x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ελληνισμός στην έρημο

21 Οκτωβρίου 2021
Του Ηρακλή Α. Διαματάρη, Εκδότη-Διευθυντή του «Ε.Κ.»

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Οταν σκέφτεται κανείς το Λας Βέγκας, τη Νεβάδα, είναι πολύ φυσικό να φέρνει στο μυαλό του κάκτους, μεγάλες λεωφόρους – και βέβαια το Las Vegas Strip, καζίνο κ.τ.λ. Το παραπροηγούμενο Σαββατοκύριακο (9-10 Οκτωβρίου), ωστόσο, το Λας Βέγκας συνδέθηκε με κάτι άλλο: τον Ελληνισμό στην Αμερική.

Σε μια εποχή που κάποιος θα συγχωρούνταν αν πίστευε ότι η Διασπορά βρίσκεται σε αποδιοργάνωση, λαμβάνοντας υπόψη καταστάσεις όπως οι εκλογές κοινοτικής οργάνωσης που πήγαν στραβά, τα λάθη της Εκκλησίας, και άλλα πιο μεμονωμένα γεγονότα, η «National Hellenic Society» (Ελληνική Εθνική Κοινότητα) φιλοξένησε το Heritage Weekend and Classic, που προσέφερε μεγάλη ελπίδα για κατεύθυνση της Ομογένειας στην Αμερική.

Eχοντας φιλοξενηθεί στο «M Resort» στο Χέντερσον της Νεβάδα, λίγο έξω από το Λας Βέγκας, το Heritage Weekend and Classic συνδύασε κατά τέλειο τρόπο στρατηγική, συντροφικότητα, προλόγους και εκπαίδευση σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Το Σαββατοκύριακο, στον πυρήνα του περιελάμβανε ενημερωτικές συζητήσεις σε πάνελ και παρουσίαση θεμάτων σημαντικά για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια. Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν το βράδυ με ένα κοκτέιλ υποδοχής και ακολούθησε την επόμενη ημέρα με ένα πρωινό που συνενώθηκε με το μεσημεριανό γεύμα.

Στο επίσημο γεύμα, η Δρ Κάθριν Φλέμινγκ, κοσμήτορας του ΝΥU, εκφώνησε μια υπέροχα φτιαγμένη και συγκλονιστική ομιλία για τις ιστορικές προκαταλήψεις στα κριτήρια που μπορεί να έχει κάποιος για τον εντοπισμό της «εγγενούς ελληνικότητας» στους Έλληνες. Αυτή ήταν μια ομιλία και ένα θέμα που έχει απήχηση σε τόσους πολλούς Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες. Συχνά οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα επικριτικοί και απαιτούν κάποια εθνική, γεωγραφική, γλωσσική και αισθητική καθαρότητα για να ορίσουν την ελληνικότητα, αλλά η Δρ Φλέμινγκ ορθώς επισήμανε ότι η ίδια κατέχει ελληνικό διαβατήριο, είναι ένθερμη αναγνώστρια του Γιώργου Σεφέρη και έχει τέτοιες γνώσεις για την Ελλάδα που θα έκαναν τους περισσότερους «Έλληνες» να ντρέπονται. Είναι ένας αγώνας που έχουν συναντήσει γενιές Ελληνοαμερικανών που αισθάνονται βαθιά την Ελλάδα μέσα τους, και οι οποίοι αναρωτιούνται: «μήπως η αμερικανική πλευρά μου αφαιρεί από την ελληνική πλευρά μου; Μπορούν να συνυπάρξουν, ώστε να είμαι και περήφανος Έλληνας και περήφανος Αμερικανός;».

Η απάντηση είναι συχνά περίπλοκη, αλλά φυσικά αυτές οι δύο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν με έναν τρόπο που δεν σε καθιστά ούτε λιγότερο Έλληνα ούτε λιγότερο Αμερικανό.

Μεταξύ των κορυφαίων στιγμών του Σαββατοκύριακου ήταν μια συζήτηση για την επιτυχημένη ταινία του 2019 «Cliffs of Freedom», των οποίων τα δικαιώματα δόθηκαν πρόσφατα από την οικογένεια Μητρόπουλου στο NHS. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν ειδικά τρέιλερ και το πάνελ περιλάμβανε τον σκηνοθέτη της ταινίας Van Ling, το αστέρι της ταινίας Tania Raymonde, την ακαδημαϊκό Δρα Maureen Santelli και τον συνθέτη George Kallis.

Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πάνελ με αξιόλογους ομιλητές, όπως η ομογενής βουλευτής, Ντίνα Τάιτους, και η πρέσβειρα της Ελλάδα στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Συνολικά, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ήταν ένα σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλοι οργανισμοί όσον αφορά τους καλεσμένους με επιρροή, τους εύστοχους ομιλητές και το υπέροχο μέρος για να φιλοξενηθεί κανείς. Στην έρημο ο Ελληνισμός προωθήθηκε μέσω προσεγμένων συζητήσεων – ήταν κάτι το ικανοποιητικό, το αναζωογονητικό και εμπνευσμένο σε πολλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που διανύει καταπληκτικές μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θερμοκρασία ιδανική, χωρίς υγρασία και έντονη ζέστη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ