x

Κοινωνία

Κατερίνα Μητσοτάκη της Barnes Greece: Ακούμε τις ανάγκες των πελατών μας

Για τη σταθερά ανοδική πορεία της κτηματαγοράς στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα που δημιουργεί συνεχώς νέες επενδυτικές ευκαιρίες μίλησε στο «Περιοδικό» η κ. Κατερίνα Μητσοτάκη της Barnes Greece.

Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε; Για ποιο λόγο θα μπορούσε κανείς να σας επιλέξει;

Αντιπροσωπεύουμε μεγάλο οίκο του εξωτερικού και δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική και τις τουριστικές παραθεριστικές περιοχές. Ξεχωρίζουμε για το μοναδικό μας customer service. Φροντίζουμε να δίνουμε έμφαση στο να ακούμε τις ανάγκες των πελατών μας, να τους αφιερώνουμε χρόνο και είμαστε πάντα διαθέσιμοι να τους εξυπηρετήσουμε σε ό,τι χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα και τι εκτιμήσεις μπορείτε να κάνετε για το προσεχές μέλλον;

Παρ’ όλο που οι παγκόσμιες προκλήσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος) είναι μεγάλες, η έως τώρα τάση στην αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα δείχνει να έχει σταθερά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα η Barnes Greece τα τελευταία 3-4 χρόνια σημείωσε θεαματική άνοδο στη ζήτηση ακινήτων τόσο στην Αθήνα (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) όσο και στα νησιά. Θεωρούμε ότι αυτή η άνοδος αυτή αντικατοπτρίζει πλήρως και τη γενικότερη εικόνα του real estate στην Ελλάδα.

Υδρα

Παρατηρείται μια ανάπτυξη της αγοράς και μια αντίστοιχη αύξηση στην τιμή των ακινήτων. Πού οφείλεται αυτό;

Η 10ετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στις αγοραπωλησίες. Οταν το οικονομικό κλίμα σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται, οι Ελληνες αγοραστές επανήλθαν και πλέον αγοράζουν λόγω συσσωρευμένων αναγκών. Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση του φαινομένου των digital nomads, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς. Η Ελλάδα και κυρίως η πρωτεύουσα έχει επωφεληθεί από αυτό το φαινόμενο, καθώς προσφέρει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, άμεση πρόσβαση σε βουνό και θάλασσα, εξαιρετικό κλίμα και παραμένει μία από τις φτηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Τέλος, υποστηρικτικοί είναι επίσης και οι τρεις νόμοι που έχουν ενισχύσει την αύξηση της αγοραπωλησίας στην Ελλάδα:

1) Επαναδραστηριοποίηση της «golden visa», ενός προγράμματος το οποίο εφαρμόστηκε το 2013 για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και εξασφαλίζει άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα, δίνει ξεχωριστή ώθηση στο ελληνικό real estate – ίσως όχι την πιο σημαντική σήμερα, ωστόσο όχι αμελητέα, κυρίως στην κατηγορία των εξοχικών κατοικιών.

2) Το νέο φορολογικό καθεστώς ευνοεί επίσης τους ξένους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα εκτός από τον λαμπερό ήλιο, να έχουν έναν ακόμη λόγο να αγοράζουν ακίνητα και να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Μεσσηνία

3) Non-Dom: Προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι μεταφέροντας την κατοικία τους στην Ελλάδα και πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις επωφελούνται από εναλλακτική φορολόγηση.

Ποια η άποψή σας για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Πιστεύετε ότι είναι μόδα;

Στον τουριστικό τομέα η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι μόδα, ήρθε για να μείνει. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις 3 χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη άνοδο στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα ευνοείται άμεσα από την άνοδο αυτή, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές και ιδιώτες, τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού στρέφονται στην αγορά ακινήτων. Εχουμε ήδη projects που τρέχουν με εξασφαλισμένη απόδοση στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Στους ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα τι θα λέγατε;

Αθήνα

Η Ελλάδα πέρα από τις επενδύσεις των ξένων έχει ανάγκη και τις επενδύσεις των Ελλήνων ομογενών. Οι ομογενείς μας αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας και αγαπούν τον τόπο καταγωγής τους. Η μεγάλη αλλαγή που έχει επιτευχθεί στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στην απόκτηση Κτηματολογίου αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο για τους ομογενείς μας.

Επίσης, η αγορά είναι υγιής, διέπεται από όλο και αυστηρότερους κανόνες και κινείται σε λογικές τιμές. Ολα τα παραπάνω προσελκύουν τους ομογενείς επιχειρηματίες και τους ιδιώτες για να επενδύσουν σε μεγάλα ή μικρά ακίνητα.

www.barnes-greece.com

BARNES Greece

[email protected]

Αθήνα
Λακωνία

Φωτογράφιση κατοικίας για Airbnb

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ