x
 

Πολιτική

Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο για την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη

17 Μαΐου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά για το κλίμα και τα δυνάμει αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως υποστήριξαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης και της δεξίωσης.

Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, η συνάντηση “διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα”, ενώ επισημάνθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που “γνωρίζει τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου”.  Επιπλέον, έγινε λόγος και για τα ξεκάθαρα αισθήματα φιλίας ως προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα, για την οποία έκανε συνεχείς αναφορές.

“Ήταν θετικό για την χώρα ότι αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτήν την επίσκεψη.  Γενικά αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο”, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα το F-35, για τα οποία ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την αγορά τους.  Η κυβερνητική πηγή τονίζει πως οι στόχοι της Κυβέρνησης δεν αφορούν μια άμεση αγορά, αλλά έναν στόχο με ορίζοντα υλοποίησης αρκετά αργότερα και, συγκεκριμένα, μέχρι το 2028, όταν και υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.   Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως στον σχεδιασμό της Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρύς χρονικός ορίζοντας και ήδη έχουν τεθεί στόχοι με χρονοδιάγραμμα έως το 2030. Πάντως, επίσημο αίτημα για την αγορά το F-35 αναμένεται να κατατεθεί εντός του φετινού καλοκαιριού.

Βάσει της ίδιας πηγής, εκτός από την πρόθεση της Ελλάδας να επενδύσει σε εξοπλισμό, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ενδιαφέρον για επένδυση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία από έναν αμερικανικό κολοσσό.  Ο λόγος για την Lockheed Martin, η οποία έχει εκφράζει ενδιαφέρον για να εισέλθει ως επενδυτής στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στην οποία έχει γίνει προσπάθεια εκσυγχρονισμού.  Παρότι ξεκαθαρίζεται πως ούτε δεδομένη συμφωνία υπάρχει, αλλά ούτε πρόκειται, σε περίπτωση ευόδωσης, να παραδοθεί ο πλειοψηφικός έλεγχος, εντούτοις μια ανάλογη επένδυση θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, καθώς για πρώτη φορά εκφράζεται τέτοιο ενδιαφέρον για την ΕΑΒ.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στο θέμα που έχει τεθεί με την επικείμενη αγορά 40 νέων αεροπλάνων F-16 από την πλευρά της Τουρκίας, υπάρχουν σενάρια ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προσπαθήσει να κάμψει τις αναστολές στην αμερικανική πλευρά “παζαρεύοντας” τις ενστάσεις που εκφράζει για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.  Αναφορικά με το θέμα αυτό, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι “οι ΗΠΑ δεν θα έμπαιναν σε τέτοιο παζάρι”.

“Θα είναι λάθος της Τουρκίας να προσπαθήσει να εξαγοράσει την στήριξή της στην Φινλανδία και την Σουηδία μέσω ανταλλαγμάτων.  Κανένας, ούτε και οι ΗΠΑ, θα είναι σε διάθεση να μπουν σε τέτοιο παζάρι.  Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να απομονώσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία”, είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός ζήτησε και κατ’ ιδίαν την ανάμειξη του κ. Μπάιντεν προκειμένου να ξαναμπει στις ράγες η διαδικασία επίλυσης, μια θέση που ο Αμερικανός πρόεδρος “φαίνεται να την αντιλαμβάνεται πλήρως”.

Για τα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα, η κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως “πρόθεση του Πρωθυπουργού δεν ήταν να θέσει τα ελληνοτουρκικά με την μορφή της αντιπαράθεσης, αλλά με την περιφερειακή του διάσταση και στο πλαίσιο των εξελίξεων.  Σε κάθε περίπτωση, στηλιτεύτηκε η τουρκική προκλητικότητα ενώ επαναλαμβάνεται πως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι “Ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα τοπίο που έχει γίνει πιο σύνθετο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας, τόσο στρατηγικά όσο και στο ενεργειακό κομμάτι, ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, με επίκεντρο και την προοπτική της Ελλάδας να εξελιχθεί σε μια πύλη εισόδου του φυσικού αερίου για την Ανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την στήριξή του στην πρόσφατη θέση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ κοινός προβληματισμός Μπάιντεν και Μητσοτάκη φαίνεται πως παραμένει η ανάγκη να μπει “φρένο” στις ξέφρενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, με παράλληλη προστασία των πολιτών της κάθε χώρας.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, ήλθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ