x
 

Υγεία

Νίκος Φραγκιάς στο «Περιοδικό»: Το NLP είναι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο επικοινωνίας

Ο Νίκος Φραγκιάς είναι Interventionist – Behavioral Analyst – Profiler, ψυχοθεραπευτής και κλινικός υπνοθεραπευτής, γνωστός σε όλη την Ευρώπη ως NLP Master Trainer και Coach. Είναι ο πρώτος Ελληνας που μπήκε στον Παγκόσμιο Φορέα Ηγεσίας του NLP και κατέχει σημαντικές θέσεις σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει εξειδικευτεί και στις τεχνικές Αξιολόγησης Αλήθειας και Αξιοπιστίας καθώς και σε τεχνικές Ανάκρισης και Εξαπάτησης.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Dynamic Equilibrium System Ltd (https://dynamicequilibriumsystem.com/) και ο πιο ενεργός στην Ελλάδα σε πρωτόκολλα ανάπτυξης του ΝLP σε πολλούς τομείς, όπως Ψυχολογίας, Business, Εγκληματολογία, Behavioral Analysis, Wellbeing τα οποία μεταφέρει, με την ομάδα του, στην εκπαίδευση. Είχαμε τη χαρά να τον συναντήσουμε και να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για το NLP και την χρησιμότητά του.

Τι ακριβώς είναι το NLP;

Κανένα άλλο μοντέλο επικοινωνίας δεν έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό όσο το NLP. Είναι τέχνη, διότι χρειάζεται αρκετή επιδεξιότητα στη χρήση του και είναι επιστήμη, διότι είναι σύνθεση πολλών επιστημών (όπως ψυχολογία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, μαθηματικά, νευροεπιστήμες κ.ά.).
Με άλλα λόγια το ΝLP είναι:
* Η τέχνη και η επιστήμη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς.
* Μία πυξίδα για να μελετήσω τον χάρτη της πραγματικότητάς μου, την υποκειμενικότητα. Με άλλα λόγια, η μελέτη της υποκειμενικής εμπειρίας μας.
* Μία ευφυέστατη σύνθεση συμπεριφορικής ανάλυσης, μελέτης μοτίβων και αποτελεσμάτων αυτών των μοτίβων που ήδη έχουμε για το wellbeing μας. Κάποια μοτίβα είναι λειτουργικά και κάποια άλλα δεν είναι τόσο, επομένως έχουμε ένα εξαιρετικό τεχνολογικό εργαλείο για να τα διορθώσουμε.
* Μια μοναδική επικοινωνιακή σύνθεση που επιτρέπει την αμοιβαία αλληλεπίδραση με στοιχεία σεβασμού, αποδοχής, πρακτικής ενσυναίσθησης και αποτελεσματικότητας.

Πώς μπορεί να ωφεληθεί κάποιος μέσω του NLP;

Ο Νίκος Φραγκιάς και η παγκόσμια οικογένεια του ΝLP.

Θα ξεκινήσω με το να πω ότι μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης, «Μα πώς μπορεί κάποιος να μπει σε αυτό το χώρο και να μην ωφεληθεί». Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε κάποια στιγμή τα αληθινά, βαθιά μας θέλω στους ανθρώπους γύρω μας. Το NLP είναι ένας τρόπος να μάθουμε να λέμε αυτό που εννοούμε και να εννοούμε αυτό που λέμε. Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε και μαθαίνουμε πρακτικούς τρόπους να επικοινωνούμε με τον οποιονδήποτε συνομιλητή ή ομάδα ανθρώπων, όπως τους αρέσει να λαμβάνουν το μήνυμα που μεταφέρουμε. Με αυτόν τον τρόπο, η επικοινωνία γίνεται διασκεδαστική, αποτελεσματική, εν τω βάθει κι όλα αυτά επειδή έχουμε μάθει την γλώσσα επικοινωνίας που αγαπούν οι άλλοι!
Επιπλέον, μέσα από την κατανόηση και εφαρμογή της οποιαδήποτε συναισθηματικής κατάστασης επιθυμούμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας και την συμπεριφορά μας σε οποιοδήποτε πλαίσιο (επαγγελματικό ή προσωπικό).
Ενα ακόμα πολύ σημαντικό όφελος είναι να πετυχαίνουμε συστηματικά και με συνέπεια αυτά που έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να κάνουμε, να έχουμε και να είμαστε στη ζωή μας. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν κάποιες επιθυμίες, θέλω ή όνειρα που έχουν για τους εαυτούς τους και ελάχιστοι τα πραγματοποιούν. Το NLP μάς βοηθά να μετατρέψουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες και τα θέλω μας σε συγκεκριμένους στόχους και να τους πετυχαίνουμε!

Είστε επίσης εκπαιδευτής στην γλώσσα του σώματος και σε τεχνικές Αξιολόγησης Αλήθειας και Αξιοπιστίας (Liedetection) καθώς και σε τεχνικές Ανάκρισης και Εξαπάτησης (Interrogation and Deception). Σε ποιους είναι χρήσιμη η εκπαίδευση αυτή και τι χρειάζεται να γνωρίζει ο εκπαιδευόμενος;

Αρχικά, να διευκρινίσουμε τι σημαίνει η μελέτη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι μια σύνθεση γλωσσολογικών δομών και μη λεκτικά στοιχεία, όπως είναι οι εκφράσεις προσώπου και η γλώσσα σώματος. Σε αυτόν τον τομέα, της μη λεκτικής επικοινωνίας, υπάρχει μεγάλη ανακρίβεια και παραφιλολογία για το τι «πρέπει» και «δεν πρέπει» να κάνουμε ή να δείχνουμε για να περάσουμε ένα μήνυμα όταν θέλουμε, σε όποιους θέλουμε. Η γκάμα εφαρμογής αυτής της επιστήμης είναι τεράστια και εξαρτάται από το επαγγελματικό υπόβαθρο του εκπαιδευόμενου, το πεδίο ενασχόλησής του και το τελικό αποτέλεσμα που θέλει να έχει. Ως εκ τούτου, ανάλογα στο πλαίσιο και το πεδίο εφαρμογής, αλλάζει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Ο Νίκος Φραγκιάς και η παγκόσμια οικογένεια του ΝLP.

Για παράδειγμα, για έναν θεραπευτή ή coach, η δεξιότητα ανάγνωσης των μικροεκφράσεων στο πρόσωπο του πελάτη/ εκπαιδευόμενου, δίνει εξαιρετική πληροφορία για τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Με απλά λόγια, οι μικροεκφράσεις και η γλώσσα σώματος «προδίδουν» πώς αισθάνεται και σκέφτεται ο άλλος, που πολύ συχνά δεν είναι καν συνειδητό. Επομένως, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενισχύεται η ικανότητα ενσυναίσθησης, κατανόησης και εκπαίδευσης του ανθρώπου – πελάτη σε αυτό που νιώθει και βιώνει και δεν γνωρίζει.

Σε άλλο πλαίσιο, όπως είναι η Εγκληματολογία και σε επαγγέλματα όπως είναι οι δικηγόροι, δικαστές, ανακριτικά σώματα και σώματα ασφαλείας, η εστίασή μας είναι οι τεχνικές εκμαίευσης της αλήθειας, που αυτές, με τα χρόνια και την εμπειρία, ανάγονται σε τέχνη. Η εκπαίδευση στις Μικροεκφράσεις και Γλώσσα σώματος θα δώσουν τις κατάλληλες ενδείξεις στον επαγγελματία να ανιχνεύσει πού, πότε και για ποιους λόγους υπάρχει ασυνέπεια ανάμεσα στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία του ατόμου- στόχου. Επιπλέον, εκπαιδεύεται σε επικοινωνιακές τεχνικές εκπαίδευσης (ενσωματώνοντας τα γλωσσολογικά πρότυπα του NLP) για να πάρει την ακριβή και αληθή πληροφορία που το άτομο αποκρύπτει.

Επιπλέον, στα πλαίσια της Πώλησης και των Διαπραγματεύσεων, οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται στην τέχνη της πειθούς, αξιοποιώντας το δικό τους πρόσωπο και σώμα ως καμβά για να περάσουν το μήνυμά τους ακόμα πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται να «διαβάζουν» την μη λεκτική επικοινωνία των άλλων, ώστε να αναγνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και οι συνθήκες που το άτομο-πελάτης έχει την επιθυμητή συναισθηματική κατάσταση για την επιτυχημένη διαπραγμάτευση/ πώληση.

Τέλος, η δεξιότητα ανάγνωσης των μικροεκφράσεων και της γλώσσας σώματος είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε εκπαιδευτές, ρήτορες, επικοινωνιολόγους, δημοσιογράφους και ομιλητές παρακίνησης. Παρατηρώντας την μη λεκτική επικοινωνία του συνομιλητή ή του κοινού, ο επαγγελματίας εκπαιδεύεται στη συμπεριφορική ευελιξία να προσαρμοστεί ανάλογα. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει την δύναμη του λόγου και την αποτύπωση του μηνύματος με μη συνειδητό τρόπο, για το μέγιστο αποτέλεσμα της επικοινωνίας/ ομιλίας/ εκπαίδευσης που κάνει.

Ο Νίκος Φραγκιάς και η παγκόσμια οικογένεια του ΝLP.

Πρόσφατα βραβευτήκατε για την προσφορά σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Ενα μικρό εγχείρημα που κατέληξε να γίνει τεράστιο και να βραβευτεί για την ιδέα και το αποτέλεσμα. Στην αρχή της πανδημίας, όλοι είχαμε παγώσει για το τι είναι αυτό το lockdown και πώς θα μας επηρεάσει. Η ψυχολογία των τελευταίων 30 χρόνων δεν είχε προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια παγκόσμια κρίση. Εκεί είναι που σκεφτήκαμε με την συνεργάτιδά μου, Βάσια Μανίκα, ότι παρ’ ότι το οικονομικό μέλλον είναι αβέβαιο, χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τον κόσμο που έμπαινε σε αυτή την κατάσταση. Με τη δημιουργία της παγκόσμιας καινοτομίας «NLP from the Heart», το οποίο ίδρυσα εκείνη την περίοδο, αποφασίσαμε με την συνεργάτιδά μου να ξεκινήσουμε μαζί με 14 εθελοντές NLP Coaches από την ομάδα μας, να προσφέρουμε δωρεάν συνεδρίες σε κόσμο που ήθελε βοήθεια σε αυτή την νέα πραγματικότητα. Ηταν τόσο έντονη εμπειρία διότι την ίδια στιγμή οι Coaches εκπαιδεύονταν σε νέα μοντέλα διαχείρισης μία τέτοιας κατάστασης και βρίσκονταν σε εποπτεία για τα πολύ έντονα περιστατικά.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εξαιρετικά που, μέσω των εθελοντών, έφτασε στον παγκόσμιο φορέα ANLP, ο οποίος μου απένειμε το βραβείο «Extraordinary Contribution In Pandemic Period». Μεγάλη ευλογία η ομάδα!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Σίγουρα να μεγαλώσουμε την ομάδα των Coaches, την επέκταση του οργανισμού NLP from the Heart, ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την δωρεάν μετάδοση του NLP ώστε ο καθένας να βιώνει την αλλαγή και να μπορέσει να καταλάβει ότι αυτό το εργαλείο συνειδητότητας είναι εκεί έξω και όλοι μπορούν να το προσεγγίσουν και να επωφεληθούν.
Επίσης, σαν βαθιά εσωτερική ανάγκη είναι να ξυπνήσω μια μέρα και να βλέπω γύρω μου μόνο χαμόγελα. Οχι επειδή δεν έχουν προβλήματα πια οι άνθρωποι, αλλά κυρίως επειδή έχουν (και το ξέρουν) περισσότερες επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι καθιστικοί τύποι που πίνουν καφέ είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους κάθονταν για περισσότερες από έξι ώρες και δεν έπιναν καφέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ