x

ΕΛΛΑΔΑ

SNF Nostos Conference για την Υγεία (Ημέρα 1η)

ΑΘΗΝΑ. Σήμερα και αύριο, 23 & 24 Ιουνίου, διοργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το συνέδριο SNF Nostos Health, ένα σύμφωνα με τους διοργανωτές πολύ διαφορετικό SNF Nostos Conference κατά το οποίο θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τα σημαντικά ζητήματα γύρω από την υγεία.

Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου αναμένεται να γίνει σήμερα στις 9 το πρωί από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κ. Ανδρέα Δρακόπουλο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development) και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από διαφορετικές θέσεις, χώρες και οπτικές, οργανώθηκε ένα ανοιχτό, δημιουργικό, διαδραστικό και δυναμικό διήμερο για όλους. Στην προσπάθεια αυτή, δημιουργήθηκε μάλιστα το SNF Nostos Youth Advisory Committee – μια ομάδα νέων ανθρώπων με τους οποίους αναπτύσσεται ένας ανοιχτός διάλογος για να ακουστούν οι προβληματισμοί και οι θέσεις των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναμένεται να συζητηθούν η πρόοδος της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και οι βασικές αξίες που διέπουν όλα τα επιμέρους έργα της, όπως ενδεικτικά η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, η δύναμη της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και η εφαρμογή μιας ανοιχτής, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας κατά την ανάπτυξη των έργων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να παρουσιαστεί ένα εύρος θεμάτων – από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διεθνώς πρωτοπόρων δημόσιων νοσοκομείων, την ενδυνάμωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και τη σημασία της Ψυχικής Υγείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Υγείας. Παράλληλα, πρόκειται να παρουσιαστεί η έκθεση «A template for Future Hospitals» με τις αρχιτεκτονικές μακέτες των νοσοκομείων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία και σχεδιάζονται από τον Ρέντζο Πιάνο (Renzo Piano) και το Renzo Piano Building Workshop.

Θα θιχθούν, επίσης, σημαντικά θέματα όπως η βιοηθική, η παγκόσμια κοινωνική ανισότητα στην Υγεία, αλλά και ο ρόλος των ιατρών σε εμπόλεμες ζώνες, θέμα που αναδείχθηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια όμως και λιγότερα γνωστά, αλλά εξίσου σημαντικά θέματα, όπως η χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας, η ρομποτική, η επιστημονική δημοσιογραφία, καθώς και το μέλλον της Ιατρικής, μέσα από νέες τεχνολογίες.

Στόχος καθίσταται η Υγεία και τα μεμονωμένα, εκάστοτε θέματα που θα προσεγγιστούν, να μην αντιμετωπίζονται ως συζητήσεις που ανοίγουν και ολοκληρώνονται σε μία αίθουσα. Η συζήτηση θα διευρύνεται και θα επεκτείνεται εκτός των χώρων που θα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις. Μέσα από παράλληλες δράσεις και διαδραστικές εκθέσεις, οι επισκέπτες, ως ενεργοί συμμετέχοντες, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικά παιχνίδια μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, να παρακολουθήσουν έναν διαφορετικό αγώνα μπάσκετ, να περιηγηθούν σε μία έκθεση του φωτογράφου Θοδωρή Νικολάου αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, να «ταξιδέψουν» σε έναν παγκόσμιο χάρτη με δεδομένα υγείας που υπογράφει το Johns Hopkins University.

Σημειώνεται ότι έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να ακουστούν όλοι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, καθώς το μέλλον της Υγείας πρέπει να τους αφορά.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του SNF Nostos Health είναι ελεύθερη. Ωστόσο, λόγω περιορισμένου χώρου στις αίθουσες που θα πραγματοποιηθεί το SNF Nostos Conference θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – με προτεραιότητα να δίνεται σε όσους έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονική προεγγραφή. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, θα γίνεται απευθείας μετάδοση των συζητήσεων του Συνεδρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: ΙΣΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τιμητικό αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη με ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 8 με 15 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας