθαιρεσία και αδικία στοχεύοντας στην εξασφάλιση της έννομης τάξης και την επικράτηση της δικαιοσύνης.

«Ε.Κ.»: Τι συμβαίνει όταν σας αμφισβητούν οι πελάτες σας;

Ιδ. Γκίκας: Θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη αρχή του δικηγορικού λειτουργήματος είναι η άσκησή του με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του εντολέα με βάση την υπερασπιστική γραμμή που αποκλειστικά χαράσσει ο Δικηγόρος ανάλογα με τα δεδομένα της υπόθεσης που του ανατίθεται.

Για το λόγο δε αυτό, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμιξης και επέμβασης του εντολέα στο έργο του δικηγόρου, πέραν της παροχής αποδεικτικών στοιχείων χρήσιμων για την υπεράσπιση της υπόθεσης του, δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αποκρούεται άμεσα από τον Δικηγόρο. Με βάση την προαναφερόμενη αρχή, την οποία και απαρέγκλιτα τηρώ, οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης εκ μέρους πελάτη του επιστημονικού μου έργου ως Δικηγόρου, στα πλαίσια υπεράσπισης της υπόθεσής του, έχει ως αυτόματη συνέπεια την, με δική μου πρωτοβουλία, άμεση διακοπή της συνεργασίας μου με αυτόν, ενόψει καταλύσεως της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις.

«Ε.Κ.»: Η γνώση είναι σημαντική και πόσο;

Ο Ιδομενέας Γκίκας μπροστά στο Πανεπιστήμιο BROWN το καλοκαίρι του 2019 όπου φοίτησε η κόρη του Κατερίνα Γκίκα.

Ιδ. Γκίκας: Η γνώση και η συνεχής επιμόρφωση του δικηγόρου στη νομική επιστήμη είναι θεμελιώδεις και απόλυτα αναγκαίες αρχές για την επιτυχημένη άσκηση του επαγγέλματός του και την ικανότητά του να υπερασπίζεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα του πελάτη του. Χωρίς τη γνώση και τη συνεχή επιμόρφωση στα δεδομένα της νομικής επιστήμης, που με την πάροδο του χρόνου και των συνθηκών ολοένα και εξελίσσονται και γίνονται πιο εξειδικευμένα – πιο σύνθετα, ο δικηγόρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην αντιμετώπιση των εξιδιασμένων ζητημάτων που καλείται συχνά να αντιμετωπίσει στα πλαίσια της καθημερινής άσκησης του επαγγέλματός του.

«Ε.Κ.»: Τι βρίσκετε κουραστικό στο επάγγελμά σας;

Ιδ. Γκίκας: Στο συναρπαστικό επάγγελμα του δικηγόρου με κουράζουν, κατά πρώτον, οι χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που συναντώ συχνά κατά την ενάσκηση του επαγγέλματός μου, οι οποίες σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, την έλλειψη κατάρτισης, κατανόησης και ευελιξίας, καθώς επίσης και την μη επίδειξη της απαιτούμενης ευαισθησίας και ταχύτητας στον τρόπο χειρισμού – διεκπεραίωσης των αντιμετωπιζομένων ζητημάτων.

Κατά δεύτερον, η απροθυμία και αμέλεια των πελατών να ενεργούν προληπτικά, πριν την κορύφωση και επιδείνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, μη συμβουλευόμενοι έγκαιρα – εκ των προτέρων Δικηγόρο για τον ορθό και κατάλληλο τρόπο χειρισμού του ζητήματός τους.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη δικαίωση που έχετε λάβει ως τώρα σαν δικηγόρος;

Ιδ. Γκίκας: Μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που έλαβα κατά την ενάσκηση του επαγγέλματός μου, ήταν όταν κατάφερα να κριθεί δικαστικά ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου νόμος που απαγόρευε την αναγκαστική εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε βάρος προβληματικής δημόσιας επιχείρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί δυνατόν να ικανοποιηθούν εργαζόμενοι πελάτες μου, στους οποίους είχε επιδικαστεί σημαντικού ύψους χρηματική απαίτηση με δικαστική απόφαση.

«Ε.Κ.»: Εχετε μετανιώσει για δίκη που αναλάβατε;

Ιδ. Γκίκας: Κατά κανόνα, πριν αναλάβω την όποια υπόθεση μού ανατίθεται, εξετάζω προσεκτικά όλες τις πτυχές και παραμέτρους της, προκειμένου να αποδεχθώ ή μη τον χειρισμό της. Συνεπώς, γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχω να αντιμετωπίσω στην κάθε υπόθεση και ως εκ τούτου με δική μου επιλογή την αναλαμβάνω, με αποτέλεσμα συνήθως να μη μετανιώνω για την όποια εξέλιξή της.

Είναι λίγες οι φορές που, εκ των υστέρων, έχω αλλάξει γνώμη για δίκη που έχω αναλάβει, και τούτο έχει συμβεί όταν μου έχουν αποκρυφτεί από πελάτη τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσής του, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται αυτά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οπότε και καθίσταται υπέρμετρα δυσχερής η αντιμετώπισή τους.

«Ε.Κ.»: Υπάρχει αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας (και σε ποιους κυρίως τομείς);

Με την κόρη του Κατερίνα μπροστά στο ROCKEFELLER CENTER στη Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα του 2015.

Ιδ. Γκίκας: Από τον Ιούλιο του έτους 2019 και μετέπειτα υπάρχει σαφές και ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανικής παραγωγής, και τούτο λόγω της διαμόρφωσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ενός φιλικού και σταθερού περιβάλλοντος, σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, για την ανάπτυξη και ευόδωση τέτοιου είδους επενδυτικών κινήσεων. Η συνεχής ενθάρρυνση προσέλκυσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό μάλιστα και με τα σαφή πλεονεκτήματα που παρέχει η συμμετοχή της χώρας μας στην οικονομικά ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ε.Κ.»: Τι είναι αυτό για το οποίο δεν ενδιαφέρεται η εποχή μας;

Ιδ. Γκίκας: Δυστυχώς η εποχή μας δεν ενδιαφέρεται για αξίες και ιδανικά, που κάποτε αποτελούσαν προτεραιότητα για την κοινωνία και σήμερα φαντάζουν παλαιομοδίτικα, και τούτο λόγω της επικράτησης του υλιστικού μοντέλου στον τρόπο ζωής μας, που προβάλλει ως πρότυπο επιτυχίας του σύγχρονου ανθρώπου αποκλειστικά και μόνο την με κάθε τρόπο, θεμιτό ή μη, οικονομική ισχύ του.

«Ε.Κ.»: Ο άνθρωπος, αφού ξέρει το δρόμο για την ευτυχία, γιατί δίνει προτεραιότητα στα υλιστικά όνειρα;

Ιδ. Γκίκας: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, ο σύγχρονος άνθρωπος, στερούμενος ως επί το πλείστον της αναγκαίας παιδείας, υποδομής και καλλιέργειας, δίνει προτεραιότητα στα υλιστικά όνειρα γιατί έχει την ψευδαίσθηση και την πεπλανημένη εντύπωση ότι αυτά και μόνο είναι ικανά να προσδώσουν ευτυχία και νόημα στη ζωή του. Δυστυχώς εκλαμβάνει ως πρότυπα επιτυχίας περιπτώσεις που φαντάζουν «λαμπερές» λόγω ακριβώς και μόνο της οικονομικής ισχύος τους, ενώ αντίθετα ο πραγματικός δρόμος για την αληθινή ευτυχία διέρχεται μόνο μέσα από αξίες και ιδανικά, που όντως «γεμίζουν» και ολοκληρώνουν τον άνθρωπο δίνοντας ουσιαστικό νόημα στη ζωή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση προσωπικοτήτων της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής έγιναν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Θάλασσα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ